Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ce munca au facut deputatii de Sibiu, de 9.000 de lei pe luna

Cei șapte deputați de Sibiu, plus Ovidiu Ganț, ales la nivel național, au împreună în prima sesiune parlamentară 41 de întrebări și interpelări, 49 de luări de cuvânt și 52 de propuneri legislative propuse. Pentru această muncă, deputații au fost răsplătiți cum se cuvine, cheltuielile cu parlamentarii de Sibiu ajungând într-o lună, în medie, la 133.000 de lei. 
 
Ganț – ”Tocilarul”
De departe, cel mai devotat parlamentar este reprezentantul minorității germane, Ovidiu Ganț. El a avut în prima legislatură din acest mandat 27 de luări de cuvânt în 22 de ședințe, două declarații politice, nouă propuneri legislative și 17 întrebări și interpelări. În declarațiile sale politice, Ganț s-a referit la învățământul în limba germană și la mutarea sediului Romgaz de la Mediaș, la București. Dealtfel acest subiect a fost abordat de aproape toți deputații, indiferent că sunt din arcul puterii sau nu. Legat de învățământul în limba germană, Ganț a cerut încurajarea cadrelor didactice care predau în limba germană la cursuri de perfecţionare, ”mai ales cele care privesc abilităţile de exprimare în limba germană organizate de către Centrul de perfecţionare de la Mediaş”.
În ceea ce privește situația din Mediaș, Ganț i-a cerut premierului Victor Ponta să-l oprească pe Constantin Niță. ”Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează "Opriţi-l pe domnul Niţă!" şi se doreşte a fi un apel la adresa domnului prim-ministru Victor Ponta, de a-l stopa pe ministrul delegat pentru energie, domnul Constantin Niţă, de a transfera sediile Romgaz şi Transgaz de la Mediaş la Bucureşti. Domnule prim-ministru, demersul domnului Niţă nu are niciun fundament economic, presupune cheltuieli inutile, pune în pericol situaţia locurilor de muncă din Mediaş, dezvoltarea întregii regiuni şi nu poate fi făcut după bunul-plac al unui ministru”, a scris Ganț în declarația politică.
Printre propunerile legislative semnate și de deputatul Ovidiu Ganț apare propunerea legislativă privind declararea zilei de 11 octombrie - Ziua Școlii Ardelene, o propunere legislativă privind programul "Masa la Școală" pentru elevii din învățămîntul obligatoriu de stat și privat, primar și gimnazial, precum și câteva propuneri privind revizuirea Constituţiei României.
 
Tămâian – CEC, Dacia, Alzheimer, Independență
Aflat la primul său mandat de deputat, liberalul Ioan Tămâian s-a remarcat doar cu ciudata intenție de a mai face o lege deja existentă. Tămâian a propus să se creeze o lege a protecției mediului înconjurător, deși funcționează una încă de prin anii 90. Liberalul nu a avut decât o singură intervenție în plen, atunci când a depus jurământul la preluarea mandatului de parlamentar. Tămâian are nouă propuneri legislative la care este co-semnatar și are depuse două interpelări. Una dintre acestea face referire la banii pe care ar trebui să îi recupereze românii care aveau înainte de 1989 bani depuși la CEC pentru un automobil Dacia, iar cealaltă interpelare se referă la încadrarea ”demenței mixte Alzheimer și vasculară” în ordinul care stabilește bolile care se încadrează în gradele de handicap.
Printre propunerile legislative inițiate de Tămâian amintim de propunerea legislativă pentru declararea zilei de 10 mai - Ziua Declarării Independenței României la Senat și propunerea legislativă privind programul "Masa la Școală" pentru elevii din învățămîntul obligatoriu de stat și privat, primar și gimnazial la Senat
 
Turcan cere demisii
Deputatul PDL Raluca Turcan are doar două declarații politice, în această primă sesiune parlamentară. În prima declarație îi cere premierului Victor Ponta să-l demită pe ministrul Economiei, Constantin Niță, în urma intenției sale de a muta la București sediul central al societății Romgaz. ”Îi cer premierului, Victor Ponta, să explice care sunt planurile Guvernului pe care îl conduce referitoare la cele două companii. Cu ce au greşit angajaţii acestor firme şi de ce vrea să distrugă economia locală care nu s-a format în acest municipiu de un an sau doi, ci de aproape un secol. Care sunt problemele economice la aceste companii şi dacă sunt, cum intenţionează să le rezolve? Domnule prim-ministru, vă solicit să-l demiteţi pe ministrul delegat pentru energie din Guvern şi să mergeţi în faţa cetăţenilor din Mediaş pentru a le explica care au fost motivele acestui scandal”, scrie Turcan în declarația politică. 
În cealaltă declarație politică, deputatul PDL își declară nemulțumirea față de activitatea Institutului Cultural Român, condus de Andrei Marga. ”Sub conducerea unui politician asumat de USL, Andrei Marga, şi a unei guvernări Ponta axată exclusiv pe interesele clientelei politice, ICR riscă să se transforme din cel mai performant ambasador al României în străinătate într-o maşinărie de mulţumit oamenii politici, şi nicidecum de cultură din fruntea sa”, spunea Turcan de la tribuna parlamentului.
Deputatul a semnat cinci moțiuni împotriva guvernului Ponta în calitatea sa de reprezentant al opoziției și a transmis nouă întrebări și interpelări către miniștri. Printre lucrurile semnalate de Turcan, notăm situaţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, alocarea banilor pentru transportul elevilor din mediul rural la şcolile din oraşe și care sunt motivele anunţării mutării (sediilor) companiilor Romgaz şi Transgaz la Bucureşti. Raluca Turcan a semnat și cinci propuneri legislative, cele mai multe făcând referire la pronbleme din sistemul de educație.
 
Roman – În PSD, ca-n PDL
Deputatul social democrat Gheorghe Roman este unul din cei mai lipsiți de activitate parlamentari sibieni, la fel cum a fost și în mandatul precedent, când a reprezentat PDL. Nu are decât o singură luare de cuvânt, atunci când a depus jurământul, are doar trei întrebări către miniștri și este semnatarul a doar cinci propuneri legislative. Roman a propus înființarea Autorității Naționale pentru Certificarea și Calificarea Operatorilor Economici Eligibili, a depus propuneri pentru comisia privind revizuirea Constituţiei României și a cerut modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
 
Axente – a rămas la stadiul de OPC
Ioan Axente a arătat în prima sesiune parlamentară că nu s-a dezlipit încă foarte mult de funcția de șef al Oficiului pentru Protecția Consumatorilor. În singura sa declarație politică, Ioan Axente a cerut ”justiție pentru consumatori”, făcând referire la data de 15 martie, ziua în care J.F.Kennedy, preşedintele SUA, rostea către Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora. Totodată, Axente a semnat o propunere legislativă pentru înființarea Autorității Naționale pentru Certificarea și Calificarea Operatorilor Economici Eligibili.
 
Iacob Pușcaș – primul dezertor
Deputatul Iacob Pușcaș a trecut în prima sesiune parlamentară de la PPDD, în tabăra independenților. Pușcaș a avut șase luări de cuvânt, fiind unul din cei mai vocali deputați de Sibiu. Deputatul a cerut recuperarea datoriilor istorice printr-o declarație politică. ”Ca să fie înţeleasă destul de bine devalizarea instituţionalizată, făcută în timpul unor guvernanţi care nu au avut nici în clin şi nici în mânecă cu apărarea intereselor României, în ultimii 24 de ani, nu trebuie să fii mare specialist în economie politică”, spune Pușcaș, cerând o implicare mai activă din partea ministerului de Externe. 
Într-o altă declarație politică, Pușcaș le-a readus aminte guvernanților de la USL că ar trebui să aplice promisiunile din campania electorală în fapte. Iacob Pușcaș a cerut de asemena de la tribuna Camerei Deputaților stoparea acțiunilor de prevenire a sarcinilor, deputatul fiind dealtfel un absolvent de teologie. ”Când vă aduc acum în prim-plan poate cea mai "arzătoare" problemă a României contemporane, mă refer la războiul psihologic şi biologic împotriva nenăscuţilor şi a nou-născuţilor, aş vrea să fac un apel nu doar la conştiinţa dumneavoastră, ci la conştiinţa tuturor cetăţenilor acestei ţări aflate în plin proces de îmbătrânire (din cauza natalităţii scăzute), ca să medităm lucid cu toţii - nu numai pentru o clipă - la următoarea întrebare: oare cine altcineva de pe acest pământ, dacă nu chiar acele fericite mame care nasc, ne-ar putea spune mai în cunoştinţă de cauză ce mare bucurie se poate revărsa în suflet când ţii în braţe pentru prima dată pruncul zămislit din propriul pântec? Practic, aceste fiinţe fericite sunt şi mamele noastre, ale tuturor!”, a susținut Iacob Pușcaș.
 
Frăticiu – drumuri și trenuri
Deputatul PSD Gheorghe Frăticiu este și el un debutant fără prea multă activitate înregistrată în Camera Deputaților. Nu are în afara jurământului nicio luare de cuvânt în vreo ședință, are șase propuneri legislative semnate și patru întrebări și interpelări. Frăticiu a cerut lămuriri de la ministerul Transporturilor privind Propunerea CFR Călători privind scoaterea din circulaţie a unor trenuri și o întrebare privind oportunitatea lucrării de execuţie banda 3 DN1, în zona localității Bradu. Deasemenea Frăticiu a cerut lămuriri în ce privește desfiinţarea Judecătoriei Avrig şi Judecătoriei Agnita, a Parchetelor de pe lângă cele două judecătorii.
 
Cazan – deputatul cu reacție la gaz
Cu o activitate săracă, liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan nu are scuza debutului în legislativ, el fiind la al doilea mandat. Cazan a avut doar două luări de cuvânt, o declarație politică, cinci propuneri legislative semnate și patru întrebări și interpelări. Mircea Cazan a vorbit în singura sa intervenție de la microfonul Camerei Deputaților despre soarta societății Romgaz. ”Încerc de la microfonul celei mai importante instituţii a ţării să previn o situaţie care ar deveni explozivă în judeţul Sibiu. La această oră, mai precis de luni, 25 martie a.c., în rândul a peste 6.000 de angajaţi ai SNGN Romgaz SA Mediaş domneşte o stare de tensiune”, spunea Cazan, în singura ocazie în care a considerat că are ceva de spus. 
Indiferent dacă parlamentarii vorbesc sau nu de la tribună, dacă merg sau nu în teritoriu, dacă semnează sau nu inițiative legislative, salariul lor rămâne nemodificat. Iar cheltuielile în medie cu un deputat costă Statul Român 19.000 de lei pe lună.
 
CASETĂ
Ovidiu Ganț
Luări de cuvânt: 27 (în 22 şedinţe)
Declaraţii politice: 2
Luări de cuvânt în BP: 10 (în 10 şedinţe)
Propuneri legislative initiate: 9
Întrebari şi interpelari: 17
...
 
Ioan Tămâian
Luări de cuvânt: 1
Propuneri legislative initiate: 9
Întrebari şi interpelari: 2
 
Raluca Turcan
Luări de cuvânt: 9 
Declaraţii politice: 2  Propuneri legislative initiate: 5 Întrebari şi interpelari: 9 Motiuni: 5
 
 
Gheorghe Roman
Luări de cuvânt: 1
Propuneri legislative initiate: 5
Întrebari şi interpelari: 3
 
Ioan Axente
Luări de cuvânt: 2 
Declaraţii politice: 1 
Propuneri legislative initiate: 7
 
Iacob Pușcaș
Luări de cuvânt: 6 
Declaraţii politice:
Propuneri legislative initiate: 6
Întrebari şi interpelari: 2
Motiuni: 2
 
Gheorghe Frăticiu
Luări de cuvânt: 1
Propuneri legislative initiate: 6
Întrebari şi interpelari: 4
 
Mircea Cazan
Luări de cuvânt: 2  
Declaraţii politice: 1 
Propuneri legislative initiate: 5
Întrebari şi interpelari: 4
...
CASETĂ
Cheltuielile unui deputat în luna ianuarie (medie pentru parlamentarii de Sibiu):
TOTAL: 19.080 lei
Salariu – 4.900 lei 
Salarii personal – 2.700 lei 
Cazare în București: medie 4.600 lei 
Diurne: 1.380 
Cheltuieli pe bunuri și servicii: 4600 lei
Combustibil: 153 de litri – 900 de lei
 
Salarii:
Ioan Tămâian 4.909 lei pe lună
Raluca Turcan 4.969 lei pe lună
Gheorghe Roman 5.031 lei
Ioan Axente 4.909 lei
Mircea Cazan 4.909 lei
Ovidiu Ganț 4.909 lei
Iacob Pușcaș 4.909 lei
Gheorghe Frăticiu 4.909 lei
Total: 39.494 lei pe lună; 473.448 pe an; 1.893.792 pe mandat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

calator

Acum 10 ani

ati uitat de Ariton... Cat despre activitatea paramentarilor sibieni? Varza...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus