Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Noi, ardelenii!

Cine şi-ar fi imaginat, în decembrie 1989, că eroul care i-a scos pe timişoreni din case, aprinzând astfel scânteia revoluţiei anticeauşiste, avea să ajungă europarlamentarul „penal” de astăzi, după cum s-a exprimat premierul Victor Ponta?

Tökes Laszlo, căci despre el e vorba, pastor reformat şi unul din reprezentanţii noştri în Parlamentul European, a avut, în ultimii aproape 24 de ani, multe de spus despre ce s-a întâmplat în România. Şi, de cele mai multe ori, a supărat Bucureştiul. Motivele au fost, nici nu puteau fi altfel, legate de aprecierile sale considerate iredentiste sau în favoarea autonomiei ţinuturilor locuite în majoritate de maghiari. Personal, l-am privit cu atentă îngăduinţă, mai ales după ce i-am luat un interviu, când am înţeles că omul ăsta a învăţat prea puţin să vorbească româneşte ca să se facă înţeles bine de români, cel puţin aşa cum dorea el. În ce priveşte iredentismul lui Tökes, mi s-a părut o mare naivitate să visezi că, în Uniunea Europeană, se mai pot revizui graniţe de state sau să-ţi imaginezi separatisme şi mutaţii etnice, în interiorul statelor. Războiul balcanic din fosta Iugoslavia m-a convins că asemenea tragedii se mai pot întâmpla, în  Europa,  numai în afara UE.

Departe de mine pretenţia că am înţeles perfect „misiunea” pastorului în ’89. Cred, însă, că cea de după este, cel puţin din declaraţiile sale publice, expresia refuzului, la fel ca şi al altor conaţionali, de-a accepta consecinţele dispariţiei Imperiului Austro-Ungar, după primul război mondial. În orice caz, refuzul ăsta, ce „împlineşte” mâine, poimâine secolul, este bine învăluit, astăzi, în vocabularul european. Şi de aici încolo, ar trebui să discutăm şi să răsdiscutăm cu urmaşii Regelui Ştefan, până vom găsi un punct comun de vedere. Încep să cred că România nu va trece la reformele mari, de care are nevoie pentru integrarea europeană (după ratările şi rătăcirile tranziţiei postcomuniste), în lipsa acestui „simplu” punct comun de vedere…

Poate pentru a amâna, din nou, regionalizarea, zilele trecute, am avut parte de monologuri încinse româno-maghiare. Nemulţumit de politica Bucureştiului, d-l Tökes a vorbit despre un necesar „protectorat” asupra Transilvaniei, asigurat de Ungaria. Geaba a venit pastorul cu argumentaţia că aşa face Austria cu Tirolul de Sud. La rândul său, premierul Ponta i-a răspuns pe măsura slabei sale cunoaşteri a „problemei maghiare”. A urmat, din nou, d-l Tökes, care a ricanat, comme d’habitude, vorbind pe şleau, demascându-şi durerea moştenită de la înaintaşi, pe care şi el o poartă de mult în suflet: „Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat - mai mult sau mai puţin - că, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluţii”.

Această declaraţie mi se pare că reprezintă esenţa conflictului româno-maghiar (mocnit, mai tot timpul, sau pe faţă, cum a fost între 1940-1945 sau în martie 1990) de 95 de ani. Pentru că, după primul război mondial, maghiarii „luptă”, de peste trei generaţii, cu efectele hotărârii marilor puteri ale lumii – în favoarea unirii tuturor românilor, după ce, tot aşa, românii ardeleni s-au luptat cu regimul de la Budapesta, beneficiarul prevederilor Dualismului Austro – Ungar, din 1867.


Ultima declaraţie „penală” a lui Tökes mi-a amintit de Memorandumul adresat Regelui Carol II, în 1938, de Iuliu Maniu, în numele PNŢ, la 20 de ani de la Marea Unire. Şi iată ce susţinea, printre altele, marele politician ardelean: „Guverne cu totul lipsite de prestigiu şi de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului şi Banatului clientela lor politică. Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naţionale în timpul jugului străin, şi au umplut funcţiunile politice şi administrative cu elemente străine de împrejurările locale şi de cetăţenii acestor ţinuturi. Au revocat din serviciu ardeleni şi bănăţeni bine cunoscuţi, bucurându-se de o aleasă reputaţiune, cunoscători ai nevoilor şi spiritului provinciei”.

Nu sunt greu de identificat unele asemănări între textul din ’38 şi declaraţia „penală”. Dar chiar dacă n-ar fi aşa, şi suntem sinceri cu noi înşine, trebuie să recunoaştem că, în ultimii 24 de ani, n-au fost puţine criticile şi declaraţiile „separatiste” ale unor români ardeleni la adresa Bucureştiului. Le spun cu mult aplomb şi anonimii comentatori de pe forumurile publice, în ton cu eternele înţepături ale ardelenilor la adresa regăţenilor… Şi mă întreb: oare chiar nu a reuşit actul politic de la 1918 să creeze tuturor ardelenilor sentimentul apartenenţei la noua ţară? Oare chiar nu au reuşit, în mai o sută de ani, politicienii români ceea ce dorea Iuliu Maniu, încă din 1918, adică să asigure condiţii şi motivaţii pentru ca acest sentiment să apară? În loc de răspunsuri (ţâfnoase), dacă tot nu pare (deocamdată) pusă sub semnul întrebării configuraţia geo-politică a Europei unite, opinia mea este că, pentru un viitor mai bun al tuturor, dezbaterea româno-maghiară (în limba română şi fără translatori), despre România membră a UE, trebuie să aibă loc. O Românie care, cu toate că este mai mică decât cea din 1918, totuşi, peste numai peste 5 ani, va împlini 100 de ani de la constituirea statului său modern.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

14 comentarii

SIBIANUL

Acum 10 ani

CENTRALISMUL nu tine de DEMOCRATIE !!! Ardelul apartine occidentului iar restul orientului balcanic ! Alta mentalitate , alta cultura si alta civilizatie.
Raspunde

ARDELEANUL

Acum 10 ani

Intreg lagarul socialis a disparut ...Iugoslavia a disparut,...Ceoslovacia a disparut...Centralismul de la Bucuresti seamana cu lagarul socialist ...
Raspunde

cetatean

Acum 10 ani

Poate punctul comun este cel pomenit de Papa Francisc zilele trecute cand a laudat Biserica ortodoxa. Poate nu doar noi avem ceva de \"muncit\" poate si \'apusul\' a pierdut ceva in civilizarea lui . Aviz d. redactor sef. Ce bine ca se mai abordeaza si subiecte importante! Ca de cancan si inutilitati suntem satui. Pe cand o cura de dezintoxicare? Ca de cultul corpului deja abuzam,insa pe cel sufletesc insa il neglizeaza cu desavarsire majoritatea!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ce spun politicienii, in speta Maniu, e discutabil. Sa nu uitam ca acelasi Maniu perora cu cativa ani inainte de unire, in Parlamentul de la Budapesta, impotriva unirii Ardealului cu regatul. Si sa nu uitam ca acelasi Maniu a fost spion englez. <br>Pana la urma, aici e vorba de ceva mult mai simplu, vrea Bucurestiul regionalizare, bun, noi avem o regiune deja si se numeste Ardeal, pentru ce vine un habarnist ca dragnea sa rupa Ardealul in nu stiu cate felii?
Raspunde

tom securistul

Acum 10 ani

amice joseph, se pare ca dragnea nu o sa mai apuce sa faca regionalizarea, ca-i groasa chestia cu referendumul de anul trecut si manariile facute de baronul de teleorman... se pare ca dragnea a inbulinat-o urat de tot!... apropo, chiar eu am vazut trei autocare de giurgiu incolonate, in ziua cu referendumul, intrand pe la 6 dupa-masa in sibiu!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Si Tokes e sarpe batran si a abandonat discursul separatist nationalist maghiar in favoarea unuia regional. Si are dreptate, zic eu, de data asta, un Ardeal autonom ar rezolva si problema ungureasca.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

N-o sa fie dragnea, o sa fie un alt \"mitica\" la fel de habarnist si rau intentionat. Sa nu uitam ca si PDL-ul, inainte de astia a incercat aceeasi schema. Eu cred ca acum este momentul sa ne trezim la realitate si sa ne gandim foarte bine la ceea ce vrem.
Raspunde

Judele

Acum 10 ani

Stimabile joseph, daca autonomia \"ta\" inseamna de fapt federalizare, trece-ma pe lista. Altfel, e mai complicat...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu e nimic rău in federalizare, Germania, Austria, Elvetia sunt republici federale si nu o duc deloc rău. Federalizarea ar putea fi o soluţie de a pune vechile provincii la treabă, scoţându-le de sub şuba unionistă şi bugetul din care toti se-nfruptă dar numai unii produc.
Raspunde

Judele

Acum 10 ani

Pai asta spuneam si eu. Dupa mine, ar cam fi singura solutie. Cat despre regiunile istorice, mie unul mi se par cam mari si \"greoaie\". Am risca sa schimbam \"suba unionista\" de Bucuresti cu cea de Cluj (de exemplu). O cu totul alta impartire administrativa, cum a fost cea din timpul impriului Austro Ungar sau a vechilor tinuturi si \"tari\", ar fi mai potrivita din toate punctele de vedere, inclusiv al pastrarii identitatii si traditilor. Una in care Sibiul, de exemplu, sa fie alaturi de Sighisoara, si toate asezarile sasesti (inclusiv scarbavnicul Brasov). Dar astea sunt vise deja...
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

chestia asta cu aia din state federale care o duc bine nu tine deloc de federalizare, regionalizare sau alte chestii teritorial-administrative. totul tine de mentalitatea oamenilor. fac pariu ca daca am po***elvetia sau austria cu romani tot o tiganie ar deveni si tarile alea
Raspunde

victor

Acum 10 ani

bravo dorine! buna dezbatere!
Raspunde

georgeta j.

Acum 10 ani

zbaterea si dezbaterea e buna, seamana cu o laba bezmetica, asidua si sterila.
Raspunde

georgeta j.

Acum 10 ani

zbaterea si dezbaterea e buna, seamana cu o laba bezmetica, asidua si sterila.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus