Preoții bisericilor ortodoxe române din zona Sibiului s-au implicat încă după terminarea Primului Război Mondial 1914-1919, începând cu Patriarhul României până la cele mai îndepărtate parohii din teritoriul României, lăsându-ne moștenire o adevărată “hartă eroică” care însumează peste 5000 repere începând de la cruci până la mausolee.
În timpul regimului comunist, sentimentul cultului eroilor patriei a fost dat uitării și s-a interzis orice manifestare dedicată acestora. În acest sens era strict interzis ridicarea de monumente în memoria eroilor căzuți în luptele purtate de Armata română în cel de-al Doilea Război Mondial și în mod deosebit în memoria eroilor care au luptat pe frontul de la est de Prut pentru eliberarea teritoriilor răpite din trupul țării în vara anului 1940 de către imperiul comunist sovietic. În județul Sibiu preotul și enoriașii bisericii din Cacova au încălcat această restrictie și au ridicat un monument al eroilor Regimentului 2 Vâlcea, dar și în memoria eroilor cacoveni, care au căzut pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei și Ardealului de nord.
Conform tradiției, după Revoluția din decembrie 1989, preoții parohiilor din arealul județului Sibiu, împreună cu autoritățile administrațiilor locale precum și cu filialele Asociației Naționale Cultul Eroilor au avut inițiative demne de toată lauda. În anul 2011, în incinta U.M 01434 Sibiu, comandant col. dr. ing. Stelian Popescu, cu sprijinul eșalonului superior a inițiat și a ridicat un ansamblu monumental dedicat lui Mihai Viteazul. Bustul întâiului întregitor de neam a fost realizat de artistul plastic Valentin Tănase de la Studioul de Arte Plastice al Armatei. Prin această realizare Armata a materializat o idee care s-a vehiculat cu peste 50 de ani în urmă ca în orașul de pe Cibin să fie ridicată o statuie a întâiului întregitor de neam și glie. Este un merit al militarilor sibieni că au dat viață acestei idei. Pe fațada piedestalului este scris “Mihai Viteazul (1599-1601 primul unificator de glie și neam)“. Sub numele voievodului sunt scrise cuvintele metaforice ale marelui istoric român Nicolae Iorga: ”Uitându-l pe Mihai Viteazul acum ți întotdeauna, ar fi să ne uităm pe noi înșine, să părăsim urma noastră.”
Un alt exemplu îl reprezintă ridicarea în 2009 a Troiței Eroului sergent aviator Trâmbițaș Gheorghe căzut eroic în luptele pentru eliberarea Clujului în ziua de 24 septembrie 1944. Monumentul îl reprezintă o troiță ridicată în incinta bisericii de pe strada Lungă, din inițiativa familiei ing. Burhuș (soţia sa Dorina, fost Trâmbiţaş, nepoata eroului) și a preotului paroh Burduhos. Enoriașii acestei biserici i-au stabilit şi semnificația sub numele de “Troița Eroilor”. Aici ard permanent candele, iar florile nu se ofilesc niciodată.
Un alt exemplu îl constituie Troița ridicată în incinta bisericii de pe strada Înfrățirii în memoria soldatului erou Radu Gheorghe din Sibiu, căzut în luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Basarabiei. Troița a fost ridicată de soția și fiica eroului cu ajutorul și cu sprijinul preotului paroh Eugen Ioan Buta. Troița a primit sfântul botez la 29 mai 2011 din partea IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Reamintim cititorilor că și în cimitirul Bisericii din groapă, preotul paroh Constantin Mitea a îmbogățit zestrea eroică a Sibiului dar și cimitirului bisericii cu o cruce în memoria eroilor. Ea este amplasată cât mai aproape de stradă, are o înălțime de peste doi metri și a fost realizată la Simeria din marmură de Rușchița. Crucea a fost ridicată în 2008 și amplasată între două mari personalități ale românilor transilvăneni. În partea dreaptă a crucii, își doarme somnul de veci Ioan Mețean (1875-1898) episcop al Ardealului și arhiepiscop și mitropolit al Ardealului (1898-1916). În partea stângă a crucii pe aceeași linie se află crucea cu locul de veci al erarhului Miron Romanul (1828-1898) arhiepiscop si mitropolit al românilor greco-orientali din Transilvania și Ungaria, fost și consilier interimar al Maiestății Sale în 1778.
Exemplul preoților parohi amintiți devotați promovării Cultului pentru eroii patriei merită nu doar lauda comunității dar și un demn exemplu de urmat pentru slujitorii patriei cu crucea și Evanghelia.
de col. (r.) V. Neghină
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Mihai Viteazul ,
Primului Război Mondial ,
Laurențiu Streza ,
Miron Romanul ,
Arte Plastice ,
Radu Gheorghe ,
Armată Română ,
Nicolae Iorga ,
Mitropolitul Ardealului ,
Patriarhul României ,
Asociaţiei Naţionale Cultul Er ,
Stelian Popescu ,
Constantin Mitea ,
Doilea Război Mondial ,
Eugen Ioan Buta ,
Ioan Mețean ,
Maiestății Sale ,
Troița Eroilor ,
Troiței Eroului ,
Trâmbițaș Gheorghe ,
Valentin Tănase
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Gogu
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Justin
Acum 9 ore
Marius
Acum 9 ore
Tzepe. tzepe ...