Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Pau: “In Marginime intotdeauna a existat All Inclusive"

Încremenită în timp, Mărginimea Sibiului nu reuşeşte să mai atragă la fel de mulţi turişti ca în urmă cu 4-5 ani. Şi asta în condiţiile în care Sibiul are din ce în ce mai mulţi vizitatori de la an la an, chiar şi pe timp de criză. Şi nici Valea Prahovei nu pare s-o ducă mai rău. Şi totuşi, Mărginimea, spune Aurel Pau, preşedintele Asociaţiei Sibiel 2000, a avut întotdeauna sistemul său propriu All Inclusive. Turiştii mai lipsesc.

Rep.: Cum merge turismul în Mărginime, în vreme de criză?
A.P.: Cum să meargă? Ca-n vreme de criză... Ca toată economia. Așa și așa. Se simte o scădere față de acum patru-ani. Nu gravă, nu la 50%, dar este. Se simt efectele crizei, și în agroturism.

Rep.: Dar fac ceva proprietarii de pensiuni ca să combată efectele crizei?
A.P.: E greu pentru ei, pentru că au investit în pensiuni. E greu și e dureros să nu-ți acoperi investiția.

Rep.: Sunt și cazuri disperate, oameni care au luat credite de bancă pentru pensiuni și acum nu au de unde da banii înapoi?
A.P.: Cei care practică agroturismul, în gerenal, au făcut totul prin eforturi proprii, nu cu credite. Nu zic că nu sunt, dar eu nu știu cazuri.

Rep.: Ce se mai aude de “Nunta din Sibiel”, brandul pe care l-ați lansat acum 3 ani, în prezența ministrului de atunci al Turismului, Elena Udrea, dar un brand care nu a făcut prea multe furori?
A.P.: Ce să se mai audă? Anul acesta nu a fost nimic. Trebuie promovat în continuare, ca să se poată susține. Atâta timp cât fiecare încearcă indiviaul și nu există coordonare...

Rep.: Deci Asociația nu promovează acest brand?
A.P.: Asociația nu este de turism neapărat, ci mai mult administrativă. Acum trei ani, acum doi ani s-au făcut nunți de Sibiel, au existat comenzi, dar individual. Pensiuni care au legături cu agenții de turism... Fiecare are trecut pe site-ul lui și, atunci când există comenzi, se face.

Rep.: Dar, concret, cum a fost organizată?
A.P.: Ca o nuntă. O reconstituire fictivă a unei nunți din Sibiel.

Rep.: Ar putea și tineri din alte zone să vă solicite să le organizați nunta, după tradițiile de aici?
A.P.: Mai greu... La noi nu există încă aea încredere, să las pe mâna altcuiva nunta mea. Oamenii vor să și-o organizeze singuri, să se implice. Își fac ei singuri, nu lasă toată organizarea în seama altcuiva.

Rep.: Deci proiectul a fost abandonat...
A.P.: Nu a fost abandonat, dar nu există comenzi.

Rep.: Și cât l-ar costa pe un turist, să participe la un astfel de eveniment?
A.P.: Păi noi organizăm pentru grupuri cam de 20 de persoane și ajung costurile undeva la 30 de euro de turist.

Rep.: Care este profilul turistului din Mărginime?
A.P.: La noi vin în general familii cu copii și oameni mai în vârstă. Clienții noștri nu sunt dornici de extravaganță, nu vor să petreacă în cluburi... Caută liniștea, produsele tradiționale...

Rep.: De unde vin turiștii, în Mărginime?
A.P.: Din București, mai ales, dar și din străinătate, din țări ca Franța, Germania, Olanda, Spania, Italia, Israel...

Rep.: Și-au schimbat și proprietarii de pensiuni viziunea sau au aceleași și aceleași oferte, cu mâncare tradițională și plimbări prin sat?
A.P.: Sunt aceleași, nu s-a schimbat nimic.

Rep.: Dar nu se poate face nimic mai mult?
A.P.: Întotdeauna se poate face mai mult. Dar trebuie ca și autoritățile să se implice. Dacă merge economia, toată lumea câștigă. Trebuie făcută infrastructura turistică – și nu mă refer numai la drumuri. Semnalizări, trasee...

Rep.: Sunteți la concurență directă cu Valea Prahovei, dar Mărginimea cam pierde această bătălie. De ce?
A.P.: Nu e neapărat concurență. Acolo, în primul rând, e mai aproape de București, dar fiecare zonă are specificul ei. Dacă drumurile ar fi bune, alta ar fi situaţia. Niciun turist nu merge să stea doar într-un loc. Poate turiştii de week+end, acolo da. Dar turiştii de vacanţă nu stau într+un singur loc, vor să vadă şi altceva.

Rep.: Funcţionează sistemul All Inclusive şi pentru Mărginime?
A.P.: Dacă te gândeşti ca în Bulgaria, nu. Dar în Mărginime întotdeauna a existat un fel de sistem All Inclusive. Proprietarii de pensiuni nu fac mâncare pentru un om, acolo tot timpul ai de mâncat şi de băut, cât îţi trebuie.
Rep.: Mulţumesc!

Foto: evz.ro, Nunta de la Sibiel

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Adina

Acum 11 ani

Situatia era inevitabila! V-ati orientat doar catre turisti bucuresteni si straini. In ultimii 3-4 ani nu ne-am mai putut apropia de o pensiune din zona (si locuiesc la Sibiu). De revelion nu mai zic! Preturile sunt comparabile si de cele mai multe ori mai mari fata de sejururi in Austria, Bulgaria etc. Pacat, e o zona foarte frumoasa dar proprietarii de pensiuni s-au orientat gresit. Si-apoi toti facem investitii mai mici sau mai mari dar nu putem avea pretentia sa recuperam banii in 2-3 ani!
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 11 ani

Din pacate se cam trage pe.. ca face ceva dar de fapt nu face. Inca n-a inteles ca rolul sau sau al asociatiei e sa promoveze -marketing se cheama - si nu sa stea la birou sa astepte comenzile. Din pacate multe lucruri s-au facut in graba, in defavoarea turistului: cine sa mai vina sa plateasca o gramada de bani ca sa stea intr-o pensiune cu pat di dulap din pal, asa cum am constatat-o cu ochii mei? Daca tot esti intr-o pozitie de manager, d-le Pau, atunci cauta solutii, pune mana si citeste, invata din experientele altora, nu te multumi cu statul la ciuguleala.
Raspunde

turist

Acum 11 ani

In Sibiel au rasarit pensiunile ca ciupercile dupa ploaie, toti vrea sa traiasca din cociobele facute pensiuni majoritatea neautorizate cerand preturi foarte mari .In afara muzeului de icoane pe sticla turistii nu au ce vedea. La ce sa vina turistii? Puneti mana si lucrati si nu mai asteptati pomeni de la turisti.
Raspunde

cunoscator

Acum 11 ani

As vrea sa vad si eu ograda de vaci,porci s-au gaini de unde se sacrifica animale pentru a practica un agroturism autohton . 99 la suta din produse sant cumparate de la metro s-au alte supermarcheturi din Sibiu . Profita de un brendt si nu mai respecta nici cele mai elementare reguli . Asa ca turisti lncet dar sigur nu o sa se mai lase prostiti .
Raspunde

SIGHEREAN

Acum 10 ani

Un interviu penibil , întrebări de nimic , răspunsuri pe măsură iar agroturismul la Sibiel fără turişti . Dle Pau ai juns preşedinte al unei asociaţii şi mai departe nu mai ştii să faci nimic in afară de a vinde la suprapreţ produsele de artizanat din cocioaba amplasată in faţa muzeului de icoane pe sticlă ,,Pr.Zosim Oancea\" din Sibiel . Ai nesimţirea dle Pau ca de fiecare dată când apari in presă să nu aminteşti de Preotul Zosim Oancea cel care a introdus satul în circuitul turistic mondial. Din cauza asta nu aveţi turişti pentru că niciodată nu l pomeniţi pe preotul Oancea cel care a iniţiat muzeul şi agroturismul la Sibiel. Vă bate bunul Dumnezeu pentru nerecunoştiinţa voastră.V aţi întrebat cum de avea părintele tot timpul turişti ? Sau cum făcea Iulian Preda să aducă sute de copii în toate vacanţele la Sibiel ? Pentru asta trebuie muncă dle Pau , şi mai trebuie ceva d le Pau , bun simţ , adică bunul simţ faţă de turişti , pe care nu trebuie să i jecmăneşti. trebuiesc mai multe domnilor cu pensiuni cât blocurile şi fără turişti, puteţi să vă uitaţi la ele mult şi bine Sibielul nu mai este ce a fost ca arhitectură dar nici ca apel turistic . Doar cu sute de locuri de cazare şi preţuri mari , cu alimente de la metro , cu mâncare adusă de la cantine din Sibiu cum faceţi pentru grupurile de turişti , doar cu asta nu se face agroturism. Unde vă sunt animalele din ogradă că nici găini nu mai aveţi .Turiştii cu bani s au fript şi nu mai revin la voi şi v au făcut cea mai mare antireclamă. Antireclama lor şi impotenţa voastră în ceea ce înseamnă marketing va adus ăn această situaţie . Aţi vândut câte o bucată de teren la preţuri colosale şi a ţi construit nebuneşte iar acum vă plângeţi . Sunt curios dacă s-a construit cu autorizaţie şi dacă se plăteşteimpozit pe clădiri la suprafaţa reală a acestora. De impozit pe profit nu mai zic nimic dar dacă vă ia cineva la întrebări nu ştiu cum ieşiţi basma curată. În rest numai de bine şi nu uitaţi mai aprindeţi şi părintelui Zosim Oancea o lumânare . Sărbători Fericite.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus