Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Revista Transilvania, desfiintata de CJ "pentru o economie de 1.200 de lei". Petitie pentru salvarea publicatiei

Înființată în 1868, desființată în 2013. Așa ar putea suna sfârșitul trist al uneia dintre revistele de referință ale culturii transilvănene. Consilierii județeni au mâine pe masa de ședință un proiect de hotărâre care prevede “fuziunea prin absorbție” a Centrului Cultural Interetnic, care editează revista, cu Biblioteca Astra.

Poetul Radu Vancu, redactor al Revistei, a publicat deja o scrisoare de protest pe contributors.ro, în care arată cât de ușor poate politicul să calce în picioare cultura. “Am încercat să înţeleg motivele pentru care CJ ar vrea să desfiinţeze CCI Transilvania şi să transfere revista la bibliotecă; n-am reuşit. Argumentul lor e, fireşte, cel financiar. Însă economia care s-ar face ar consta în diminuarea salariului directorului şi al contabilei; de la circa 2300, respectiv 1900 de lei, cât reprezintă ele acum, s-ar micşora împreună cu aproximativ 1200 de lei. Or, a desfiinţa o instituţie culturală precum Transilvania pentru 1200 de lei pe lună mi se pare fie ridicol, fie aberant. În plus, atât directorul, cât şi contabila sunt de acord să li se micşoreze salariile cu cât consideră CJ Sibiu de cuviinţă (în limitele legii, firește), doar să fie lăsat CCI Transilvania să funcţioneze în continuare, iar revista să nu-şi piardă personalitatea juridică (pe care nici dualismul austro-ungar, nici comunismul n-au desfiinţat-o…)”, explică Radu Vancu. Condițiile sunt cu atât mai inexplicabile cu cât Centrul Cultural și-a triplat veniturile, în ultima perioadă.

Problemele de ordin juridic pe care le ridică proiectul de hotărâre care se va afla mâine pe masa CJ sunt, însă, mai adânci. Revista încasează în acest moment bani din abonamente, pe care, însă, Biblioteca Astra, care ar urma să “înghită” Revista, nu îi poate încasa, nefiind o instituție cu finanțare proprie. Ar rămâne varianta ca abonații, printre ei personalități de marcă ale culturii internaționale, să se prezinte la ușa Consiliului Județean, să plătească abonament și să li se taie chitanță.

Două posturi șterse aici, reapărute dincolo

Proiectul de hotărâre în care se stipulează “fuziunea prin absorbție”, într-un paragraf și “comasarea prin absorbție”, în alt paragraf invocă Ordonanța de Urgență nr. 77/2013 a Guvernului Ponta. Este celebra ordonanță prin care toate posturile vacante din administrația locală sunt desființate.

Poetul Radu Vancu este de părere că motivațiile Consiliului Județean pentru desființarea personalității juridice a Revistei – și, odată cu aceasta, a celor două posturi administrative de conducere aferente – sunt mai meschine de atât: “Se poate ca singura motivaţie reală a transferului să fie aceea ca rapoartele CJ Sibiu privind restructurarea să arate bine. Se pot înființa, adică, două posturi de conducere în Consiliul Județean, echivalente ca număr cu cele două posturi de conducere desființate la CCI Transilvania. (Gurile rele zic că asta s-a produs deja – tocmai au apărut două posturi de directori în cadrul Consiliului Județean Sibiu, după cum se poate verifica pe site-ul lor. Desființezi, adică,  CCIT și suprimi revista Transilvania pentru a putea crea alte două posturi de conducere la Consiliu. Noi credem, firește, că e doar o coincidență…) Însă nu e numai trist, ci chiar imoral să faci un lucru rău doar pentru a arăta bine. Pentru că nu poate fi nicicum un lucru bun desfiinţarea singurului centru cultural al unui judeţ”, se arată pe contributors.ro.

În mediul online circulă deja o petiție prin care se strâng semnături împotriva desființării Revistei Transilvania, la adresa http://www.petitieonline.com/salvai_revista_transilvania. În doar trei ore, petiția a strâns peste 100 de semnături.

Deși au fost solicitați în acest sens, reprezentanții CJ nu au oferit niciun răspuns oficial, până la această oră, care să prezinte argumentele de bun simț ale acestui proiect de hotărâre, care se va afla mâine pe masa consilierilor.

Politicile diferă când ești la putere

Consilierii judeţeni din Cluj au primit, în urmă cu trei ani, o propunere de comasare a instituţiilor de cultură ale judeţului. Atunci, PSD Cluj a remis urgent un comunicat de presă în care a arătat că „sunt instituţii de tradiţie, reprezentative, unele înfiinţate de către personalităţi culturale, motiv pentru care nu putem lua o asemenea decizie fără un studiu serios de necesitate”.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

21 comentarii

vasile r

Acum 9 ani

dar revista nu mai apare daca trece la Biblioteca Astra? pe mine ma intereseaza sa apara revista nu sa fie post de director, contabil etc in continuare. Incet toti contabilii (in speta economisti) ar trebui sa inteleaga ca vremea lor se cam duce avand in vedere informatizarea si mijloacele moderne de plata
Raspunde

Radu Vancu

Acum 9 ani

Dragă domnule Vasile R, nu e deloc vorba despre postul de director sau de contabil; problema e că: 1) se desființează personalitatea juridică a revistei - ceea ce nu s-a întâmplat nici sub austro-ungari, nici sub comuniști (iar CJ Sibiu nu ar trebui să poată desființa o personalitate juridică pe care nu el a înființat-o); 2) revista, transformată într-o publicație internă a Bibliotecii Astra, nici măcar nu va putea fi vândută, nu se vor putea face abonamente etc. (fiindcă Biblioteca nu are rubrică de venituri, și deci nu poate să încaseze bani.) Aceste două chestiuni periclitează enorm existența revistei - fiindcă o revistă care nu circulă și nu are personalitate juridică cu greu s-ar putea spune că există. Despre asta e vorba, nu despre niște fleacuri de salarii sau posturi.
Raspunde

ginditorul

Acum 9 ani

D-ALE LUI CINDRELEA pe virful muntelui cu el CU BATA IN MANA NU CU CARTEA CA ASA II STA MAI BINE CE MAI TURA BURA ASTA-I SPECIMENUL DE INTELECTUAL DE LA CONDUCEREA JUDETULUI
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Domnilor de la Revista Transilvania nu primeste domnul Cindrea comisioane si nici nu ia facut campanie revista, asa ca la nivelul lui de cultura de ce ne mai trebuie revista de cultura? Banii economisiti se vor duce la fiermele clientelare. Halal presedinte de CJ-roman sa desfiinteze o revista romaneasca de traditie.
Raspunde

Radu Vancu

Acum 9 ani

În câteva ore, s-au strâns aproape 400 de semnături pe petiția „Salvați Revista Transilvania!”. E vorba de profesori universitari, cercetători, scriitori din toată lumea - din România și din Statele Unite, din Franța și Norvegia, din Republica Moldova și Germania etc. Iar acum, intelectualii clujeni sar în ajutorul revistei Transilvania. Solidaritatea asta arată că nu-i totul pierdut. ***www.clujulcultural.ro/slide-view/intelectualii-clujeni-sar-in-ajutorul-revistei-transilvania/
Raspunde

Radu Vancu

Acum 9 ani

Daniel Șandru, laureat al Premiului Academiei, președintele senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, scrie pe blogurile „Adevărul” despre proiectul de desființare a personalității juridice a revistei „Transilvania”: ***adevarul.ro/cultura/arte/politici-culturale-usl-efectul-carelor-alegorice-revistei-transilvania-sibiu-1_51efc989c7b855ff566c0796/index.html
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

IN ANUL 2011 exista ca AMENINTARE IMINENTA, acum e fapt realizat. dau Copy-Paste pentru CEI CE UITA MEREU:[...]_____ Nu subminaţi revista Transilvania!____ Scris de Redactia Sibiu 100% 01 Ianuarie 2011_____Opinia lui Curtean La lansarea nr. 2/2011 al revistei Transilvania, marţi, 12 aprilie, redactorii şi conducerea revistei ar fi vrut ca reprezentanţii Consiliului Judeţean, de care aparţine Centrul Cultural Interetnic Transilvania, să fie prezenţi. Însă aceştia nu au onorat invitaţia, într-un context în care, de aproape o lună, se vorbeşte despre desfiinţarea Centrului şi trecerea revistei la Biblioteca Astra, pe „motive economice”. Asta ar trebui să credem. Dar economiile care s-ar face prin desfiinţarea propusă a posturilor de director şi contabil-şef sunt infime. Prin urmare, nu putem să credem decât că acesta e un pretext. În plus, veniturile C. C. I. Transilvania din abonamente şi vânzări de publicaţii şi cărţi, încasate de la începutul lui 2011 sunt echivalente deja cu veniturile încasate într-un an întreg. De ce se vrea renunţarea la aceste venituri care sunt în creştere, prin desfiinţarea unei instituţii care are venituri proprii şi trecerea personalului în subordinea unei biblioteci care, în situaţia actuală, nu are voie să realizeze venituri proprii? E perfect logic din punct de vedere economic, nu-i aşa? Cum au de gând să vândă revista Transilvania? În mod ilegal? Sau o s-o dea pe gratis, din aceleaşi „motive economice”? Comisia pentru cultură a Consiliului Judeţean a dat, însă, dovadă de raţiune, cerând conducerii C. J. amânarea deciziei pe luna mai, pentru ca respectivele „motive” să poată fi detaliate şi discutate în cadrul comisiei. În perioada următoare, va avea loc şi concursul pentru ocuparea postului de director la Biblioteca Astra. Actualul director a găsit oportun, nu se ştie de ce (!), să aducă argumente pentru trecerea revistei Transilvania în subordinea bibliotecii. Dacă faptul că unele reviste din alte judeţe au trecut sub bibliotecile judeţene e un argument bun, judecaţi dumneavoastră. La fel de bine se poate spune că în alte judeţe există centre culturale, iar atunci ar trebui să existe şi la Sibiu, nu să se desfiinţeze. Această aşa-zisă argumentare făcută de conducerea C. J. şi de conducerea Bibliotecii Astra ne fac să avem o bănuială: oare nu chiar Biblioteca Astra a iniţiat această idee, „motivele economice” fiind doar pretexte? Oricine ar fi cel care a venit cu „măreaţa” idee, oare nu-şi dă seama că odată pierdută personalitatea juridică a revistei, aceasta va depinde, din toate punctele de vedere, şi editorial, şi financiar, de viitorul director al bibliotecii? ªi cine ştie ce idei îi vor veni atunci aceluia... Mihai Curtean ___ ***www.sibiu100.ro/cultura-educatie/2467-nu-submina
Raspunde

@2

Acum 9 ani

In primul rand cred ca actiunea de desfiintare a Revistei Transilvania este un lucru imposibil de realizat. Totusi as vrea daca se poate sa fac cateva remarci.. Fiind brasovean eu stiu ca a fost infiintata in 1868 in Brasov si apoi a continuat in Sibiu odata cu mutarea lui G. BARITIU din 1877 in orasul dumneavostra. Ea a incetat sa mai apara 22 ani in timpul regimului comunist.. Asta ca sa fim foarte pedanti referitor la datele din comentarii. Intrebarea mea este..care a fost atitudinea celor care publicau in revista , cand au vazut alocarea pentru FITS..nu s au gandit niciodata ca, pentru ca domnul Chiriac sa o duca asa de bine , trebuie ca altii (cea mai veche revista a Transilvaniei) sa o duca asa de rau? Imi pare rau sa spun , dar Sibiul trebuie sa aleaga intre circ si cultura ...fiindca nu are bani pentru amnadoua. Poate o solutie este mutarea inapoi la Brasov dupa 150 daca Sibiul nu mai are bani sa sustina aparitia ei
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Ian. 2012, Copy-Paste: [...]luni, 9 ianuarie 2012__ Revista Transilvania. Lansare & evaluare ___Anul trecut, toate editurile, precum şi revistele academice şi de cultură au fost invitate de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice să-şi depună dosarul pentru o nouă evaluare (condiţiile fiind de data asta mult mai dure). Împreună cu Dragoş Varga, Horia Savu şi Ovidiu Tomuleţiu, colegii mei de la revista Transilvania, am tras din greu la dosarul ăsta, dar până la urmă a cam meritat - în domeniul Limba şi literatura română, la care am cerut să fim evaluaţi, nici o revistă din România n-a intrat în grupa valorică A (ceea ce e cam trist; înseamnă că, pe domeniul ăsta, nu există nici o revistă românească de nivel internaţional ISI), şi doar patru reviste au fost admise în grupa valorică B - Transilvania fiind, dintre ele, singura cu apariţie lunară (celelalte trei fiind, dacă nu mă înşel, anuare). E o clasificare esenţială pentru mediul universitar, A şi B fiind singurele grupe valorice recunoscute de Ministerul Educaţiei pentru promovarea academică. Fiind vorba de o clasificare atât de importantă, fireşte că au urmat o serie de contestaţii - deocamdată numai în ce priveşte evaluarea editurilor. Discuţia se poartă mai ales pe Contributors, s-au pronunţat până acum Horia Pătraşcu (aici şi aici), Alexander Baumgarten (aici) şi Cristian Ciocan (aici). Vă invit să vorbim despre toate astea, şi nu numai despre ele, la prezentarea numărului 12/2011 al revistei Transilvania şi a antologiei Resurecţia baladei. Critici şi eseişti sibieni, editate de Centrul Cultural Interetnic Transilvania. Ambele vor fi lansate marţi, 10 ianuarie (adică mâine), de la ora 17, la Biblioteca judeţeană ASTRA, corpul B.[...]____ Publicat de Radu Vancu la 12:38 ___ La COMMENTS explicatia-raspunsMircea Ţuglea, 9 ianuarie 2012, 23:12 Bravos! Însă, oricât mă uit pe link-ul pe care l-ai dat, văd că au fost admise 10, şi nu 4 publicaţii (cum zici). Nu înţeleg prea clar ce înseamnă \"reviste\" - termenul se referă, de obicei, la o \"publicaţie periodică\". Oricum, e de felicitat ce faceti la Revista Transilvania - şi este exasperant că ea este singura revistă lunară cotată aşa, din Ro! Radu Vancu, 10 ianuarie 2012, 00:37 Mulțumesc, Mircea. Da, sunt admise zece, dar numai patru la categoria B, restul de șase la C (care oricum nu-i luată în calcul la promovare.) Criteriile pot fi îndeplinite, după cum se vede - dar trebuie să te ții de ele număr de număr, altfel e totul în zadar. Radu Vancu:[...] ____***raduvancu.unspe.com/2012/01/revista-transilvania-lansare-evaluare.html
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Revista TRANSILVANIA (inca?!) ONLINE, cititi sa vedeti despre ce este vorba: __***www.revistatransilvania.ro/nou/ro.html
Raspunde

transilvania

Acum 9 ani

ce mai tura bura de cind s-a instalat noua conducere la judet s-a ingropat totu sport ,cultura +investitile +vizarea la taraba a sibiului in urmatori ani urmeaza ,festivalurile nenumarate ale sibiului si trcerea lor in alte locati binevoitoare dornice de cultura si tot o data frustate in momentu de fata de evolutia sibiului culturar detractori si frustati sapa permanent
Raspunde

Nemo

Acum 9 ani

Ce revista de cultura, intelectualii nu voteaza cu psd-ul, mai bine asfaltam niste gropi de banii aia, gropi care or sa reziste pana in primavara, cand putem lua iar comision.
Raspunde

Cătălin

Acum 9 ani

Dacă v-o trebuit Cindrea la Consiliul Judeţean. Bottesch nu mai era destul de bun pentru voi.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Braşovene de la 8, ASTRA înfiinţată la Sibiu în 1861, s-a-ndurat şi de voi şi a editat revista vreo câţiva ani la Braşov, tocmai pentru că era cam beznă pe-acolo. Sau vreţi s-o luaţi cu ASTRA cu tot?!<br> Pe mine mă amuză de mor când văd că vă daţi ochii peste cap ca domnişoarele de pension, pentru o revista pe care n-aţi deschis-o niciodată. Recunosc spăşit că nici eu. <br>Sunt sigur că cei pasionaţi de poezie si literatură vor gasi forţa necesară de a-şi publica în continuare revista, care beneficiaza de un colegiu de redacţie de calibru. Chiar şi cu bani privaţi. C-aşa-i în tenis. Poate rupe ceva şi Primăria din cei 6 milioane ai lui Chiriac...
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Mai Joseph ..mie chiar mi se pare o magarie chestia cu Revista Transilvania..asa mai pe intelesul tuturor o mare golanie. Eu stiu ca tu esti sustinatorul total a circului lui Chiriac dar nu or fi toti sibienii asa ( hihihihi) Totusi ca un adevarat brasovean ..tin sa ti spun ca ASTRA s a infiintat in 1861...mult dupa editarea Gazetei de Transilvania..la Brasov si a Suplimentului \"Foaie pentru minte , inima si literatura\" la Blaj ( si nu la Brasov cum cred multi brasoveni..Barit ( si nu Baritiu)care era grecocatolic convins. De ce Brasov...Pai fiindca comunitatea greco catolica era mult mai puternica in Fagaras si Brasov...si , ca si acum in 1839 Brasovul era capitala finaciara a Transilvaniei...asta e explicatia..si nu neguravculturala de aici.. Acum , chestia cu pensionul e valabila si aici...unde economia de piata a inchis o groaza de reviste..si toti au dat din gura si rezultate yok.. Diferenta e ca macar aici nu avem un Johannjs ( care parca e in colectivul de redactie)..si un Chiriac. ( ala ma indoiesc ca stie sa citeasca)..pe care sa ii divinizam .. Asa ca prefer vremea ploiasa de aici ..fara mutra lui Chiriac in fiecare zi
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Golanie e să arunci petarde fumigene. CJS zice că nu s-a desfiinţat,că va funcţiona cu acelaşi colectiv, în structura Bibliotecii Judeţene ASTRA. \"Revista Transilvania va avea propria tipografie şi editură şi va avea buget propriu. \"<br> Barosane, tu confunzi Gazeta de Transilvania care a fost o foaie de informatii, cu Revista Transilvania, revista de cultura a ASTRA. Grav!Iar aia cu comunitatea greco catolică cea numeroasă de la Făgăraş e trasă rău de păr. Las-o aşa şi nu mai gugăli, uichipedia dă informaţii dar nu le corelează.
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Barosane nu le incurc deloc, crede ma ca nu le gugalesc ...eu sunt obligart sa le invat in familie...inclusiv aia cu greco catolicii.. Acolo daca vrei iti dau si linia de demarcatie in Zona Fagarasului..hahaha nu cred ca ai stiut ca a fost una .. Daca ai inteles ca le confund foarte grav......vezi ca am scris ca una a fost ediata in 1839 si Revista Transilvania in 1868...Bv...si 1877 Sibiu.. Din fericire eu l am cunoscut personal pe Timus care era un tip ok si sufletist si de aia mi se pare o mizerie sa intrerupi aparitia.. Daca tu zici ce e fumigena locala..rezolvati naibii problema cu presa la voi
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

iote: ***ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:1930_greco-catolici.jpg
Raspunde

Radu Vancu

Acum 9 ani

Comunicat al CJ Sibiu la comentariile petiţiei: \"Având în vedere materialul postat pe site-ul www.contributors.ro, „Politici culturale ale USL: Revista Transilvania, desfiinţată!”, sub semnătura lui Radu Vancu, redactor la Revista Transilvania, dorim să transmitem că afirmaţiile făcute nu sunt adevărate. Consiliul Judeţean Sibiu NU desfiinţează Revista Transilvani. Revista Transilvania va funcţiona în continuare, cu acelaşi colectiv, în structura Bibliotecii Judeţene ASTRA. Revista Transilvania va avea propria tipografie şi editură şi va avea buget propriu. Ioana Nica –purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Sibiu\" Răspunsul meu, tot acolo: \"Stimate domnule preşedinte, Cu tot regretul, sunt nevoit să constat că răspunsul postat aici de Ioana Nica, purtătoarea dvs. de cuvânt, conţine afirmaţii fără acoperire. Revista Transilvania nu va avea cum să deţină o tipografie şi să aibă buget propriu, câtă vreme nu va avea personalitate juridică. Consiliul Judeţean Sibiu a preluat în 2000 o revistă cu personalitate juridică, cu distribuţie normală; acum, lasă în urmă o revistă fără personalitate juridică şi fără posibilitate de distribuţie prin vânzare şi abonament. Mi-aţi transmis să dau o dezminţire până la ora 13 pe Contributors.ro, ori altfel voi fi chemat la comisia de disciplină a CJ. Nu am ce să dezmint, nimic din ce am scris acolo nu e neadevărat. Dacă veţi re-gândi fuziunea prin absorbţie astfel încât revista Transilvania să aibă personalitate juridică şi să poată fi corect distribuită, abia atunci voi avea motive să scriu un text în care să vă felicit pentru gândul bun. Până atunci însă, judecând după informaţiile din proiectul de hotărâre de pe site-ul CJ Sibiu, lucrurile stau aşa cum le-am prezentat eu. Cu regret, Radu Vancu scriitor, redactor Transilvania\"
Raspunde

@joseph

Acum 9 ani

Pai parca tu imi recomandai yok wikipedia...e Crede ma chestia cu greco catolicii o stiu din familie ...inc, usiv problemele intre cei de sub munte ..si cei de pe vale ( olt)
Raspunde

The Observer

Acum 9 ani

Domnule Vancu, Omul e un prost notoriu, un incult agresiv, un agramat cu statut de prof. univ. (Doamne, ce a ajuns si titlul asta: Muscalu, Ciortea...). E razbunator si nu va va ierta. Uraste din strafunduri, instinctiv, intelectualii autentici. Putere are. Asta e tzara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus