Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Paste fregola de Sardinia cu fructe de mare

Fregola sunt paste format din bile mici, fiind o specialitate din Sardinia. Aici sunt gătite cu fructe de mare într-un sos bogat. Ingrediente:

Pentru calmar înăbușit:

-1 linguriță ulei de măsline

-1 linguriţă ulei de usturoi

-1 crenguţă de cimbru

- 50g ceapă, fin feliată

-200g calmar, curățat și tăiat în pătrate mici

-50ml vin alb

-1 lingură piureul de tomate

-sare de mare fină

Pentru fregola:

-3 linguri ulei de măsline

-1 căţel de usturoi, tocat mărunt

-1 lingură de ceapă, fin tocată

-½ ardei iute roșu, fin tocat

-1 crenguţă de cimbru

-110g fregola

-300ml sos de pește

-125g scoici

-175g midii

-60 ml sos de roşii

-60g cireșe roșii, înjumătățite

-un mic buchet de busuioc, doar frunzele se folosesc

-125g creveți

-2 mici fileuri chefal roşu

-2 scoici, curățate

-1 linguriţă arpagic, fin tocat

-1 linguriţă mărar, fin tocat

-1 linguriţă de tarhon, fin tocat

-sare de mare si piper negru proaspat macinat

Metodă de preparare:

Pentru calmar se pune pe foc o tigaie, la foc mediu, se uleiul de măsline și de usturoi, cimbru și ceapă şi se lasă la foc pentru câteva minute, până când ceapa devine moale și aurie. Se adaugă calamar și de îndată ce acesta încep să îşi lase suc se adaugă vinul alb. După ce alcoolul se evaporat, se adaugă pasta de tomate și se fierbe timp de aproximativ patru minute până când scade sosulu.

Se condimentează după gust cu sare și se ia de pe foc. Pentru pastele fregola, se pune o tigaie la foc mediu, se adaugă jumătate din uleiul de măsline și usturoi, ceapă, ardei iute, cimbru și se fierbe timp de un minut .

Apoi se adaugă calamarul fiert în fregola cu suc, se aduce la un foc mic şi apoi se fierbe timp de aproximativ 10 minute, adăugând sos suplimentar sau apă, dacă este necesar, pentru a menține fregola acoperită.

Adăugați scoici și midii şi gătiţi pentru încă 2-3 minute sau până când se deschid , apoi se adaugă sosul de roşii, rosii cherry busuioc și creveți.

Se încălzește o tigaie separat, se adaugă restul de ulei şi se prăjesc fileurile de chefal pe fiecare parte, până prind culoare aurie, iar atunci se scot din tigaie şi se pun deoparte. Se pune din nou tigaia pe foc și se prăjesc scoicile câte un minut pe fiecare parte.

Pentru a servi, se amestecă jumătate din ierburi prin fregola apoi se pune în boluri. Așezați chefalul roșu și scoici pe partea de sus a fregolei apoi împrăștie peste ierburile rămase.

Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/sardinian_fregola_with_59494

Fregola

Fregola este o specialitate din Sardinia. Pastele sub formă de mici perle rotunde sunt obţinute din făină de grâu dur şi apă şi apoi prăjite. Astfel capătă un gust specific. Făina de grâu dur, măcinată la moară cu piatră, provine din Abruzzo, unde există o veche tradiţie în producerea pastelor de calitate. Datorită brizei sărate ce bate dinspre Adriatică, grâul creşte foarte bine, iar apă de izvor folosită la producerea pastelor este curate şi pură.

Fregola este similară cu cous-cous. Este folosită ca garnitură pentru supele de peşte, dar are un gust senzaţional cu ulei de măsline extravirgin şi ierburi aromatice proaspete! Excelenţă cu diferite supe sau sosuri.

Midii

Midiile sunt scoici de apă sărată sau dulce, cu 2 cochilii simetrice. Ușor alungite, midiile sunt de 2 tipuri: midii simple (până la 10 cm lungime) și midii păroase (mai mici și cu un smoc de fire la capăt). Midiile se consumă, de preferință, gătite, pentru că, filtrând apa, pot reține bacterii sau alți agenți patogeni.

Midiile se vând vii, la săculeț. Înainte de a le pune la fiert, midiile se curăță foarte bine cu o perie aspră. Se smulge barba trăgând către balamaua scoicii (locul unde se îmbină cochilia); se curăță cochilia pentru a elimina posibilii paraziți de pe scoică – puteți folosi și un cuțit de răzuit pentru această operațiune.

Chefal

Este pește din familia mugilidae (chefali), având corpul alungit, solzi mari, cicloizi, capul ușor turtit, cu gura lată și obtuză și dințisori ca niște perii. Populează apele dulci sau salmastre, legate de mare, în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Mediterana și lacurile litorale ale Mării Negre

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus