Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Cum poti practica Ultimate Disc in Sibiu. Sau "frisbee" profesionist

Începând cu weekend-ul care tocmai s-a încheiat în Sibiu funcționează prima echipă de ”ultimate disc” din oraș și a treia din România. Ultimate disc este un sport nou, cunoscut în mod popular ca și ”frisbee”, iar meritul aducerii lui la Sibiu aparține lui Aurel Cândea.
 
Din punct de vedere sportiv, ultimate disc este foarte solicitant pentru toți mușchii corpului. Parcticanții au nevoie de agilitate, viteză, reacții rapide și o bună condție fizică. Este un joc de echipă, bazat atât pe strategie cât și pe evoluția individuală a jucătorilor. Însă cel mai important este spiritul de fair-play. ”Practic, pentru a-l practica tot ce-ți trebuie este un disc. Și cel mai important este fair-play-ul. Nu există arbitru astfel că dacă se întâmplă o situație în timpul jocului se opresc toți jucătorii și discută problema apărută până ajung la o înțelegere” spune Aurel Cândea, fondatorul Zbor Sibiu, prima echipă de ultimate disc din Sibiu. Pe scurt, Ultimate Disc se joacă în două echipe a câte șapte jucători, pe un teren de 100 m pe 37 m, asemănător cu cel pentru fotbalul american. Scopul echipelor este să ducă discul în într-una din cele două zone de capăt ale terenului. Discul trebuie pasat fără să atingă pământul, nu poate fi ținut mai mult de zece secunde în mână iar jucătorii n-au voie să fugă cu discul în mână.
 
Înscrieri gratuite, antrenamente în week-end
 
În echipa Zbor Sibiu se poate înscrie oricine, nu trebuie să plătiți taxe sau cotizații, iar echipa o puteți găsi pe pagina oficială de facebook. Scopul principal este să ieșiți din casă și să faceți mișcare. ”Am comandat pentru Sibiu 90 de discuri de 175 de grame pentru a le avea la antrenamente. Ne-am gândit să programăm câte două antrenamente pe săptămână, unul seara, în zilele lucrătoare și altul în timpul weekend-ului. Este un sport mult mai obositor ca fotbalul, trebuie să fii absolut tot timpul conectat și gata de sprint. Ca și consum de energie se aseamănă foarte mult cu sqashul sau tenisul. Nu stai nicio clipă, ești tot timpul în mișcare”, spune Aurel Cândea. Din zbor Sibiu făceau parte, până la sfârșitul săptămânii trecute, zece persoane. Dacă sunteți curioși cum arată cu adevărat acest sport puteți asista la unul din antrenamentele din Parcul Subarini. Știați că un bun jucător de ultimate disc, dacă are la îndemână discul potrivit, îl poate arunca cu precizie până la 150 de metri?
 
În România mai există o echipă de ultima disc la Cluj-Napoca, numită ”Șoimii Patriei”, și una la București, numită ”Bucharest Ultimate”. Pentru această toamnă membrii echipei Zbor Sibiu intenționează desfășurarea unei campanii de popularizare a acestui sport în școlile și liceele sibiene.
Frisbee și ultimate disc
 
Sportul se numește ultimate disc însă este cunoscut în mod popular ca frisbee. Numele vine de la William Russell Frisbie, care a înființat în 1871 Frisbie Pie Company, în SUA. Copiii au început să se joace cu farfuriile pe care veneau plăcintele, de aici venind numele de ”frisbee” și ideea jocului. După cel de-al Doilea Război Mondial au apărut primele discuri proiectate special pentru a te putea juca cu ele, denumirea comercială atribuită fiind cea de Frisbee.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

yes

Acum 10 ani

Asteptam demonstratii de halbere si coniac-canoe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus