Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Sarbatoare la Rosia. In fosta ferma

O fermă aflată în ruină a devenit Casă de Cultură și Sport. Aici s-a desfășurat sâmbătă caravana Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu. Roșienii și alți oaspeți hârtibăceni au sărbătorit pentru a 12 oară Ziua Fermierului, care s-a mutat din satul Cornățel în satul Roșia, lângă noua clădire a Casei de Cultură și Sport amenajată într-o fostă fermă de animale aflată în ruină. Investiția a fost posibilă datorită unei cofinațări substanțiale oferite de către Consiliul Județean Sibiu, în cadrul unui program multianual de reabilitare a căminelor culturale din mediul rural, se arartă într-un comunicat de presă remis de CJ Sibiu. Beneficiind de un spațiu generos, fermierii din Roșia, una dintre cele mai mari comune din județul Sibiu, și-au adus cele mai frumoase animale: oi, capre, cai, tauri, vaci, bivoli sau ”ghiboli”, cum se zice pe Hârtibaci, pentru a fi admirate în cadrul unei expoziții care a fost vizionată de înalți oaspeți de la județ: prefectul Ovidiu Siterlli, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, vicepreședintele Ioan Banciu, senatorul Nicolae Neagu și deputații Gheorghe Frăticiu și Ioan Axente, consilieri județeni, primarii localităților Dumbrăveni, Șelimbăr, Rășinari, Sadu, Tilișca, Jina, Alțâna și Nocrih, directori ai instituțiilor deconcentrate. Expoziția de animale a fost dublată de o expoziție de unelte agricole, a roadelor pământului și a altor produse agro-alimentare care i-au convins pe cei prezenți și pe cumpărători despre vrednicia și hărnicia roșienilor și a altor producători din Sibiu sosiți la Roșia. De asemenea, participanții au avut parte de o surpriză și anume o plimbare gratuită cu o trăsură deosebită adusă special la Roșia de primarul comunei Șelimbăr.
După o slujbă religioasă săvârșită sub cerul liber de către un sobor de preoți, Casa de Cultură din Roșia a fost inaugurată de către primarul comunei și președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, după care toți sătenii, toți sibienii care au vrut să aibă parte de un week-end deosebit afară din oraș, toate oficialitățile județene au intrat în Cămin pentru a asista la un spectacol folcloric atent pregătit de organizatori. Cele 600 de scaune au fost insuficiente. Cam tot atâția oameni nu au contenit să stea în picioare în cămin sau în preajma căminului pentru a se bucura de programul cultural din noul cămin cultural. ”Sărbătorim astăzi alături de dumneavoastră trei evenimente: Ziua Fermierului și este un semn bun că primarul și consilierii locali țin să arate încununarea muncii dumneavoastră și vă felicit pentru că sunteți considerați unii dintre cei mai harnici oameni din județ și felicit și instituțiile statului care și-au făcut datoria și v-au acordat tot sprijinul. În al doilea rând sărbătorim inaugurarea acest cămin care știți cu toții că a fost o ruină. În următorii trei ani, Consiliul Județean Sibiu cofinanțează amenajarea de 45 de cămine culturale, anul acesta realizându-se reabilitarea a 9 cămine și le mulțumesc consilierilor județeni care au venit la acest eveniment și cred că este meritul dânșilor că au votat să se aloce bani pentru aceste investiții, cărora li se adaugă modernizarea drumurilor comunale, amenajarea de dispensare umane, de terenuri de joacă pentru copii, lângă grădinițe și de terenuri pentru sport lângă școli, precum și sprijinirea școlilor și a grădinițelor care de ani de zile nu au autorizație de funcționare. Vreau să vă anuț astăzi, aici, despre încă un proiect pe care îl pregătește Consiliul Județean și anume amenajarea de puțuri pentru alimentare cu apă în localitățile unde acest lucru este absolut necesar, pentru că este inadmisibil ca în mileniul al III-lea, în secolul 21, să ne mai confruntăm cu problema lipsei apei potabile. Și, în al treilea rând, sărbătorim Zilele Culturale ale Județului Sibiu pe Valea Hârtibaciului, ocazie cu care oamenii se pot întâlni cu artiști locali, județeni și naționali, cu membri ai filarmonicii din Sibiu și cu alți reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Sibiu”, a subliniat președintele Ioan Cindrea, pe scena căminului cultural, în fața a peste 1.000 de oameni.
Înainte de începerea spectacolului folcloric, moderat de Traian Stoiță, a avut loc premierea fermierilor, diplomele fiindu-le înmânate de oficialită?ile prezente la RoȘia. În prima zi pe Valea Hârtibaciului, Zilele Culturale ale Județului Sibiu au fost celebrate și la Nocrih, Marpod, Al?âna, iar duminică, 6 octombrie, acțiunile culturale se vor concentra în comuna Nocrih și în satul Ruja.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Ioana Capatina Nica

Acum 9 ani

Textul de mai sus este gandit si scris 100% de mine, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Sibiu. E munca mea. Eu am fost sambata pe teren cu copiii dupa mine, eu am facut pozele si nu vreun angajat al redactiei Turnul Sfatului. Astept sa ma citati cu nume si prenume.
Raspunde

mda

Acum 9 ani

Chestia asta se numeste plagiat si este si infractiune in Codul penal: furt intelectual!
Raspunde

Redactia

Acum 9 ani

@Ioana Capatina Nica : ai dreptate, te despagubim in natura. O roaba de pu!i primesti?
Raspunde

Ioana

Acum 9 ani

Iubita redactie, la salariul pe care il am, sub 1.000 lei, am renuntat la carne, asa ca aduceti-mi numai roaba... si omu` nu traieste numai cu pita (si/sau cu pui), ci si cu cuvinte bune, frumoase, duioase, de apreciere, nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus