Sâmbătă,
14.09.2024
Ploi Scurte
Acum
12°C

Directorul interimar al Spitalului Clinic Judetean Sibiu, Radu Chicea: ”Oamenii vor iesi in strada pentru un act de sanatate corect”

Recent, Colegiul Medicilor a dat mâna cu sindicatele din domeniul medical și asociațiile profesionale pentru a forma o Coaliție. Problemele din sănătate sunt multe, iar medicii și întreg personalul medical vor să fie uniți. Cât de uniți, ce scop și rol au pacienții aici, aflați în rândurile următoare de la doctorul Radu Chicea – director interimar al Spitalului Clinic Județean Sibiu și unul dintre cei mai apreciați doctori din Sibiu.

Reporter: Încheierea acestui protocol de colaborare între medici, sub organizarea Colegiului Medicilor, arată că de fapt se strâng rândurile pentru că a ajuns cuțitul la os?
Dr. Radu Chicea: Eu nu cred că așa trebuie interpretate lucrurile. Nu cred că situația s-a schimbat recent fundamental în rău sau fundamental în bine. Această Coaliție are altă semnificație decât o luptă sindicală. Rolul Coaliției este acela de a coaliza toate forțele care sunt implicate în activitatea socială, împreună cu sindicatele, cu organizațiile profesionale – cu tot ce înseamnă colegii profesionale, psihologi, stomatologi etc. – și nu în ultimul rând cu organizațiile de asistenți, deci toate structurile implicate în activitatea medicală să se adune și să facă ceva împreună pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Nu neapărat lucrurile merg dezastruos în sănătate. Din punctul de vedere al Colegiului Medicilor, ca și reprezentant local al structurilor naționale, este foarte important să modifici statutul medicului în societate. Statutul medicului, la momentul acesta, este asimilat funcționarului public și încadrat ca și regim bugetarului. Lucru care nu este real. Nici spitalul nu este o structură de sănătate finanțată de la buget. Noi suntem niște prestatori de servicii pentru Casa de Asigurări care gestionează banul pe care îl alocă populația din salariu pentru sănătate, împreună cu angajatorul. Banii aceștia sunt gestionați și orientați către sistemul de sănătate ca și plată pentru serviciile efectuate. Prin urmare noi suntem departe de a fi funcționari publici și de a fi bugetari. Eu cred, și nu sunt sigurul de această părere, că lucrul acesta trebuie statuat prin lege.

Rep.: Prin urmare, acesta este scopul acțiunilor medicilor din ultima vreme?
R.C.: Acesta este scopul, bătălia esențială este de recunoaștere a statutului, a demnității și de încadrare corectă a realității sistemului de sănătate în momentul de față.

Rep.: Mergând mai departe, colegi de-ai dumneavoastră au ajuns la proteste în stradă și pichetări ale unor instituții publice. Cum vedeți situația că o parte a populației României iese frecvent să protesteze împotriva proiectului de la Roșia Montana, împotriva uciderii câinilor maidanezi sau a gazelor de șist, dar când vine vorba de sănătate toți hulesc sistemul?
R.C.: Oamenii vor ieși! Din acest motiv este Coaliția formată. Intenționează să aducă bolnavii cronici, organizațiile de pacienți, să aducă sindicatele la un loc. Pe scurt, toată lumea este interesată de un act medical de bună calitate, și pacientul bolnav, și medicul care îl tratează. Avem același țel. Pacientul este beneficiarul final al actului de sănătate. Nemulțumiri sunt de ambele părți. Oamenii vor ieși în stradă pentru un act de sănătate corect.

Rep.: Ați putea face o estimare care ar fi salariul mediu în acest moment în cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu?
R.C.: Nu pot să fac o asemenea estimare pentru că oamenii se încadrează în categorii profesionale foarte diferite, sunt specializări diferite, deci fiecare muncește diferit. Sunt specialități care n-au gărzi și pentru care venitul final, ceea ce primesc pe statul de plată, reprezintă un lucru și sunt oameni care fac cinci gărzi, șase gărzi, șapte gărzi și pentru care venitul lunar înseamnă altceva. Dar și efortul depus este unul semnificativ crescut. Spre exemplu, numărul de ore lucrate săptămânal este mult mai mare.

Rep.: Eu când aud de spitale mă gândesc numai la neajunsuri și probleme din cauza sărăciei. În condițiile acestea, mai pot spera medicii din Sibiu la timp și bani pentru a participa la congrese medicale, evenimente științifice sau pur și simplu pentru a se pune la punct cu noutățile în domeniu?
R.C.: Toată lumea merge, lucrurile acestea se întâmplă. Există o obligație legală să îți asiguri orele de educație medicală continuă. Nu există să n-ai habar, trebuie să citești cărți, să scrii articole, să ai abonamente la reviste de specialitate, să participi la manifestări științifice, la congrese medicale, toată lumea trebuie să facă asta.

Rep.: Și există timp și bani pentru așa ceva?
R.C.: Banii pot veni din surse diferite, există sponsorizări, iar multe și le plătește fiecare, depinde de fiecare în parte. Dar când vine vorba despre activitatea științifică firmele sunt suficient de generoase pentru sponsorizări și există un lucru cât se poate de transparent în privința aceasta. Au voie să sponsorizeze medicii să participe la manifestări științifice.

Rep.: Am văzut că nu intenționați să rămâneți la conducerea Spitalului Clinic Județean și după expirarea mandatului intermediar. De ce?
R.C.: Nu, eu sunt director medical și am delegație să asist și să asigur managementul spitalului până la stabilirea unui manager cu atribuții depline. Atât.

Rep.: Dar ce nu vă tentează postul, v-ați speriat de ce ați găsit?
R.C.: Nu, nu este vorba despre așa ceva. Un manager trebuie să se dedice cu totul funcției și în primul rând trebuie să renunțe la tot ceea ce înseamnă practică medicală. Nu poți face și una și alta cu aceeași dăruire. Iar referitor la celălalt aspect al întrebării trebuie specificat faptul că la Spitalul Clinic Județean ordonator de credite este Consiliul Județean Sibiu care în ultimul an ne-a acordat o atenție deosebită și, practic, ne-a scos din necaz. Cindrea este singurul care a înțeles că sănătatea și spitalul reprezintă o prioritate pentru județ și chiar a făcut toate demersurile necesare pentru a ne ajuta. Important este că omul poate să vină la spital cu ce problemă are și noi ne putem ocupa de el, avem o bază pe care o putem asigura la un nivel rezonabil de ambele părți. Și să nu credeți că efortul a fost simplu, dimpotrivă, a fost un efort colosal din partea Consiliului Județean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

anonim

Acum 10 ani

toata stima pentru Chicea ... nu siu alte pareri si nici nu ma intereseaza, ceea ce stiu este ca e un doctor profesionist. DAR, sa il lauzi pe lãtzelul ala de Cindrea, domnu` doctor, sincer, domne doctor, aveti un statut, o pozitie sociala, acceptati-o si nu incercaqti sa dati cu noroi dinasta in noi!!
Raspunde

Rector

Acum 10 ani

O nulitate patenta, nu poate lega 2 vorbe...nu citeste, nu gandeste doar se uita-n p... femeilor si la tata Cindrea. S-a ramolit complet, e nul intelectual. mai rau ca frate-sau, alt pupinkurist al sefilor din ULBS.
Raspunde

s7LD5Essmd

Acum 10 ani

As Soon As your type was pinpointed, after that, the insurance QuotesChimp may decide whether you've got a better chance of reduction, a mean threat of reduction, or a lower-risk of reduction when compared with a typical person in the type. Considering that the odds they will need to pay out policy contract benefits is later substantially decreased, underwriters like to get people with mathematically low threats as customers, to say the most obvious.
Raspunde

Anonim

Acum 9 ani

Am o parere foarte proasta despre acest renumit doctor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus