Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Complexul de la Ocna Sibiului a intrat in insolventa. Angajatii au fost trimisi in somaj

Stațiunea Ocna SA, societate controlată de Ilie Grădinar, fostul director al fostei Energie Termică SA, a intrat în insolvență, iar de duminică toți angajații au fost trimiși în șomaj. Doar trei persoane au mai rămas să supravegheze complexul scos acum la vânzare pentru suma de 3,9 milioane de euro.
Din cele peste 30 de stațiuni balneo-climaterice din România, doar la Ocna Sibiului și la Sovata se tratează natural anumite afecțiuni reumatismale, dermatologice, dar mai ales ginecologice, relatează Agerpres.
"Nu se mai poate face tratament iarna, în Ocna Sibiului, din cauză că noi am intrat în insolvență. Doar la noi și la Sovata se puteau trata natural unele afecțiuni ginecologice, pentru femei. Complexul se va vinde. A fost evaluat la 3,9 milioane de euro, însă valoarea reală e de 9 milioane de euro. Toată lumea intră în șomaj începând de azi, însă noi vrem să facem o conservare, rămânem trei care să ne ocupăm de complex. Practic, depindem de bancă, creditorul fiind BCR", a precizat Daniela Vlad, cea care mai coordonează activitatea complexului, citată de Agerpres.

Preocuparea cea mai mare este ca nu cumva întregul complex balnear să ajungă din nou o ruină, așa cum a fost în urmă cu șapte ani, a mai spus Daniela Vlad. "Practic noi am intrat în insolvență din cauza creditelor luate când s-a restaurat totul. Aici s-au băgat foarte mulți bani, fiind vorba de clădiri de patrimoniu. Cea mai mare grijă e să nu rămână mai mult de șase luni, nefuncțională, această bază. Suntem în mediu salin, aici e nevoie în permanență de investiții. Nu vrem să ajungă din nou o ruină", a explicat Daniela Vlad.

Perioada de vârf a complexului balnear a coincis cu cea a Sibiului, capitală culturală europeană în 2007. Astfel, anii 2007 și 2008 au fost cei mai buni pentru complexul balnear de la Ocna Sibiului, stațiune aflată la foarte mică distanță de municipiul Sibiu, doar 12 kilometri.

"A fost foarte bine în 2007 și 2008, când aici au venit la tratament foarte mulți sași emigrați din Sibiu în Germania. Afacerea a mers extraordinar de bine. Pe aici au trecut ambasadori, consuli, miniștri și foarte mulți turiști. Astă-vară am avut plin de turiști. Practic, în luna august a fost cea mai aglomerată. Această afacere este pe plus, problema sunt creditele", povestește șefa complexului balnear Ocna Sibiului.

Complexul balnear de la Ocna Sibiului înseamnă bază de tratament, un restaurant și două hoteluri, Helios și Salinas. Zilnic, aici se tratau cel puțin 140 de pacienți. Prin cura de apă sărată și nămol sapropelic se tratau afecțiuni reumatismale, neurologice, ginecologice, ortopedice-posttraumatice, dermatologice, endocrinologice și de căi respiratorii superioare.

Investiția privată în acest complex balnear a depășit chiar investiția cu fonduri europene, derulată în 2008, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor. Dacă în complexul balnear, reprezentanții acestuia susțin că s-au alocat 9 milioane de euro, în modernizarea drumurilor din stațiune și în amenajarea lacurilor, Ministerul Dezvoltării a investit 4,64 de milioane de euro, fonduri europene.

În locul de unde acum au plecat și angajații, existau nu doar băi cu apă sărată, ci și cazinouri.

Atestată la 1263, Ocna Sibiului de acum a apărut într-un document al regelui Ungariei, Ștefan. Primul pacient renumit care a dus faima lacurilor sărate de la Ocna Sibiului este ambasadorul împăratului Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazul, care în drum spre Constantinopol poposește aici pentru a face băi și ulterior consemnează efectul terapeutic al tratamentului. Din 1820 se știe oficial, în urma analizei chimice a apei, că lacurile de la Ocna Sibiului vindecă unele boli. Deschisă oficial în 2 septembrie 1846, stațiunea Ocna Sibiului asistă acum la falimentul complexului balnear. Construit între 1900 și 1906, complexul balnear cunoaște din nou, o perioadă de decădere, în această perioadă, în care aici sunt așteptați investitorii.

Din 1930, la Ocna Sibiului nu mai este deschisă nicio mină de sare, practic aici s-a sistat activitatea în stațiune în 1997, pentru a se redeschide în 2002, mulțumită investiției cu fonduri europene. Din 20 iulie 2006 până duminică, 20 octombrie 2013, complexul balnear de la Ocna Sibiului a atras foarte mulți turiști și pacienți. Intrați în șomaj și ultimii angajați au plecat acasă. Trei dintre ei urmează ca, zilnic, să verifice clădirile și să asiste neputincioși la întoarcerea în timp a complexului, unde, odinioară puteau veni doar cei bogați.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Cineva

Acum 10 ani

Fuck bcr...
Raspunde

bcr

Acum 10 ani

Fuck Cineva...
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Aceste statiuni ca e ocana sovata herculane ar trebuii tratate ca interes national strategig.Pina cind nu se va face asta ,asa e va intimpla ..din pacate .Si chiar daca sint credite de la indiferent care banca pt asa seva trebuie clement si intelegere a\\cum dpamna banca de unde is va lua ratele?Sau va vinde complxu unu cte miri care samsar de ternuri si la i se ruoe de baza de tratent si va vinde terenul ..ca se poarta .Statiunile indiferent de ce fel trebiesc a se declara stategice sa sa n use mai darapaneasca .Pacat !!!!!
Raspunde

www

Acum 10 ani

Amatorism si nepasare !
Raspunde

Cat fac: 5 plus 9?

Acum 10 ani

Sa il faca cadou sibianului,ca are nevoie.Poate isi face un tratament la cerebel ca dupa cum scrie nu prea are asa ceva.
Raspunde

@ sibian

Acum 10 ani

Te rog sa nu mai comentezi inainte de a promova examenul de capabilitate. Alt exemplu: IP 86.34.142.127 Foarte bine !! Sa se faca si asa ceva ca prea sint multi nudusi la biserica care se cau circotasi in ale bisericii si ale invataturii acesteia!Dupa ce ca nu merg la biserica ,totusi sint mari predicatori ei ..dar in loc sa tot critice biserica mai bine ar tacea si ar pune si ei mina sa dea acolo ceva ca doar pt oamneni sevace si treaba asta .asa ar da dovada ca sint oameni...totusi..Da e binevenita aceasta initiativa de aface un asezamint social,sub aripa ocrotitoare a mitropoliei.
Raspunde

Karma

Acum 10 ani

Pacat ca se intampla asa ceva! Cred ca suntem cumva, loviti la cap. Altii ar da orice sa se bucure de asa ceva si noi ,care avem minunea asta o lasam sa se duca de rapa! Mai oameni buni, stiu ca romanii nu sunt solidari decat atunci cand e sa castige ceva sau sa dea la mir,stiu ca romanii nu cunosc ce inseamna comunitatea,nu stiu ca binele tuturor este si binele personal si nici nu le explica nimeni pentru ca tuturor ne este teama de ridicol si, cu adevarat,romanul stie sa te faca sa te simti ridicol chiar si cand ai intentii bune insa, refuz sa cred ca nu exista si o minte luminata care, sa faca ceva pentru aceasta minune pe care cerul a dat-o sibienilor!!
Raspunde

Gradinar

Acum 10 ani

A existat ceva in lumea asta pe care sa puna mana acest mizeabil de Gradinar si sa nu le duca de rapa, incepand cu CTurile ale carui director general era? Caz clasic de lucrare facuta cu bani europeni, costurile umflate sa para ca a mai pus si el,vezi Doamne din credite. Realitatea e ca prin diverse firme (controlate de el) cu care a executat o lucrare sub orice critica la preturi exorbitante(cine a fost, stie despre ce vorbesc) a mai tras al n-lea tun, intr-u consolidarea pozitiei de jupanel al Sibiului.Inca jupanul cel mare nu a fost detronat. Ma ingrozesc cand ma gandesc ca multe din actualele reparatii la strazile sparte de prietenul lui Sasu\' sunt facute tot de catre el.
Raspunde

ocner

Acum 10 ani

bai ar fi chiar de risu curcilor s–a se inchida LITORALU ARDEALULUI bai statiunea asta trebuie data la cine stie ce inseamna menegment performant acolo cu niste investiti ar putea fi utila 12 luni pe an nu 3 cum se intimpla acum numai nomolu ala termal var aduce benefici uriase fa niste bazine acoperite cu apa termala si sa vezi beneficiu ,daca aceasta binecuvintata statiune era intr–o tara din europa de vest o faceau aia unt pe piine ,ba iesiti din tiparu comunist lasati pe cine stie s–a faca performanta nu chiciuri
Raspunde

@Ocnasu

Acum 10 ani

Si de unde sa aduca apa termala, de la Felix? la peturi? ha ha ha !!!
Raspunde

@10

Acum 10 ani

Te-ai sculat zombi,rage frustrarea in tine
Raspunde

@@

Acum 10 ani

Din pacate e de risul curcilor, statiunea s/a inchis si asta datorita persoanelor *competente* care se afla la conducere. *Competenta* acestora reiese si din interviul publicat in ziar, citez *Aceasta afacere este pe plus, problema sunt creditele*( daca esti pe plus inseamna ca ai si cu ce plati creditele, SAU!!???).Din pacate asta e realitatea crunta cu care ne confruntam, o realitate de pe urma careia are de suferit personalul statiunii, iar pe linga acestia si pacientii, care vor trebui sa infrunte si problema distantei, alegind alte statiuni pt. a se trata. Dar de ce sa ne plingem, ce nevoie avem de statiune, doar ne permitem sa ne tratam peste hotare, de asta platim CAS!!
Raspunde

faraon

Acum 10 ani

ba cind votati votati oameni dupa performanta ,nu dupa cit ride cu gura pina la urechi ,sibiul are alternativa de dezvoltare atit economic cit si turistic avem cel mai mare potential turistic din tara ,paltinisi ,bilea ,ocna ,bazna ,valea hirtibaciului ca destinatie turistica la fortificatile sasesti si reactivarea liniei inguste cu locomotivele de epoca s-a vezi turiusti de aia cu euroi anglo -sacxoni ,nu buluz cu brinza si schelaieli ca asta nu aduce bani comunitatilor ,apucativa de implementat strategi de dezvoltare a turismului voi astia care aveti posibilitatea de a face acest lucru ,daca nu dativa deoparte nu mai va cramponoti de scaune ca sufera un intreg judet din cauza incompetentei voastre
Raspunde

bibilicu

Acum 10 ani

Apele sarate de tratament, conceptul Dracula, turismul religios, s.a., sunt doar cateva exemple care pot revigora turismul. Pacat ca Romania e condusa doar de oportunisti. Pana cand ramane prostu\' in varf, oare pana cand?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus