În județul Sibiu sunt aproximativ 12.000 de persoane bolnave de cancer, dintre care peste 1.000 pot lupta cu boala doar cu ajutorul chimioterapiei. Dacă până acum pacienții au putut beneficia de aparatul de cobaltoterapie din cadrul secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Sibiu, din noiembrie bolnavii s-ar putea să rămână fără aparatul vital în lupta cu boala necruțătoare.
Aparatul existent este vechi și trebuie înlocuit, dar nu există finanțare pentru unul nou și de aici apar problemele și disperarea. Pe holul de la Oncologie bolnavii se întrebă retoric ce va fi. Maria își așează pe cap baticul menit să ascundă părul căzut demult. La cei 62 de ani are o voce stinsă. “Dacă e să mă ia Dumnezeu așa să fie, dar sunt atâția tineri care cum mai luptă pentru viața lor? ”. Alături, Lucreția Furdui privește în gol. Ea și-a privit și fiica și soțul luptând cu cancerul.
”Acum vreo trei ani fata mea a fost bolnavă de cancer la col. Au operat-o, au scos tot din ea și apoi a făcut chimioterapie, i-a căzut părul, dar s-a făcut bine. Acum soțul meu are cancer la pancreas și am venit aici să îl programez să facă chimioterapie, dar dacă nu se poate nu știu ce mă fac, că noi suntem oameni săraci, din Cristian, unde să mă duc cu el?”, povestește cu lacrimi în ochi Lucreția.
Posibile soluții
Neputința și uneori rea-voința, în ceea ce privește rezolvarea crizei, vin din multe direcții. În urmă cu câteva luni, fostul manager la Spitalului Județean spunea că a depus cerere la Ministerul Sănătății pentru finanțarea unui aparat nou și nu se îndoiește că cererea va fi aprobată. Timpul a dovedit că s-a înșelat și banii nu au mai ajuns la Sibiu. Presat de timp și de disperarea pacienților, Consiliul Județean a lansat o licitație pentru închirierea unui aparat din mediul privat. Soluția singulară s-ar putea însă să nu fie suficientă, căci licitația e programată la începutul lui septembrie, iar montarea noului aparat va dura, motiv pentru care s-au putea ca pentru câteva săptămâni sau luni pacienții din județ să fie îndrumați spre centrele oncologice din Mureș sau Cluj.
“Instituţia noastră a iniţiat demersuri pentru aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unui spaţiu în vederea amplasării unui accelerator liniar, destinat tratării pacienţilor cu patologie oncologică. Consiliul Judeţean Sibiu a realizat şi a aprobat caietul de sarcini al licitaţiei publice care va avea loc în 4 septembrie. Noi sperăm ca întregul procesul să se finalizeze în timp util. Trebuie menţionat totuşi că procesul de dezafectare a vechiului aparat respectiv de montare a unuia nou este unul de durată. Sunt necesare reamenajări ale spaţiului apoi derularea procedurilor de autorizare şi punere în funcţiune a unui nou aparat. Suntem încrezători că timpul necesar rezolvării acestui proces va fi cât mai scurt şi avem în acest sens sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu”, a spus Radu Chicea, managerul interimar al Spitalului Județean.
Mii de pacienți
În 2011, în Compartimentul de Radioterapie au fost trataţi 1066 de pacienţi, în 2012 un număr de 1072 de pacienţi, iar în primele şase luni ale acestui an 512 pacienţi. Pe lângă pacienţii din judeţul Sibiu, aparatul de cobaltoterapie de la Sibiu mai deservește pacienţi din judeţele Vâlcea, Alba, Hunedoara, Braşov şi dacă există suprasolicitări la Cluj, sunt preluaţi pacienţi şi de acolo.
Medicii între optimism și îngrijorare
“Numărul pacienţilor este în creştere. De la începutul anului cele mai frecvente tipuri de cancer sunt de colon şi rect, de sân şi pulmonar. Chiar dacă nu este printre cele mai numeroase tipuri de cancer la modul general, pentru serviciul de radioterapie un loc important îl ocupă şi cancerul sferei ORL. În acelaşi timp, radioterapia intervine în tratamentul pentru aproximativ 70% din bolnavii neoplazici. Radioterapia, în combinaţie cu alte modalităţi terapeutice (chirurgie şi chimioterapie) permite conservarea de organ în aproximativ 40% din cazuri, cu impact deosebit de favorabil asupra bolnavilor. Noi sperăm ca pacienţii să nu fie afectaţi. Dacă va fi totuşi necesar, vom apela la colegii din centrele din proximitate – Cluj, Târgu-Mureş - pentru a ne ajuta. Aşa cum noi i-am ajutat când am fost solicitaţi, suntem convinşi că vom primi sprijin dacă va fi necesar”, spune Adrian Moga, medic primar radioterapie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Consiliul Judetean Sibiu , Consiliului Județean Sibiu , Adrian Moga , Consiliul Județean , Lucreția Furdui , Ministerul Sănătății , Spitalului Județean , Radu Chicea
Vizualizari: 385
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ron
Acum 2 ore
Pop
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 5 ore
Dorin
Acum 5 ore
George