Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Muzeul Astra- partener intr-un proiect desfasurat la Bucium

În perioada 20 iulie – 4 august în comuna Bucium, din judeţul Alba se defăşoară a treia ediție a „Universității de Vară de restaurare de monumente și situri”- UdV, organizată de Asociația Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie sub înaltul patronaj al Academiei Române.

Proiectul la care Muzeul Astra este partener alături de alte instituţii culturale şi universitare din ţară, a fost iniţiat în 2011 şi îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti asupra importanţei prezervării patrimoniului rural încă existent şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ şi promovarea acestei moşteniri.

Unul dintre obiectivele centrale de preocupare și studiu ale UdV este Școala Veche Bucium, edificiu construit în perioada 1884 – 1900 de către un arhitect italian necunoscut.

Actualmente, datorită colaborării dintre RPER și Primăria Bucium, aceasta beneficiază de protecție climaterică temporară, de studiu de fezabilitate și de expertiză tehnică, în căutarea fondurilor necesare reabilitării sale. Se preconizează transformarea sa în Centru de studii de arheologie, arhitectură și agricultură montană, cu ateliere-şcoală de meserii tradiţionale și spatii de cazare aferente.

„Universitatea de Vară de restaurare de monumente și situri asigură cursanților, în majoritate studenți-arhitecți, absolvenți-arhitecți, dar și sociologi, politologi și antropologi, ca viitori actori ai politicii de patrimoniu, un program multidisciplinar de pregătire post-universitară, în contextul percepției și tratării patrimoniului rural neclasat românesc, aflat într-un decalaj de 68 de ani față de cel vest-european. Programul UdV 2013 cuprinde activități practice, în vederea realizării inventarierii obiectelor de arhitectură vernaculară, laice și sacre. În paralel, pe șantierul de reabilitare a Casei Colda, cursanții deprind procesele și procedurile de restaurare și reconceptualizare in situ a unei case tradiționale. Activitățile didactice sunt susținute de specialiști și cadre universitare prin conferinţe, dezbateri şi colocvii, ce au loc zilnic pe toată perioada universității”, spun organizatorii.

Sâmbătă, 3 august, de la ora 16:00 va avea loc festivitatea de închidere şi se vor decerna certificate de participare cursanţilor și premii câștigătorilor concursului Casa cea mai dichisită - ediția a II-a, după care se vor prezenta concluziile primelor trei ediţii ale UdV Bucium. Festivitatea se va încheia cu un spectacol tradiţional buciuman și cu o masă câmpenească.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus