Sâmbătă,
19.09.2020
Innorat
Acum
12°C

Triplu vernisaj la Palatul Brukenthal: unul despre masoneria sibiana

11 Septembrie 2013 11:24

Muzeul Naţional Brukenthal organizează la Cabinetul de Cartografie vernisajul comun al expoziţiilor „O pictură murală unică în România, descoperită în centrul istoric al Sibiului” şi „România pitorească – România cartografică”, iar la Sala Multimedia vernisajul expoziţiei „Loja masonică sibiană Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr (1767 – 1790)”.

Expoziţia „O pictură murală unică în România, descoperită în centrul istoric al Sibiului” prezintă, cu ajutorul documentaţiei din timpul decapării frescei de sec. XVII, Scene din războiul troian – Casa Weidner-Reussner-Czekelius, Piaţa Mare, Nr. 16, una dintre valorile patrimoniului imobil al oraşului Sibiu, neinclusă în prezent în circuitul turistic.

De asemenea, sub aspectul cercetării de specialitate, sunt propuse asocieri cu lucrări de pictură din arta europeană, aşezându-se astfel bazele unui studiu de care ar beneficia şi, deopotrivă, la care ar contribui restaurarea integrală a picturii murale.

Expoziţia „România pitorească – România cartografică” îşi propune să valorifice acele hărţi din colecţia Bibliotecii Brukenthal care permit atât o călătorie în timp, cât şi una dimensională, în spaţiul românesc.

Exponatele conţin informaţii cartografice diverse, de la cele generale, la cele particulare: economice, geologice, administrative, etnico-istorice.

Ultima expoziţie „Loja masonică sibiană „Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr” (1767 – 1790” poneşte de la Simon Friedrich von Baussnern, care în 15 mai 1767 a înfiinţa la Sibiu loja Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr – St. Andreas zu den drei Seeblättern (1767- 1790).

“Prin expoziţia deschisă la Palatul Brukenthal, muzeul face cunoscut publicului vizitator o parte a valorosului patrimoniu pe care îl deţine, aducând în faţa publicului vizitator sibian, pentru prima dată, o expoziţie dedicată celei mai importante loji masonice din Transilvania secolului al XVIII-lea. Pe lângă numărul mare de piese, colecţia este remarcabilă prin varietatea acestora: colane ale ofiţerilor, însemne, eşarfe, şorţuri, mănuşi sigilii şi obiecte de ritual -ciocane, urne de vot, craniu, clepsidră”, spun organizatorii.

Expoziţiile „O pictură murală unică în România, descoperită în centrul istoric al Sibiului” şi „România pitorească – România cartografică” vor fi vernisate în intervalul orar 12:00 – 13:00, la Palatul Brukenthal, Cabinetul de Cartografie, iar „Loja masonică sibiană „Sfântul Andrei la cele trei frunze de nufăr” (1767 – 1790” de la ora 12:30, la Palatul Brukenthal, Sala Multimedia.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

28 comentarii

ovidiu

Acum 7 ani

ma duc
Raspunde

eu

Acum 7 ani

eu cand aud de masoni simt imediat o repulsie. iar prin astfel de expozitii se incearca sa se creada ca masonii sunt ceva normal. defapt ei sunt cei care vor conduce lumea la fel cum ciobanul isi conduce oile, si nu, nu e ceva normal. si cand te gandesti de cand conduc ei lumea.
Raspunde

@2

Acum 7 ani

Nu ca guvernele independente ar face o treaba mai buna...
Raspunde

@2@3

Acum 7 ani

ehhei,masoneria este un capitol special care nu e accesibil oricărui prostovan,spuneți care știți niște nume de masoni sibieni....eu știu cîțiva...nume grele...mitea-”sprîncene albe”....firu.ș....si mulți alții,oricum masoneria prin toate lojele sale conduce in mare parte lumea în ziua de astăzi@3 de cele iei apărarea masonilor sataniști,faci cumva parte din ei-ca am observat că nu ești prost deloc-din contră??
Raspunde

@4

Acum 7 ani

Parerea mea despre masoneria romana nu e deloc apreciativa pentru ei. Din contra, ii consider o sleahta de batranei simpatici care se joaca de-a masonii, imbracand robe fandosite si participand la ritualuri inutile, din plictiseala. Nimic mai mult. Daca ar avea o cat de mica putere de decizie s-ar vedea si in jurul nostru. Acuma te intreb: de cine ai prefera sa fi condus? De un guvern de politruci diletanti, lipsiti de etica si perspective, vanduti proprilor interese banesti, sau de un grup de baieti umblati prin biblioteci si academii, cu interese ascunse si scopuri clare, afiliati totusi unei organizatii mult mai vaste?
Raspunde

@5

Acum 7 ani

Aș prefera să fiu condus de niște patrioți care să ne apere interesele celor mulți și necăjiți,deci de nici unadin cele două categorii pe care le-ai enunțat matale,este doar părerea ta că masonii nu au putere de decizie,au și încă ce putere!ps-nu mai mînca litera i că nu ține de foame-am pretenții de la tine ca și de la joseph ,ce naiba!!”să fi condus”-greșit-corect era-”să fii condus”,”proprilor interese”-greșit-corect era ”propriilor interese”-sper că nu te-au deranjat atenționările mele gramaticale,eu provenind dintr-o familie de dascăli nu puteam să le trec neobservate.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

@5, De cine ţi-ar plăcea să fii mâncat, de un urs singuratec sau de o haită de lupi?
Raspunde

@7

Acum 7 ani

”urs singuratic”mi se pare mai corect ,mai aproape de adevăr....dar ...poți să te mai străduiești măi Joseph....și apropo... poate vrea să fie mîncat de un maidanez...că tot e la modă!glumeam doar!
Raspunde

...

Acum 7 ani

@6 Am specificat ca masonii nu au putere de decizie IN ROMANIA. In restul lumii ma intereseaza mai putin. Patrioti care sa apere interesele celor multi si necajiti exista doar in societatiile utopice. De aceea (momentan) nu constituie o alternativa, sa ramanem totusi realisti. Multam de atentionari si corectari, no offense taken. @joseph Cu unii poate mori mai onorabil si fara durere.
Raspunde

@9

Acum 7 ani

Corect,acum mi-am dat și io seama că așa ceva(patrioți)nu prea mai există,în nici un caz pe meleagurile noastre...mea culpa.
Raspunde

Bigdick

Acum 7 ani

@5. batraneii simpatici imbracati in robe ii gasesti la inalta curte, moronule
Raspunde

@11Bigdick-sulă mare

Acum 7 ani

Corect măi puuulă mare,ai perfectă dreptate ,masonii sunt răspîndiți peste tot ,în servicii,procuratură,administrație,sănătate,guvern(mai ales),parlament,oameni de afaceri etc.
Raspunde

@ 9

Acum 7 ani

Asta o crezi tu, naivule, ca masonii nu au putere de decizie in Romania... Majoritatea celor care au fost prim-ministri ai Romaniei erau masoni si ministri la fel!
Raspunde

@11 si 13

Acum 7 ani

Da ma, bine...
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Masoneria din România a fost acaparată demult de fosta securitate. Ori că sunt securişti cu state vechi la activ, ori că sunt copiii lor, ei reprezintă, de fapt, aceeasi gaşcă de oportunişti şi lichele care şi în vechiul regim erau \"organe şi cadre de conducere\". Se nasc şi mor sefi, de fapt se nasc cu un mare handicap, lipsiţi de personalitate şi talent şi mai ales lipsiţi de putere de muncă, cu o mare aviditate de bani şi mai ales de putere. <br> Pentru că nu sunt în stare să răzbată singuri se adună în haite unde complotează şi distrug totul in cale, gândul lor fiind întotdeauna la interesul personal şi al haitei. <br> Norocul nostru ca pământeni (că dacă ar fi fost dupa ei, planeta asta nu mai exista demult) e că mai există oameni cu energii pozitive fantastice care reuşesc din când in când să limiteze răul făcut de aceşti lupi hămesiţi care stârnesc războaie şi ucid popoare pentru petrol sau aur. <br> Să nu îndrăzniţi să-mi spuneţi că nu ştiu care artişti renumiţi au fost masoni, că vă spun , am studiat fenomenul, Mozart, Leonardo da Vinci şi alţii, au fost masoni de conjunctură, fiind invitaţi să intre în club, nu au ezitat pentru că era singura formă de supravieţuire artistică pe vremea aia şi totodată de a-şi pune în valoare energiile pozitive. Şi bine au făcut.<br> Şi, da, cineva trebuie să ne conducă, înţeleg foarte bine asta, şi cum Binele niciodată nu e în stare să se organizeze, îi lăsăm pe ei s-o facă mergând odată la patru ani, dezgustaţi, să alegem rahatul mai puţin mirositor. Dar asta nu ne face să-i respectăm.
Raspunde

@joseph

Acum 7 ani

Nota zece comentariului tău,chiar m-a impresionat supoziția ta despre masonerie dar totuși cu ceva nu sunt de acord,cum adicămergem o dată la 4 ani să-i alegem??sună de parcă am fi forțați să mergem la vot,fals nu ne obligă nimeni,poate pe tine da.ai dreptate ,multe din personalitățile istoriei au fost masoni dar asta nu elimină efectele malefice pe care le are masoneria asupra întregului mapamond.
Raspunde

frac masonu\' de serviciu

Acum 7 ani

Renascentismul a fost in mare parte o creatie masonica, cu rolul de-a scoate umanitatea din negura Evului Mediu. Ca si ideologie, masoneria are un scop chiar nobil, de propasire spirituala si evolutie. Acuma, ca pe parcurs s-a ajuns la cu totul altceva, e alta discutie. In Romania insa nu cred ca putem numi masoni, gastile de \"baieti destepti\", baroni locali, regi ai asfaltului si moguli. Am duce in derizoriu termenul de \"mason\", ii putem numi generic \"nemernici\"... Raman la ideea ca masoneria actuala (oficiala) reprezinta un grup restrans de mosnegi, cu preocupari strict culturale si religioase, ce nu depasesc cercul lor intim. Cat despre Inaltele Loje Masonice, ele sunt un paravan doar, un tampon bagat in fata de adevarata masonerie, cea din umbra, care iarasi in Romania nu vad sa existe. Daca ar exista, ticalosia ar fi mult mai organizata iar degringolada ar fi cat de cat tinuta sub control.
Raspunde

@17

Acum 7 ani

ȘI dacă ticăloșia ar fi mai organizată tu ai avea ceva de cîștigat?eu nu cred,pt ca o ticăloșie nu poate avea două fețe-una bună și una rea-e hilar,ilogic,iar masoneria are un singur scop-transformarea omului de rănd într-un sclav modern,robotizat și ușor manevrabil pe care marii bandiți și criminali ai lumii să-l jecmănească la maximum!!
Raspunde

gimmy

Acum 7 ani

Joseph, ooof, adevar grait-ai:)
Raspunde

@18

Acum 7 ani

Ba eu cred ca ai avea. Una e sa ai coruptie la toate nivelurile, alta e sa o ai doar la nivelul cel mai inalt. Una e sa se deturneze fonduri in toate directiile, din toate domeniile de catre care cum prinde la ciolan, alta e sa se fure intr-o directie determinata. Nu vorbesc despre moralitate aici, ambele sunt la fel de blestemate, e o chestie de aparenta, care in timp da populatiei un oarecare confort, fie el si indoctrinat. Vezi diferenta dintre SUA si Romania.
Raspunde

@20

Acum 7 ani

Îmi pare rău de comparația nefericită pe care ai dat-o tu cu america,america ,din păcate nu mai e de ceva timp un model aspirațional pt mulți dintre noi,e doar o țară cre vrea să-și susțină economia din petrolul și bogățiile altora pe care le subtilizează prin războaie nejustificate și sîngeroase-o țară de rahat fără o cultură și-o tradiție proprie.și încă ceva ,cum poți avea corupție doar la nivel înalt fără să-l contaminezi și pe omu de rînd?
Raspunde

@21

Acum 7 ani

De ce nefericita? Pai de aia dadeam exemplul Americii, nu ca i-as aprecia in mod deoasebit. Acolo politistul, functionarul, agentul FISC, etc, stie ca daca ia spaga a cam imbulinat-o. Iar in timp asta a dus la o conceptie de rigurozitate si corectitudine. Asta in timp ce la cel mai inalt nivel se planuiesc razboaie si legi restrictive. Insa populatia de rand vede ca la nivelul ei de jos treaba functioneaza. Iar conducatorii (masonii), au grija sa functioneze optim in continuare, pentru ca ei sa-si poata vedea de potlogarii in liniste.
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

12.09 –27.10.2013. EXPO. Fresca Razboiul Troian (desc.1902)__ sibiul.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=16757
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Pe Patrimoniu Sibian: Piata Mare Nr. 16 (Casa Weidner – Reu­s­sner – Czekelius, Piaţa Mare, nr. 16)__ patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/piata_mare/91
Raspunde

john

Acum 7 ani

măi georg sasu tatii las-o baltă că masoneria e un capitol prea greu pt matale,apucă-te de un alt subiect gen tenis,maidanezi roșia montana ,ode închinate marelui klaus etc.ce zici ți-am dat o povață buna au ba?
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

@25.john.[...]măi georg sasu tatii las-o baltă că masoneria e un capitol prea greu pt matale[...]. NU ma refer la MASONERIE, ci la FRESCE. Titlurile din LINK-uri o spun direct.
Raspunde

@26

Acum 7 ani

Bine d-le Georg,mă scuzați că v-am deranjat ,viel spass la vizionat fresce pe mai departe!
Raspunde

amasonic

Acum 6 ani

O treba sa fie f. clara, aceasta sleahta calca pe cadavrele stramosilor nostri, din cauza lor milioane de oameni oduc rau, ca sa o duca ei bine, si noi o ducem rau tot din cauza lor, astia-s buni doar morti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus