Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Istoria Sibiului, saptamana cu saptamana timp de 70 de ani

Fostul director al Bibliotecii județene Astra, Ion Mariș, a terminat și tipărit lucrarea căreia i-a dedicat ultimii 12 ani – ”O altă cronică a Sibiului – Hermannstadt”. Volumul tipărit la Tipografia bibliotecii județene adună principalele evenimente sibiene din fiecare săptămână a anilor cuprinși între 1930 și 2000, inclusiv. Este vorba de o continuare a ”Cronicii orașului Sibiu”, lansată în 1930 de etnologul și colecționarul sibian Emil Sigerus.
Pe urmele lui Sigerus, Ion Mariș a luat la ”mărunțit” știrile publicate de presa vremurilor. Așa re-aflăm că în Sibiu au fost numărați 11.000 de turiști ”de pe toate meridianele” în 1950, an în care la Muzeul Brukenthal au fost numărați 201.368 de vizitatori. Sau cum, în aprilie a anului care urmează, ”presa publică propunerile Comisiei Judeţene de partid şi de stat cu privire la delimitarea municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Sibiu. Comisia propune organizarea judeţului în 2 municipii (Sibiu şi Mediaş), 5 oraşe, 5 comune suburbane (Cristian, Poplaca, Răşinari, Şelimbăr şi Păltiniş) şi 47 comune. Sibiul are 129.714 locuitori”.
”Am strâns aceste evenimente din ziare, din almanahuri, din tot felul de astfel de surse de informare. Am urmărit, în primul rând, evenimentele din lumea economică, administrativă, politică, dar și din divertisment. Consider că pentru cine vrea să se informeze despre trecutul Sibiului, această carte este foarte utilă. Din fiecare săptămână a acestei perioada am ales două-trei știri”, spune Ion Mariș, autorul cărții.
Volumul este ilustrat și cu reclame ale vremurilor trecute. ”O altă cronică a Sibiului – Hermannstadt” poate fi cumpărată de la Biblioteca Județeană Astra, prețul unei cărți care numără peste 400 de pagini fiind de 40 de lei.

1944

Octombrie

1 Muncitorii din Sibiu, în cadrul unei adunări a Sindicatelor din Sibiu, cer „ocrotirea aparatului de stat de toate elementele fasciste şi legionare”.

La Bucureşti a fost numită o comisie pentru lichidarea bunurilor Grupului Etnic German, care trec în proprietatea statului.

Saşii cer printr-un memorandum înlăturarea episcopului Wilhem Staedel. A fost reinstalat episcop dr. Victor Glondys.

Din ordinul guvernului a fost arestată la Sibiu doamna Veturia Goga, soţia poetului O. Goga.

3 Ploaie torenţială la Sibiu.

8 Are loc instalarea noului prefect al judeţului Sibiu în persoana domnului general Gheorghe Lipovan (fostul prefect era generalul C-tin Negoveanu)

A început arestarea criminalilor de război.

11 Domnul Sever Pop a fost numit primar al Sibiului.

14 Comandantul Corpului 6 teritorial dă un comunicat prin care sunt interzise „plimbările fără rost pe străzi”.

 

1948

Mai

1 Mari întreceri cultural – sportive în oraş. Peste 25.000 de cetăţeni au fost prezenţi la manifestarea din Piaţa Republicii.

Ansamblul artistic al muncitorilor iugoslavi „Abraşevici” a sosit la Sibiu.

Locuitorii din sectorul V al Sibiului cer înfiinţarea a două fântâni publice în acest cartier mărginaş (Str. Plugarilor şi Protopop - Togan).

Averea Reuniunii de înfrumuseţare a Sibiului a intrat în patrimoniul Primăriei.

Încălţămintea se vinde pe cartele.

Stropitul trotuarelor este obligatoriu.


 

1999

Februarie

1 Partidul Alternativa României a înfiinţat la Sibiu „Clubul Dreptei”.

2 La filiala „A. Treboniu Laurian”, a Bibliotecii „ASTRA”, a fost inaugurată prima ludotecă din municipiu „Copilul lui Lazaret”.

Din cauza epidemiei de gripă „se închid pentru o săptămână, toate liceele, şcolile, grădiniţele şi creşele din Sibiu şi judeţ”.

4 Primăria municipiului cheltuieşte în medie 40 milioane de lei pe zi ”pentru dezăpezire”

8 S-a constituit Comitetul „Sibiu 2000” prin ordonanţa de Guvern 5/99; „Sibiul şi zona înconjurătoare ca obiectiv de interes naţional”.

9 La Păltiniş se desfăşoară „Concursul Naţional de Salvamont”: 30 de ani de activitate în serviciul de intervenţii în România.

Judokanul sibian Claudiu Baştea a obţinut „aurul” cu echipa României la Sofia; au participat 32 de ţări.

12 Circulaţia, în Sibiu, a fost paralizată din cauza zăpezii abundente; Comisia Judeţeană de Apărare se află în alertă

Primăria municipiului dă dispoziţia Nr. 97 „privind măsuri de înlăturare a efectelor înzăpezirilor”.

Tramvaiul spre Răşinari - suspendat cel puţin pentru o lună.

16 Marele Premiu al Consulatului General German la Schi alpin a fost câştigat de Ştefana Vereş şi Iulian Făgeţean.

Peste 40 de sibieni accidentaţi din cauza zăpezii şi 26 de pacienţi cu viroze respiratorii.

17 Atleta sibiancă Elena Hila a câştigat „aurul”, la aruncarea greutăţii la Campionatele balcanice Indoor.

La Universitatea „Lucian Blaga” se desfăşoară lucrările simpozionului: Proceduri de preaderare la Uniunea Europeană

19 Frankfurt Bucarest Bank AG a deschis oficial Agenţia de la Sibiu (dir. Adrian Bud).

19-21 La Sibiu s-a desfăşurat Seminarul Internaţional „Rolul femeii în societatea românească, în context european” (Fundaţia Robert Schumann).

21 Noul prim-paroh ala Bisericii Evanghelice este Kilian Dőrr.

22 Muzeul „Astra” şi-a confirmat încă odată, valoarea pe plan internaţional; Expoziţie la Bergamo (Italia) „Românii din Transilvania. Cultură şi civilizaţie tradiţională”.

Excelenţa sa Rajiv Dogra, Ambasadorul Indiei la Bucureşti declară la Sibiu: „oraşul este al viitorului şi al curajului bazat pe o industrie de tradiţie”.

23 La Campionatele Naţionale de schi alpin, rezervate copiilor, sibienii au obţinut trei medalii de aur şi două de bronz (Sebastian Barbu: aur).

26 La Patinoarul COMPA a avut loc „Carnavalul gheţii”.

La BANCOREX noul preşedinte este Dănilă Nicolae – economist

27 SC ATLASSIB SRL a cumpărat 45,4% din activele CIBINUL SA (include şi o parte din hotelul „Bulevard”).

Consilierii municipali cer suspendarea primarului Condurat.


Fragmente alese la întâmplare din ”O altă cronică a Sibiului – Hermannstadt”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

47 comentarii

Eu

Acum 10 ani

Finalmente un articol bun!!!. \"14 Comandantul Corpului 6 teritorial dă un comunicat prin care sunt interzise „plimbările fără rost pe străzi”.\"
Raspunde

viorel

Acum 10 ani

cartea este slabuta, nu o cronica ci mai degraba o recenzie a presei romanesti. Sunt evenimente importante care nu sunt amintite, in schimb perioada stalinista si comunista este redata cu lux de amanunte, unele total neimportante. Chiar numai cand un secretar PCR nu a facut treaba mare pe el nu apare in carte, in rest... Slabuta carte
Raspunde

achtung!

Acum 10 ani

Faptul ca ati ales octombrie 1944, ca exemplu, impreuna cu propozitia \" La Bucureşti a fost numită o comisie pentru lichidarea bunurilor Grupului Etnic German, care trec în proprietatea statului.\" este tendentios. Stiati ca FDGR s-a declarat urmas al organizatiei naziste Grupul Etnic German, despre care citati voi din cartea lui Maris, chiar aici la o instanta judecatoreasca din Sibiu? Daca stiati de ce nu ati scris, trebuie sa se ocupe Realitatea TV de la Bucuresti de subiect? Daca va paraste cineva la Fuhrerul Iohannis ca ati copiat despre Grupul Etnic German si bunurile confiscate prin lege de la aceasta organizatie hitlerista de catre regele Mihai - ca el conducea Romania in 1944, nu comunistii! - adio bani pentru ziar de la primarie!
Raspunde

@ achtung!

Acum 10 ani

Anti germanule, iti sclipesc ochii de fiecare data cand auzi de ei. Probabil ca si cand joaca Bayern Munchen, tu tot la nazisti te gandesti... Poate ar trebui sa-ti pui intrebarea daca sasii sunt mai anti-romani decat esti tu anti-sas. Ca fapt divers, nu te mai informa dupa Realitatea TV. Infiintarea Grupului Etnic German in Romania a fost un raspuns la decretul din 7 oct. 1944 prin care Guvernul Roman cerea expulzarea germanilor de pe teritoriul Romaniei sau deportarea lor, ghici unde?, in Uniunea Sovietica.
Raspunde

pt. 4

Acum 10 ani

Esti germanofil si ma doare in fras de pangermanismul tau. Nu o sa stau in pozitie de drepti never in fata germanilor, rusilor sau americanilor, sunt destule slugi in Romania care sa stea in pozitia ghiocel, asa ca tine, doar ca-s persoane mai importante... Pai, nu vezi , dobitokan, ca le-a lichidat (cofiscat) bunurile, cum sa se infiinteze ca raspuns la decretul din 7 oct. 1944? Cat despre deportare, cred si eu ca rusii i-au deportat ca razbunare. Atentie, rusii i-au deportat, nu romanii! Toti sasii s-au inrolat in trupele SS - nu in armata germana (Wehrmacht), ca sa arate ca sunt fanatici ai nazismului! - si diviziile SS astea au facut ravagii impotriva populatiei civile din Rusia, asa ca i-au dus rusii la reconstructie, sa recladeasca ce au distrus, daca pe copiii, batranii si femeile ucise de hitleristi nu au avut cum sa-i mai invie. Cine-i Bayern? Nu ma intereseaza \"cultura\" ta fotbalistica! Probabil ca te pricepi, la fel de bine, la marcile de bere, manele si spart seminte!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, şmechere, cred că a venit vremea să te lămuresc cum stă treaba cu Grupul Etnic German, că văd că bagi şopârle non stop, de pe la Realitatea adunate, fără discernamânt şi fără pic de cunoştinţe îin materie. <br>GEG a fost o organizaţie creată de fascişti în 1940 care a avut ca scop spălarea pe creier a saşilor de pe aici, controlul lor total si centralizarea decizională. GEG preluat samavolnic o grămadă de bunuri imobiliare de la toate instituţiile săseşti de atunci, biserică , universităţi etc. <br> Într-adevăr, această instituţie a fost desfiinţată şi confiscate bunurile (atenţie, bunuri care au fost obţinute prin confiscare la rândul lor) prin decret regal. Buuun, între timp, Forumul Democrat German obţine in instanţă succesiunea materială a GEG, atenţie, în sentinţă scrie negru pe alb \"succesor în drepturi\", cu alte cuvinte, e ca şi cum un nepot îşi mosteneste bunicul criminal decedat. Din punct de vedere moral, este normal ca ei să moştenească aceasta avere, că doar nu Asociaţia Oltenilor din Tg Jiu. <br> Statul român, curvă cum îl ştim, avându-l în frunte pe tăntălăul regal a vrut sa intre în posesia unei averi care nu i-a aparţinut niciodată, iniţial s-a aliat Germaniei hitleriste, prin asta dând cale liberă acestei organizaţii GEG (fiind părtaş cu ea) care a confiscat bunurile instituţiilor germane din România, care nu au avut nicio vină în desfăşurarea ororiilor din cel de-al doilea razboi mondial. Eu consider că s-a facut dreptate. <br> Părerea mea e să mai schimbi canalul, daca se poate să închizi televizorul de tot şi să iei nişte cărţi de istorie să citeşti. Cât mai multe si cât mai diverse, numai aşa o să-ţi poţi forma părerile tale personale, asta ca să nu mai fii obligat să fii trompeta lui golban, ghişe, ziarului justiţiarul şi al realităţii tv.
Raspunde

@5

Acum 10 ani

Unu la mana, nu sunt nici germanofil nici tziganofil, \"dobitokan\" poate (asta e complicat de discutat, tine de gusturi). Sunt in schimb unu\' dezgustat de astia ca tine, patrioti inchipuiti, care nu isi cunosc nici istoria si nici cultura. Sari ca tzatzele de fiecare data cand auzi de nemti, si ii cataloghezi pe toti cei care indraznesc sa te contrazica ca fiind slugi, tu fiind sclavul cel mai mare. Sclavul proprilor tale conceptii xenofobe. Iar asta se demonstreaza din ce scri. Daca ar fi sa ma apuc sa-iti fac portretul psihologic sau moral pe baza proprilor considerente, crede-ma ca te-ai duce in munti sau la Manastirea Frasineni. Dar spre deosebire de tine, prefer sa scriu la obiect, fara divagatii si aiureli puerile. P.S.: Bayern este campioana Europei la fotbal, o marca buna de bere bavareza este Paulaner, ti-o recomand, se gaseste si la noi, iar seminte nu consum, prefer carnaciorii bavarezi...
Raspunde

achtung!

Acum 10 ani

Vad ca v-ati coalizat, voi alogenni care va dati romani, ca doar nu are nimeni cum sa verifice carei etnii apartineti. Ei, uite eu refuz sa fac sluj in fata sasilor sau nemtilor, refuz sa ma conformez turmei de sibieni votaci de sasi! Care-i problema voastra? Este optiunea mea si tine de mandria mea ca sunt roman! Voi nu aveti de unde sa stiti ce-i aia, deoarece nu sunteti romani, dar va ridicati in slavi etnia voastra germana, despre care aveti impresia, falsa, ca este deasupra tuturor. Mai bine patriot, ca mine, decat sovin ca voi!
Raspunde

eu

Acum 10 ani

Interesanta dezbatere!! Nimeni nu este sluga si cu totii suntem patrioti , nu ne vindem tara!! nu votam cu alte neamuri, ... dar surpriza pe la alegeri te crucesti cu ce procentaje au castigat unii (sasi, tigani, Psd-isti etc).
Raspunde

achtung!

Acum 10 ani

Care \"toti suntem patrioti\", nu vezi ca sunt \"Singur printre dusmani\"? Romanii, in general, si sibienii, in special, sunt umili, pupincuristi ai laogenilor si vor sa fie la moda, adica cosmopoliti, abureli cu \"multiculturalismul\", ingaduitori cu poponari, ca asa-i musai sa fie un bun european, asa ca Joseph, tolerant cu poponautii... Dar ei, alogenii, au voie sa ne faca in toate felurile, la adapostul anonimatului, unii chiar simuland ca ar fi romani, iar noi trebuie sa incasam si sa tacem din gura. Ei, uite , eu nu mai vreau sa tac si sa lingusesc sasalaii, clar?
Raspunde

achtung-e

Acum 10 ani

Lasa gargara victimizatule! Una e sa fi patriot si sa-ti respecti cultura si alta e sa sari de***in sus de fiecare data cand auzi de nemti.
Raspunde

achtung!

Acum 10 ani

Ba, inainte sa auda de Bayern Munchen, Europa a auzit de doua ori de Germania si de fiecare data s-a lasat cu razboaie mondiale declansate de \"rasa superioara\"! Normal sa fim circumspecti... E obligatoriu sa-i iubesc pe nemti? I-auzi colo, inainte era musai sa-i iubim pe rusnaci! Doar dobitocii accepta sa schimbe un stapan cu altul , ca cica asta-i mai cool si mai ferchezuit... Ba, Germania asta a voastra si cu tara ei sora, Austria, au jefuit Romania mai ceva decat soviericii! Aia nu si-au permis sa ne ia petrolul si gazul metan cu totul!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Haulică, mânca-ţi-aş sufleţălu tău de român verde, mă faci pe mine \"laogen\" ?! Eruditule! De câte ori vrei să-ţi spun că sunt român, ca si tine? Dar ne despart foarte multe...
Raspunde

adenda

Acum 10 ani

Sovieticii, nu \"soviericii\", am tastat gresit.
Raspunde

adenda 2

Acum 10 ani

Greseala de tastatura si acolo, parca mai inainte te scuzai si tu de greseli din tastatura, Joseph. Esti pe dracu roamn, mai Joseph, lasa abureala pentru altii mai prosti!
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Vezi, m-ai intimidat, asa ca ca inversez literele, \"roamn\", in loc de roman.... Asa patesc atunci cand dialoghez cu \"rasa superioara\", ma fastacesc! Ce sa-i faci, superiorul este sef, chiar dacai pute gura sau picioarele!
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

daca-i, nu \"dacai\', ca sa-ti usurez munca, bai sas spoit in gramatic... :))))
Raspunde

@12

Acum 10 ani

f interesant comm-ul tau ,aici cam ai dreptate ,omv-ul scoate profitul si-l duce in Austria in detrimentul gloatei de votanti naivi si flamanzi din Romanica cu o singura completare nu austriecii sunt marii vinovati ci aceia care au vandut Petromul lor ,adica ticalosii si tradatorii de neam si tara care acum ne ranjesc din televizor si ne dau sfaturi de democratie ...unde esti tu Tepes ...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Hai, bă, că glumesc cu greşelile, tu nu vezi că io nu mă iau de toţi, dar trebe să fim olecuţă mai atenţi când scriem. Şi nu te obligă nimeni să-i iubeşti nemţi, se ştie că atunci când iubeşti devii subiectiv, dar nici nu trebuie să-i urăşti, că ura îţi întunecă mintea.<br> Auzi, tu vorbeşti serios când spui că io sunt sas???
Raspunde

brancusi

Acum 10 ani

v am lasat saraci si prosti si v am gasit mai s araci si mai prosti...=romanii=tigani=retardati=putori=betivi=idioti care se lasa furatzi si frecati pe fazta si mai si aplauda...deci zdrentzele europei............
Raspunde

achtung!

Acum 10 ani

Vedeti, pana si sasalul din Munchen, asta de semneaza Brancusi si va batjocoreste (IP 92.230.238.134), are dreptate. Pai, asta spuneam si eu: aia va fura si voi ii lingusiti si ii aplaudati! Occidentul, in frunte cu Germania si Austria, deci nemtalaii, i-au jefuit pe romani de i-au rupt si ei, romanii, se bucura, ba la Heramnnshit ii mai si pun pe sasi, ramura tiganizata a nemtilor, in fruntea bucatelor! Pai, sa nu le spui in fata ca-s prosti? Ba da!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Sitz, brancusi, iar ai scăpat din lanţ?
Raspunde

@achtung

Acum 10 ani

achtung-e hai ca ajungem undeva... deci tu ii detesti pe nemti si pe austrieci ca au cumparat Petrom-ul si bancile. Inseamna ca ii urasti si pe rusi pentru Lukoil, pe englezi pentru Balkan Petroleum pentru preluarea RAFO Onesti cedata mai apoi rusilor, pe indienii de la Mittal pentru preluarea Sidex, pe italieni pentru cele 35.ooo de firme italienesti din Romania, pe arabi pentru cumpararea terenurilor agricole si in viitor pe canadienii de la Gabriel Resources pentru Rosia Montana. Deci cam pe toata lumea. Nu e mai usor sa-i detesti si sa te revolte in primul rand romanasii tai dragi care au pus pe bututci, falimentand intentionat, toate aceste obiective?
Raspunde

@23

Acum 10 ani

corect ,nimic de zis doar ca vina e exclusiv a guvernantilor care de-a lungul vremii au distrus jefuit si vandut pe 2 parale toata avutia tarii la strainii hrapareti si de fapt o vina mai mare o au romanasii naivi care i-au votat mereu pentru doi mici si o vodca la crasma
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, chestia aia cu străinii hrăpăreţi sună ca dracu. Îs mai hrăpăreţi decât următorii: nastase, hrebenciuc, videanu, berceanu, becali, carabulea, voiculescu, mazare, patricu, tariceanu si inca multi, multi alţi români?<br> Mie personal îmi place că sunteţi indignati, dar incercati sa va clarificati ţintele.
Raspunde

@ 23

Acum 10 ani

Sasule, continui sa manipulezi cu nesimtire, profitand astfel de vidul de informatii si confuziile create intentionat de tine!Lukoil sau British Petroleum nu au luat cu japca o firma uriasa asa ca PETROM, halita de un pitic, asa ca OMV! Escrocii care au vandut nu sunt \"romanasii mei dragi\", deoarece nu toata tara aceasta este alcatuita din banditi, asa cum raspanditi voi sasii, emigrati in Germania dar si cei ramasi aici, aceasta minciuna. Romanii tradatori au fost corupti chiar de coruptibilul Occident, care acuma latra ca romanii sunt corupti, dupa ce acelasi Occident a dat spagile ca sa puna labele pe economia Romaniei. Vreti sa-i convingeti, chiar pe romani la ei acasa, ca sunt un popor format in intregime din hoti, lenesi, ticalosi, adica oameni de nimica! Toate aceste manevre sunt pentru demoralizare si pentru acceptarea cat mai rapida a unor conducatori din exterior pentru separarea Transilvaniei de Romania, daca se poate nemti din acestia parati de-ai vostri, daca nu, unguri sau tigani, orice, numai romani sa nu fie... Sa va fie rusine, ca ati crescut la sanul nostru, naparcilor!
Raspunde

@26

Acum 10 ani

Nu sunt sas... ce sa vezi? Daca e sa ne comparam \"arborii genealogici\" vei vedea ca, probabil, sunt de zece ori mai roman ca tine. Dar asta nu inseamna ca odata cu romanismul trebuie sa adopt si mentalitatea distructiva. Te pomeni ca OMV-ul a cucerit reduta Petrom cu tancurile. Romanii tai dragi, au incercat ei saracii, din rasputeri sa ocroteasca industria pentru binele poporului, dar ce sa vezi, au fost nevoiti sa se dea batuti... Frumoase basme, te fac sa te simti mai bine? Si da, romanii tai dragi, aia enumerati de joseph mai sus, sunt ai tai pentru ca tu ti-i adopti si le acoperi ticalosiile prin nepasare, neimplicare, substituindu-i cu vinovati inchipuiti. Deci care dintre noi o fi adevaratul inamic al poporului? Acuma ma duc sa-mi verific contul sa vad daca mi-au intrat banii trimisi de occident pentru \"manevre de demoralizare\" asupra statului roman...
Raspunde

@ 27

Acum 10 ani

Ai impresia ca esti inteligent si caustic, dar esti infiorator de pueril. Esti si penibil, faci apologia nemtilor, dar negi ca esti sas. De fapt asa este trecut in \"fisa postului\", sa te dai roman scarbit de propriul neam! Inca mai merge cu onanismul pe site-uri din astea locale de doi bani, dar si cand se vor prinde romanii, aia pe care voi ii considerati prosti, de toate manariile pe care le puneti voi la cale inca de pe vreme lui Ceasca, nu o sa reusiti sa va ascundeti mai repede prin toate vagaunile, la ca o sa fiti de vanati, tradatori imputiti!
Raspunde

@28

Acum 10 ani

Orice discutie cu tine e sortita pieirii. VIVA LA REVOLUCION, moarte uzurpatorilor sasi, unguri, tatari si klingonieni!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Mie îmi place la sân, da\' nu la al tău că pute a transpiraţie naţionalistă paranoidă. Încearcă să duci un dialog civilizat, dacă eşti în stare, lasă patriotismul ăsta de paradă deoparte că nu prostesti pe nimeni. Pricepe că nu stai de vorbă cu nişte saşi ci nu nişte români care nu sunt trădători ci doar gândesc altfel decât tine. Chiar ai impresia că detii adevărul absolut? Întotdeauna când rămâi fără argumente faci apel la patetisme penibile. funarule şi vadimule ce eşti!
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Bai croncanitorilor, voi cand ramaneti fara argumente o cotiti spre acuze de nationalism, Vadim, Funar, Fidel Castro si alti pitici care va bantuie pretioasele voastre fiinte atotstiutoare. Voi sunteti romani la fel cum eu sunt patagonez... Chestia haioasa este ca taman voi nu ganditi altfel, asa cum sustineti, ci dupa modelul nemtesc standard, impus la Hermanshit de Herr Mazare Carnaval cu nume aproximativ german. Culmea este ca voi, astia 2-3 propagandisti activi, la imbarligaturile voastre poponautistice nu ma pricep, asa ca nu stiu care-i pasivul sau activul, ganditi la unison, uniti ca turma de votaci, in cuget si mugiri. Buei, asta josep, hososep sau cum zici ca-ti zice pe neaosul tau nume de dac, sa fii macar original in comentarii, ca bag seama ca eu ziceam ca-ti put picioarele tale de arian superior. Da, asa sunteti voi astia de la FDGR, permanent pusi pe ciordeala, indiferent ca-i vorba de case sau de idei!
Raspunde

SIBIANUL

Acum 10 ani

National SOCIALISMUL German (nazismul) si socialismul au in comun CENTRALISMUL de care nu am scapat nici azi !!!
Raspunde

brancusi

Acum 10 ani

romani=kkt=gunoi=sclavi=retardati=FRAIERII SI SCLAVII EUROPEI
Raspunde

IP 5.15.228.154

Acum 10 ani

eu mitica cu IP 5.15.228.154 sunt popo si ma fac la a..nu...s toti sasii si maghiarii...k urmas de iobag numai mio bag....vb numai aiureli si ma dau entelegent fok pe un site de 2 bani..... sunt complexat si trebuie sa dispar k au prinso pe mama intrun tir turcesc la produs...pa pa
Raspunde

@ 31 hi, hi

Acum 10 ani

Aoleo, iarasi te-au apucat obsesiile cu poponareala! Fi atent, esti in stare sa-mi raspunzi la o provocare? Incearca intr-un text scurt, de vreo 8-10 randuri, sa iti aperi punctul de vedere fara sa recurgi la urmatoarele: - presupuneri ale identitatii mele (ca-s sas sau nu), - referiri la FDGR si Johannis (sa mor daca au vreo legatura cu ce discutam), - mistocarii copilaresti gen: croncanitori, dobitokan laogen etc. Daca nu cer prea mult nici presupuneri asupra apartenentei mele suxuale...
Raspunde

IP 92.230.238.134

Acum 10 ani

Ce pretentii poti sa ai de la sasalaul din Munchen (IP 92.230.238.134) la care incestul (regulatul in familie) este o traditie veche saseasca pe care o respecta in continuare si in Jermanica, deoarece nemtoaicele nu-l baga in seama ca-i Auslander si turcoaicele sau tailandezele fug de el ca-i urat cu spume. Cunosc pe unul din Sibiu care-i dadea sa suga stromalaul, in parcare la Aldi cu 100 de euro, da\' a zis ca nu mai merge ca-i pute gura groaznic la sasalau!
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

SASALAI DIN TOATE TARILE UNITI-VA! Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati...
Raspunde

@joseph and company

Acum 10 ani

ba fratilor m-am uitat la meci la steaua si acum imi pare rau pt ca vad ca am pierdut certuri si discutii aprinse intre voi postacii taietori de frunza la caini ,ba nu va mai certati ca orbii ,va dau un sfat intalniti-va in parcul Astra si faceti o tranta de aia ca pe vremea impuscatului si cine va iesi castigator sa fie propus postac sef peste toti de pe site indiferent ca sunt sasi ,bozgori,rumani,tuciurii sau analfabeti ,ce ziceti desteptilor ,eu cred ca e buna propunerea si propun ca duelul sa fie live pe CNN.B1TV,ETNO SI PRO SIEBEN mult succes
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Da, uite in sfarsit o propunere decenta si obiectiva. :)))))))
Raspunde

@38

Acum 10 ani

Pai si ce? Nu te poti uita si la meci si pe net? Eu ma bag dar nu in parcul Astra ca-i deranjam pe mosnegii cu sahul...
Raspunde

hi, hi

Acum 10 ani

Ba, dar fara arme chimice, fara besina sasului!
Raspunde

@40

Acum 10 ani

mai desteptule eu ma uit la fotbal la un led de 106 iar ca sa-l conectez la net nu pot pt ca ma bruiati voi cu comm-urile voastre stupide dar si haioase ha ha ha
Raspunde

...

Acum 10 ani

@41 hi. hi. Buna asta. Vezi? Daca esti detasat iti ies si glumele mai bine. @42 Cum stupide bre? Ia vezi ca ne superi si nu te mai invitam la tranta...
Raspunde

rosu

Acum 10 ani

pt. patriotul cu IP 5.15.228.154 Degeaba te crezi roman. Natia asta exista numai in mintea unora ca tine. Exista una asemanatoare, se cheama \"rromi\". Astia ca tine, insa, se numesc valachi. Toate minoritatile si toti vecinii lor asa le spune : valahi. Cuvantul \"roman\" nu exista in limba lor.
Raspunde

esti rosu de ura

Acum 10 ani

Ba sas nesimtit si sovin, emigrat in Germania, tu vorbesti de rromi? Chiar voi sasii ati fost tiganii germanilor, Deutsch Zigeuner, si acestia nici nu v-au recunoscut vreodata ca rasa pura, ariana. Si acuma va considera tot Auslanderi si va baga la gramada cu turcii si alti imigranti! De aia v-au si deportat rapid in Transilvania, fiind foarte incantati de cererea ungurilor pentru zona de frontiera, le fel cum englezii si-au trimis puscariasii in Noua Zeelanda si Australia!
Raspunde

@sibieni

Acum 10 ani

Are dreptate sasalaul sef atunci cand va face \"oameni de paie\" pe toti, la gramada. Stati ca bembeleii sa va batjocoreasca toti sasalaii din Germania la voi in tara si sa va faca tigani, pe site-urile voastre, romanesti. Lasi si slugi imbecilizate, care-si aleg conducatorii din randul calailor poporului roman. Ia vedeti ce le-au facut sasii lui Horia si Closca sau lui Avram Iancu... Ptiu, chiar ca incepe sa-mi fie rusine ca-s sibian!
Raspunde

pt. 45

Acum 10 ani

Prietene, sentimentul tau de mandrie de a fi roman nu ti-l poate lua nimeni. Doar ca este bazat pe folclor, legende si Eminescu. Acum vreo 200-250 de ani, niste ardeleni vlahi s-au gandit sa-si spuna romani. Treaba lor, bine au facut. De atunci, dai cu spalatul creierelor, ca tati is tati, ca unu-i unu, ca de la Ram ne tragem, ca Scrisoarea a III-a, Mos Ion Roata etc. etc. Culmea au fost comunistii, in frunte cu noul Decebal al Carpatilor. De ce jignesti cand nu-ti convine opinia altuia? N-ai argumente, fraiere. Pentru ca nu citesti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus