Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Badea Cartan, primul globetrotter al romanilor. Reloaded

Era anul 1896. Acasă avea oi, iar afară era iarnă. Nimic din toate astea nu l-a împiedicat pe Badea Cârțan să-și ia desagii în spinare și să plece la Roma, să vadă cu ochii lui dacii de pe Columna lui Traian. A ajuns, chiar dacă nu avea decât o pereche de opinci și multă iubire de țară. Se spune chiar că a adormit acolo, la poalele monumentului din capitala Italiei, iar dimineața, primii romani care l-au văzut șezând așa întins, s-au gândit că statuia unui dac s-a dat jos de pe Columnă.

Sunt 1.800 de kilometri între Cârțișoara, județul Sibiu și Roma, capitala Italiei. Iar un român pornește din nou, pe jos, în această călătorie. Exact ca Badea Cârțan, în urmă cu aproape 120 de ani. Mirel Magop plănuiește să ajungă la Roma în 1 decembrie și să serbeze acolo visul de o viață al bădiței Cârțan – Unirea tuturor Românilor.

Mirel Magop s-a născut la Dorohoi, dar locuiește în Vatra Dornei. Are 44 de ani și, de meserie, este tâmplar. Sau mai bine spus, a fost, pentru că, de câțiva ani, este globetrotter. A bătut lumea pe jos, în lung și-n lat, iar miercuri pornește în călătoria vieții lui, pe urmele lui Badea Cârțan.

„Noi, călătorii, îl considerăm părintele nostru, pentru că Badea Cârțan, în primul rând a făcut multe călătorii pe jos și e modelul nostru, idolul nostru”, spune Mirel.

Pe jos, cu opinci în picioare

Bărbatul s-a străduit să îl întruchipeze cât mai bine pe Badea Cârțan. Și-a lăsat mustață și plete special pentru călătorie și i-a reprodus fidel costumul. Va pleca pe jos, miercuri dimineață, 7 august, din Cârțișoara, încălțat în opinci și cu ciorapi de lână.

Deși va călători pe jos și va dormi sub cerul liber, Badea Cârțan al secolului XXI este profund tehnologizat.

„M-am ajutat cu Google Maps și mi-am planificat un 25 de kilometri pe zi. Pe facebook mi-au venit majoritatea susținerilor finaciare. Am vândut kilometri din traseul lui Badea Cârțan”, explică Magop, care nu a reușit să strângă decât 400 de euro pentru această călătorie inițiatică. “De mâncare, mi-or ajunge”, spune, optimist, globetrotterul.

Trece mai întâi pe la Sarmizegetusa

Mirel Magop va pleca în călătorie de la muzeul lui Badea Cârțan din Cârțișoara, localitatea de baștină a primului globetrotter al românilor. Turiștii care au auzit de inițiativa lui Magop au ținut să-l felicite și să se fotografieze alături de el.

“L-am văzut, este un domn destul de puternic și probabil că, dacă Badea Cârțan a rezistat, va rezista și el”, crede Dan Drăgoiu, un turist din Buzău.

„Eu îl urmăream de ceva vreme pe internet pe el și mi se pare o idee foarte originală și foarte autentică”, spune și Ionuț, un tânăr din Cluj.

Înainte să iasă din țară, Mirel Magop va trece pe la Sarmizegetusa, de unde spune că va lua un pumn de țărână, ca să-l presare la poalele Columnei lui Traian, exact ca predecesorul său din secolul al XIX-lea.


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Pusztay András

Acum 10 ani

Badea Scârțan - un dobitoc fara minte. Bine ca o murit.
Raspunde

ma,P.A.,

Acum 10 ani

da \' esti sigur c \' o murit? Io crez ca \'i un hun nemuritor, dupa poza!
Raspunde

periscop

Acum 10 ani

@ P.A. \"Tolle lege\" : vezi ce spune \"Wikipedia\" despre Badea Cârțan, după aia pronunță-te. Și în termeni civilizați, te rog. Dacă voi, minoritarii, aveți dreptul să nu fiți discriminați, atunci noi, majoritarii, vă cerem să nu ne jigniți.
Raspunde

periscop2

Acum 10 ani

unii nu au de lucru si isi fac. mai bine ar merge la viena sa vada unde sunt unii ...
Raspunde

www

Acum 10 ani

Oare de ce ne batem joc atunci cand nu suntem de acord sau nu intelegem ceva ? Unde e proverbiala toleranta a romanilor ?
Raspunde

@www

Acum 10 ani

kannst du vergessen es gibts niergendwo so was!(poti sa uiti, nu exista nicaieri asa ceva-traducere pentru melteni-ma refer la toleranta naturlich!?)
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

Omul a avut un ideal si a facut sacrificii pt. a-l atinge... Voi cei care faceti bascalie aveti alt ideal in afara de a va vedea matul plin de mici si bere si de a se gandi ce i-ar face vreunei pipite zarite la o terasa?!
Raspunde

Livius

Acum 10 ani

Bravo Mirel Magop! Cat despre dobitocul fara minte Pusztay András nu mai avem ce sa vorbim...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus