Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Situl pilot "Cranguri din Apuseni"se verniseaza la Astra

În perioada 1-4 octombrie 2013, Complexul Naţional Muzeal ASTRA sărbătoreşte 50 de ani de la fondarea Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară şi unul dintre cele mai importante din Europa.

Printre evenimentele incluse în programul sesiunii aniversare, se regăsesc lansări de carte, expoziţii, dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie şi vizitarea Cabinetului Memorial „Cornel Irimie”, o sesiune de comunicări desfăşurată pe mai multe secţiuni tematice, decernarea premiului Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România şi lansarea unei emisiuni filatelice ilustrând monumente din muzeu.

Marţi, 1 octombrie, de la ora 16:00, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, va avea loc vernisarea sitului pilot din cadrul Proiectului CULTTOUR şi a gospodăriei din Dragu-Brad (Purcariu), judeţul Hunedoara, în prezenţa reprezentanţilor comunităţii locale.

„Crângul din Apuseni este o locuire comunitară izolată, care ocupă suprafeţe mari cu topografii, resurse, ocupaţii şi practici specifice zonelor montane şi submontane ale arcului Carpatic. Conceptul propus de Fundaţia Dala, integrat în strategia de dezvoltarea pe termen lung a instituţiei s-a construit pe trei niveluri: experimentarea grădinii-peisaj, re-definirea instituţiei muzeului ca instrument de mediere între comunităţi locale şi public şi muzeul ca expunere a memoriei colective. În cazul Muzeului ASTRA, situl acomodează peisajul şi obiectul-expus după reţetele locuirii tradiţionale”, spun organizatorii.

Crângul din Dragu Brad, care expune generic fenomenul social al locuirii izolate din Apuseni a fost propus ca sit pilot în aprilie 2013 în cadrul proiectului CultTour (Cultural heritage as a focal point for sustainable tourism), finalizat prin platforma de voluntariat şi practici universitare, VOLAM (Volunteering in ASTRA Museum) în septembrie 2013.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus