Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Schimbari la Pasapoarte: Termene de valabilitate noi si taxe modificate

Conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu a anunțat astăzi că începând cu data de 12 august intră în vigoare o serie de noutăți legate de pașapoarte.

Mai exact, de la data de 12 august va intra în vigoare Legea nr.175/2013 care prevede, printre altele:

– valabilitatea paşapoartelor electronice va fi de 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani şi de 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani;

– cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice sau temporare se depun personal de către solicitanţi la serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple în a căror rază de competenţă au domiciliul sau, după caz, reşedinţa; în cazul în care solicitantul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple de la domiciliu sau reşedinţă, acesta poate să depună cererea pentru un paşaport simplu electronic sau temporar la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple;

– în situaţia în care titularul sau reprezentantul legal al acestuia constată faptul că datele înscrise în paşaportul simplu electronic sunt incomplete sau inexacte, trebuie să sesizeze cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, care este obligat să îi elibereze un nou document;

– paşapoartele simple temporare se vor elibera pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic ori în cazurile limitativ prevăzute de lege;

– pierderea documentelor de călătorie se declară de îndată (de către titular ori de către persoanele prevăzute la art.20 alin.2) la cea mai apropiată unitate de poliţie sau la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple ori la Direcţia Generală de Paşapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

”Întrucât cererile pentru eliberarea documentelor de călătorie depuse şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a modificărilor legislative se vor soluţiona potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la data depunerii cererii, având în vedere că şi cuantumul tarifelor pentru paşapoartele electronice va suferi modificări, dată fiind modificarea perioadei de valabilitate şi creşterea vâstei de referinţă de la 6 la 12 ani, recomandarea noastră este de a folosi chitanţele deja achitate până la data de 09.08.2013, inclusiv!”, a anunțat astăzi comisarul șef Costel Costea, șeful Serviciului de Pașapoarte Sibiu.

Începând cu data de 12.08.2013, cuantumurile taxelor ce trebuie achitate pentru eliberarea paşapoartelor simple vor fi următoarele:

1. Pentru cererile de eliberare a paşaportului simplu electronic cu valabilitate 5 ani:

           - 270 lei costul paşaportului (se achită la unităţile CEC Bank)  şi 32 lei taxa consulară (se achită la Ghişeul unic din cadrul Instituţiei Prefectului  sau la trezorerie).

2. Pentru cererile de eliberare a paşaportului simplu electronic (minori sub 12 ani), cu valabilitate 3 ani:

           - 244 lei costul paşaportului (se achită la unităţile CEC Bank)   şi 32 lei taxa consulară (se achită la Ghişeul unic din cadrul Instituţiei Prefectului  sau la trezorerie).

3.  Pentru cererile de eliberare a paşaportului simplu temporar:

            - 100 lei costul paşaportului (se achită la unităţile CEC Bank), 32 lei taxa consulară (se achită la Ghişeul unic din cadrul Instituţiei Prefectului  sau la trezorerie) şi 100 lei tariful suplimentar  prevăzut de Legea nr. 248/2005 (se achită la Ghişeul unic din cadrul Instituţiei Prefectului  sau la trezorerie).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

siby

Acum 10 ani

In Germania, pasaportul (pentru cetatenii germani) se elibereaza pentru o perioada de 10 ani si costa 55 Eur (4% din salriul lunar)!!!!Probabil ca nemtii au salarii mai mici si nu-si schimba fizionomia asa repede ca romanii! In Romania pasaportul costa 70 Eur( 25% din salariul lunar) si are valabilitate redusa la jumatate, deci pentru 10 ani vom plati 140 Eur!!! FRATILOR, TRECETI LA COADA...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus