Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Unde a condus cearta dintre Basescu si Blaga

De început o mică istorioară. După mazilirea lui Roman şi preluarea conducerii PD de Băsescu, principalul colaborator în conducerea treburilor politice şi de partid i-a fost Vasile Blaga; organizatoric şi cu totul remarcabil, în campaniile electorale. S-a dovedit un tandem de succes. Se credea că prietenia va fi veşnică.

Cu această credinţă, în cursul anului 2010 i-am făcut o vizită D-lui Blaga la Ministerul de Interne şi i-am sugerat să-l atenţioneze pe Băsescu asupra consecinţelor grele privind imaginea sa publică urmare expunerii prezidenţiei prin baruri, prin pieţe, dansând cu ea bătuta ţigănească etc. Nu numai că Dl. ministru şi-a însuşit ideea dar anume licărire din privire m-a făcut să cred că este încântat de ea.  Mi-a promis că-l va sensibiliza. Nu la multă vreme, respectiv la 7 septembrie  2010 Dl. ministru îşi prezenta demisia. Trebuie că preşedintele i-o fi transmis puternica sa nemulţumire pentru implicarea în celebra manifestaţie contestatară de la Cotroceni a unor angajaţi ai MI ( în uniforme) care i-au aruncat caschetele peste gard făcândul „javră ordinară”.

De atunci, relaţia între cei doi s-a răcit treptat până la cota de îngheţ. Dovada palpabilă ne-au furnizat-o alegerile conducerii PDL din iulie 2012. Începând cu acel eveniment, în PDL apele s-au despărţit iar prin ricoşeu, întreaga politică de dreapta bâjbâie – deocamdată neputincioasă – în încercarea de a se impune opiniei publice.

Doctrina de dreapta este unică şi unitară. În opinia mea, a fost şi este  fidel exprimată în principiile formulate de conducătorii de marcă ai României, brătienii şi ţărăniştii. Dar azi politica de dreapta şi-o revendică nu mai puţin de 5 formaţiuni dacă luăm în seamă şi România Liberală a D-lui Chiliman. Nu intră la socoteală actualul PNL care practic face o politică de stânga.

Dintru început dilema: cum poţi felia dreapta în aşa fel încât să profite tuturor şi încă la modul victorios? Dacă PDL se menţinea întreg, o platformă unitară, inclusiv sub raport organizatoric se putea coagula în jurul lui.

Apreciez două principale cauze pentru care dreapta postdecembristă – în care s-au investit atâtea speranţe – este mereu în degringoladă. Odată pentru că, cu rarisime excepţii, conducătorii ei n-au onorat comportamental aşteptările. Nu i-au îmboldit principiile ci interesele pentru care au basculat oportunist peste linia de demarcare. A doua oară, pentru că întreaga politică românească este hiperbolic personalizată. Toţi vor să fie şefi iar paternalismul istoriceşte moştenit îi încurajează. Fiecare „părinte” aspiră la „tron” şi îşi recrutează prozeliţii, divizând  electoratul.

Concret, PDL s-a rupt. Băsescu îşi reface cu sprijinul multor migraţi propria dreaptă populară. Blaga nu se lasă. Elitele (unele dintre cele mai valoroase) se regrupează şi ele. Formaţiunea lui Ungureanu catalizează la rându-i o seamă de valori. PNŢCD considerându-se realul depozitar al dreptei aspiră la refacere, chiar dacă nu la întâietate. Chiliman va rupe rândurile liberalilor. Cum arătam mai sus, fiecare pe mâna lui. Cum să satisfacă dreapta atâtea pretenţii? De unde?

Este dureros că cel puţin până la această oră nu se „vede” această realitate. Şi mai grav, se acceptă cu uşurinţă previzibilele ei consecinţe. Imperativul momentului este unitatea dreptei nu divizarea şi fărâmiţarea ei. S-ar putea? Sigur că da, cu o condiţie la îndemână: fiecare să se considere un soldat al ţării iar nu un căpitan al propriei ogrezi. Iar exemplul l-ar putea da tocmai cei care au rupt PDL-ul, adică Băsescu şi Blaga.

           

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 581

Comentarii

2 comentarii

tutunu

Acum 10 ani

blaga e corupt pana in maduva oaselor si e murdarel .Iar Base stie multe .Sa-l ia DNA -ul la puricat sa vedeti cate matusi are respectivu .
Raspunde

Politist

Acum 10 ani

Aha Dejeu! tu esti ala care l-ai invatat pe Blaga ca subalternii lui sa stige in vara lui 2010 la Cotroceni ..... JAVRA ORDINARA! Maine DNA-ul este la tine la usa. Baselu la bustul gol si cu tigroaica in apa nu doarme si nu uita. Iti scoate de la naftalina si dosarul cum ti-ai tradat fratele la securitate. Tu satrap al PNTCD.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus