Miercuri,
26.03.2025
Cer Senin
Acum
10°C

Cele sfinte sau cele lumesti? Gradinita Arhiepiscopiei functioneaza fara acreditare

Chiar dacă au trecute în fișa postului slujirea celor sfinte, reprezentanții Bisericii Ortodoxe le cunosc foarte bine și pe cele lumești. Iar, la nevoie, le aplică după cum scrie la ceaslov. Pentru că procedurile de acreditare a unei grădinițe particulare, în România, sunt destul de anevoioase, Arhiepiscopia Sibiului a ales ca unitatea sa de învățământ să funcționeze paralel cu legea, câțiva ani la rând. Nimic nou, este o rețetă pe care o aplică mulți patroni de grădinițe particulare. Doar că nu toți răspund direct în fața Înalt Prea Sfințitului Mitropolit al Ardealului, Laurențiu Streza.
 
Autorizată după trei ani
 
Grădinița de pe strada Dealului a fost inaugurată, cu oficialități și presă, la începutul anului școlar 2009-2010. Reprezentanții Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), organism subordonat Ministerului Educației și singurul abilitat să certifice, oficial, o grădiniță, au declarat, pentru Turnul Sfatului, că Grădinița “Sf. Dimitrie cel Mare” nu apare pe lista unităților acreditate. Grădinița Arhiepiscopiei are doar o autorizație provizorie de funcționare, obținută în anul 2012, adică după exact un ciclu școlar de la înființare. Cum a fost posibil? “Am funcționat o perioadă de probă, ca să vedem dacă există cerințe. Să nu facem un act de autorizare și după aia să vedem că nu avem nicio solicitare din partea părinților, mai ales că existau deja două grădinițe în zona centrală. Am funcționat, perioada dinainte, pe genul de centru de zi”, a declarat Sorin Joantă, administratorul unității. Practic, reprezentanții Bisericii aplică aceleași reguli de “fentare” a legislației ca și patronii laici ai grădinițelor care funcționează bine-mersi, figurând în acte drept “locuri de joacă” sau “centre de zi”.
Autorizația provizorie obținută de grădinița de pe Dealului îi dă posibilitatea să mai funcționeze încă trei ani fără acreditare. Actele pentru acreditare, spun reprezentanții ARACIP, trebuie obligatoriu depuse în timp util, pentru ca certificatul să fie emis pentru anul școlar 2016-2017.
Inspectoratul Şcolar Judeţean nu are nicio atribuţiune în supravegherea şi controlul grădiniţelor private. “Noi putem doar să verificăm dacă au angajat oameni calificaţi, în posturile potrivite”, a declarat inspectorul şef al judeţului Sibiu, Ştefan Firu.
 
Dimensiunea socială
 
Grădinița Arhiepiscopiei are cam aceleași reguli ca orice altă unitate similară, dacă excludem orele obligatorii de educație religioasă, de la fiecare grupă. Contrar așteptărilor, la grădiniță nu vin copii din familii defavorizate. “Avem condiții dintre cele mai bune din oraș. Zonă centrală… Majoritatea părinților au servicii prin zonă și atunci vin, își lasă copiii și merg la serviciile lor, io știu, pe la BCR, la diverse alte instituții financiare care mai au sediile aici, prin zona de centru… Prefectură, magazine din zona centrală...”, explică administratorul grădiniței, Sorin Joantă.
Părinții care își lasă copiii la programul scurt achită 130 de lei pe lună, iar pentru programul lung, taxa percepută este de 250 de lei, lunar. “Acestea sunt sume prin care noi acoperim cheltuielile de personal. Arhiepiscopia susține partea materială, deci tot ce înseamnă gaz, curent, apă, reparații interioare, exterioare, care ăstea sunt grosul, ăstea sunt cheltuielile mari. Dar asta e dimensiunea socială a Arhiepiscopiei. Și asta e ideea. Ca să venim în întâmpinarea părinților care nu au unde să-și lase copiii, în zona de centru, am zis că putem să oferim noi partea aceasta: să susținem gazul, curentul, apa...”, mai spune administratorul grădiniței.
Potrivit lui Sorin Joantă, cei aproximativ 100 de copii înscriși aici primesc mâncare în sistem catering, prin intermediul Întreprinderii Individuale Elena Anghel. Deși administratorul grădiniei susține că un contract cu doamna Anghel a fost încheiat încă de la înființarea grădiniței, în anul 2009, Î.I. Elena Anghel apare, în registrele administrației fiscale, ca fiind înregistrată începând cu luna ianuarie a anului 2011.
 
CASETĂ
Sfântul Dimitrie
Sfântul Dimitrie era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei, care a trăit în sec III. În timpul prigonei anticreștine, Dimitrie l-a mărturisit pe Isus Hristos și a fost întemnițat. Un tânăr pe nume Nestor l-a vizitat în temniță și l-a rugat să spună rugi pentru el, deoarece vrea să-l înfrunte, în numele lui Hristos, pe cel mai de temut soldat al împăratului Maximian, Lie. Cei doi s-au luptat, iar Nestor a învins. Dimitrie a iscat, astfel, mânia împăratului, care a dispus să fie străpuns cu suliţele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

6 comentarii

Taratorule

Acum 11 ani

Ceva amenzi o sa se dea?
Raspunde

callas

Acum 11 ani

\"gradinita\", o cladire mandra de 100 de ani, era intr-o stare deplorabila cand a fost restituita bisericii. \"Renovarea\" a fost una criminala, s-au ras elemente decorative de pe fatada, s-au pus pe ici colea termopane si... ce-i mai important o CRUCE de aur pe motul acoperisului. Ma indoiesc ca in interior au facut ceva spre confortul copiilor, asta e biserica , o sa le povesteasca pana li se acreste despre sf. Dimitrie , afara e vopsit gardu´, inauntru leopardu`.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Bă, io nu-nțeleg o treabă, de ce ia Joantă haleala de la Anghel aia și nu ia de restaurantul prietenului Giupană, de pe strada Dealului??? E ceva putred la mijloc!
Raspunde

gradinaru

Acum 11 ani

\"Autorizația provizorie ... îi dă posibilitatea să mai funcționeze încă trei ani fără acreditare. Actele pentru acreditare... trebuie ...depuse ... pentru ca certificatul să fie emis pentru anul școlar 2016-2017. Deci din punct de vedere legal sunt in ordine, dupa cum rezulta chiar din srticol. Atunci, care ar fi problema? Pe cine deranjaza? Hai sa ne dam cu parerea ca precis nu sunt conditii, precis mancarea-i necorespunzatoare... Ierta-v-ar SF. Dimitrie de toate rautatile pe care le proferati.
Raspunde

Parintele Ludmilian Datatoruldesmantana

Acum 11 ani

Brandul Ioneda defineste spiritul si trupul sibieniloir. Putina lume cunoaste istoria. La inceputul anului 1977 a fost primavara. Intr-o zi de miercuri doi tineri blajini au conceput din ideile lor intrinseci transmise pe linie de unchi o idee. A fost de-ajuns un suflu de aur pentru ca peste ani si ani, acea carne dospita sa se transforme in ceea ce azi de la mic la mare numim...IONEDA...cel mai bun raport calitate pret. Cu drag, Gelu si Patrick
Raspunde

@@@

Acum 11 ani

In ultima vreme se vehiculeaza des numele dlui Joanta! A scapat basma curata din povestea cu mita de la bac, dar nici cuser nu e ! Prea multe interese in jurul dumnealui! cineva mi-a spus sa nu mai judec fetele bisericesti ca ma bate Cel de Sus... Asa sa fie? Apropo... fiica unui consilier de la Mitropolie e educatoare la aceasta gradinita! Cred ca angajarile s-AU FACUT FARA NICIUN CONCURS SAU la concurs au fost declarate reusite numai pilele!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus