Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Studentii straini au absolvit Cursul Intensiv de Limba Romana (EILC) la ULBS

Timp de trei săptămâni, în perioada 2-27 septembrie studenți sosiţi din ţări precum Germania, Franţa, Italia, Turcia şi Polonia au studiat la Universitatea ”Lucian Blaga” Cursul Intensiv de Limba Română (EILC).

Acesta a fost cel de-al VII-lea curs organizat de Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu pentru studenţii Erasmus care au ales să înveţe limba română, dar şi să cunoască câte puţin din cultura, istoria, geografia şi tradiţiile româneşti. Cursul a început cu învăţarea alfabetului, apoi studenții au învățat expresii uzuale, iar în perioadele dintre cursuri studenții s-au putut bucura de workshop-uri. La finalul cursului, tinerii au susţinut un examen şi pentru că l-au promovat au fost răsplătiţi cu diplome.
“A fost un curs pentru începători aşa că ne-am axat pe abilităţi generale de comunicare, dobândirea unor cunoştinţe care să reprezinte o bază solidă şi corectă, de la care, cu mai mult studiu, inclusiv individual, să se poată învăţa bine limba română. Am avut nişte studenţi foarte serioşi, care nu au ratat niciun curs, chiar dacă aceste cursuri începeau zilnic la ora 9:00, rezultatele lor la testul final au dovedit faptul că au fost atenţi şi au învăţat, chiar am avut un student care nu a avut nici măcar o greşeală la testarea finală. E îmbucurător să vezi că în urma acestui curs tineri veniţi din ţări diferite rămân cu un bagaj de cunoştinţe solid despre România în general şi despre scrierea şi vorbirea limbii române în special. E foarte important pentru ei să nu uite faptul că fiecare sfârşit aduce de fapt un nou început, iar dacă acum o uşă se închide, o altă uşă, spre un viitor strălucit, li se deschide”, a declarat Anca Iancu, asistent univ. dr. la Facultatea de Litere şi Arte, cea care a susţinut cursul de limba română.

Cursuri şi workshop-uri

Pe parcursul celor trei săptămâni, studenţii au vizitat oraşul împreună cu un ghid care le-a prezentat Muzeul Brukenthal, Muzeul Astra, Muzeul în Aer Liber din Pădurea Dumbrava,  Muzeul de Istorie Naturală, centrul istoric, dar şi alte puncte de atracţie din jurul Sibiului.
“Cursul nostru are ca scop iniţierea acestor studenţi, sosiţi la ULBS din universităţi prestigioase, în cultura românească. De-a lungul săptămânilor petrecute aici au studiat, au participat şi la workshop-uri, au avut ocazia să viziteze locuri importante şi deosebite din Transilvania şi au putut să îşi construiască o imagine veridică, diferită de cea cu care au venit aici, despre ce poate să ofere comunitatea sibiană, Universitatea “Lucian Blaga” şi această ţară”, a declarat Dana Preda, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al ULBS.
Unul dintre momentele cele mai plăcute din cadrul primei săptămâni de cursuri a fost workshop-ul de coregrafie - dansuri tradiţionale. Studenții au participat în a treia zi de curs la Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu „la cel mai relaxant şi plăcut curs posibil”.
„E frumos să dansezi aşa în grup, la horă cum se spune, şi e foarte rapid totul. Noi dansăm mai mult în perechi, dar avem şi ceva asemănător cu dansurile româneşti, şi noi ne batem piciorul, deci anumite părţi au fost mai uşor de învăţat pentru mine”, a spus Ulli, din Germania.

Toţi studenţii rămân la Sibiu

Cursul Intensiv de Limba Română (EILC), vizitele la muzee şi în alte locuri din Sibiu şi din împrejurimi, le-au plăcut atât de mult studenţilor, încât toţi au decis să rămână la ULB pentru continuarea studiilor.
 “Este o premieră pentru universitatea noastră faptul că toţi studenţii care au urmat Cursul Intensiv şi limba Română au ales să rămână în Sibiu, la Universitatea “Lucian Blaga”, unde îşi vor continua studiile. În fiecare an rămâneau câţiva studenţi, dar anul acesta niciunul nu vrea să revină acasă, toţi rămân să studieze la noi. E un lucru foarte important pentru noi, care dovedeşte un feedback foarte pozitiv din partea celor care au urmat cursul de limba română. Noi suntem una dintre cele cinci universităţi din România care au aprobarea şi susţinerea necesare organizării unui astfel de curs, iar astfel de rezultate dovedesc calitatea ridicată a învăţământului universitar sibian”, mai spune Dana Preda.
Cursul intensiv de limba română, organizat în perioada 2-27 septembrie, a avut un program care a cuprins ore intensive de predare şi învăţare a limbii române, organizate zilnic, precum şi organizarea de seri multiculturale, excursii, workshop-uri.
“Mie mi-a plăcut foarte mult profa, felul în care a comunicat cu noi, cum a transformat acest curs în ceva frumos şi atrăgător. A construit o punte între studenţi din diferite zone, care au legat o prietenie frumoasă şi au ajuns să realizeze că acest curs îi uneşte şi pot să descopere împreună o ţară şi o cultură, despre care ştiau prea puţine lucruri”, spune o studentă care a ales să mai rămână doi ani în România pentru a studia Ingineria şi Managementul la ULBS.
Cursul a început cu învăţarea alfabetului, apoi cu noţiuni de vocabular şi de-a lungul săptămânilor studenţii şi-au însuşit formule de salut şi cuvinte uzuale, care le permit să comunice în româneşte.
“A fost foarte frumos cursul acesta, profesoara a fost super şi ne-a învăţat limba română într-un mod constructiv şi distractiv în acelaşi timp. Pe lângă aceasta am mai învăţat şi despre geografia, istoria şi cultura Românie. Acum ştiu să folosesc câteva expresii şi mă descurc să vorbesc. Din tot cursul, dacă ar fi să aleg un moment care mi-a plăcut cel mai mult, acela ar fi workshop-ul de dansuri tradiţionale”, a spus Max, care a venit din Germania şi va rămâne la ULBS pentru a studia Chimie şi Biologie.
“Mie mi-a plăcut mult pentru că am învăţat destul de multe lucruri şi chiar dacă nu mă exprim eu foarte bine, reuşesc să înţeleg destul de repede ce mi se spune, iar acest lucru este extraordinar după un singur curs. Eu studiez la Actorie şi am decis să rămân aici pentru a-mi continua studiile, căci vreau să iau parte la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi să învăţ de la profesorii şi actorii care stau la baza acestui festival renumit”, povesteşte şi Bacque Carole, din Franţa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Georg

Acum 10 ani

NECESAR de fapt STUDENTILOR ROMÂNI: [...]Cursul a început cu învăţarea alfabetului, apoi cu noţiuni de vocabular şi de-a lungul săptămânilor studenţii şi-au însuşit formule de salut şi cuvinte uzuale, care le permit să comunice în româneşte.[...]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus