Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Un lucru romanesc

Nu chiar cumpăratul pâinii. Ceva mai amplu, o investiție cu un efort de câteva zile bune și – mai ales – cu o oarecare doză de inedit. De la construirea unui gard la organizarea unei întruniri. Încercați așa ceva și luați-vă cu mâinile de cap. Nu trebuie studii complicate care să confirme că vor apărea bâlbe: cel care trebuia să furnizeze lemnul pentru gard are o problemă în ziua în care ar fi trebuit să vă aducă riglele necesare. La magazin nu găsești atâta baiț cât ai nevoie, iar în ziua următoare, când ai și lemnul și baițul, muncitorii au zi liberă, căci e sărbătoare.
Este doar un exemplu închipuit, dar cu un risc enorm de a se regăsi și în realitate, chiar și în cazul unul relativ mic proiect. În România este al naibii de greu să duci la bun sfârșit aproape orice lucru. Mereu apar probleme, mereu se întâmplă ceva ce nu puteai să preconizezi, mereu apar piedici pentru a căror rezolvare îți consumi timp, energie și bani. Și toate planurile ți se dau peste cap și, prin urmare, le arunci pe geam și programul celorlalți angrenați alături de tine.
Un lucru românesc implică puțină rigurozitate și multă dezordine. Este îndeajuns ca o singură rotiță să aibă un dinte rupt, că întreg angrenajul are de suferit, ”boala dintelui lipsă” transmițându-se din rotiță în rotiță către produsul final.
Dacă proiectantul angajat de Strabag și-ar fi făcut treaba, cei de la Strabag nu ar mai fi avut de ce să amâne începerea lucrărilor de reparație a DN14, Sibiu – Mediaș - Sighișoara. Iar dacă lucrările ar fi început la timp, atunci mare parte din șantier ar fi fost gata până la începutul anului acestuia. Și atunci anunțul CNADNR, că anul acesta nu mai dau niciun leu pentru șantierul de pe DN14, nu ar fi avut niciun efect asupra lui Vasile, distribuitorul care trebuia să aducă lemnul în curte, pentru renovarea gardului lui Ion. Dar cum DN14 a fost tot un șanț și o denivelare, Vasile are mașinile în service, iar lui Ion nici prin cap nu-i trece că el nu își termină gardul deoarece, acum doi ani, un proiectant de drumuri a făcut un lucru prost.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: În România

Vizualizari: 225

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

@Traian Beleanu

Acum 10 ani

Ce muaca de bosketar ai fraere :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus