Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Blocata in instanta, concesiunea Carciumii din batrani este iarasi subiect de vot

Închiriată, apoi scoasă la concesiune, apoi iar închiriată, iar acum iar pregătită de concesiune. Cam aceasta este istoria scurtă a Cârciumii din bătrâni, din Muzeul situat în Dumbrava Sibiului. Închiriată acum mai bine de zece ani de SC Caraiman SRL, valoarea chiriei pentru Cârciuma din bătrâni a ajuns acum la aproximativ 2.000 de lei, lunar. Prin urmare, în 2011, Consiliul Județean, în subordinea căruia funcționează CNM Astra în al cărei administrații este Cârciuma, a decis prin vot ca această clădire să nu mai fie închiriată, ci concesionată. Diferenţa între cele două variante ţine de obligaţiile proprietarului: dacă în cazul închirierii, investiţiile trebuie efectuate de proprietar (Consiliul Judeţean Sibiu, în acest caz, prin administratorul CNM Astra), în varianta unei concesiuni, toate investiţiile (de întreţinere, îmbunătăţire etc.) trebuie făcute de concesionar.
Pregătirea concesiunii a durat până anul trecut, când, odată lansată licitația, aceasta a și fost blocată în instanță. SC Caraiman SRL, firma care deținea contractul de închiriere administrată de Constantin Teodorescu, a cerut în instanță anularea hotărârii de Consiliu Județean prin care se aproba concesiunea.

Tribunalul Sibiu dă dreptate chiriașilor

”Prin sentința nr. 1115/2013, comunicată la data de 20 iunie 2013, Tribunalul Sibiu a dispus anularea HCJ Sibiu nr. 107.2011, apreciind, pe de o parte, faptul că aprobarea concesiunii bunurilor proprietate publică se face în baza unui studiu de oportunitate întocmit/aprobat anterior, iar, pe de altă parte, considerând că CNM Astra, în calitatea sa de titular al dreptului de administrare a bunurilor proprietate publică a județului Sibiu, nu putea avea calitatea de concedent”, se arată într-un raport al CJ Sibiu.
Reprezentanții instituției au promovat recurs împotriva sentinței dată de Tribunalul Sibiu la Curtea de Apel Alba.

Concesiunea rămâne varianta aleasă

Cu toate că după schimbarea conducerii CJ Sibiu se părea că proiectul concesiunii va fi abandonat, proiectul de hotărâre a Consiliului județean Sibiu propus pentru ședința de joi vine să contrazică această variantă. ”Pentru a debloca procedurile de licitație, neputând previziona soluția Curții de apel, apreciem că se impune efectuarea unui nou studiu de oportunitate în considerarea tuturor modificărilor survenite în timp, inclusiv sub aspectul actualizării prețului. Urmează ca ulterior să fie emis un nou act administrativ de aprobare a concesiunii, cu concomitenta revocare a hotărârilor ce cuprind dispoziții contrare”, se arată în raportul proiectului de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor județeni în ședința de joi.
La licitația de anul trecut, anulată în urma procesului deschis de SC Caraiman SRL, redevența minimă lunară pentru Cârciuma din bătrâni pornea de la 433 de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

dany

Acum 10 ani

asa afacere cu asa chirie sa tot fie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus