Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Cum frunctioneaza o judecatorie propusa spre desfiintare de ani de zile

La prima vedere, clădirea în care funcționează Judecătoria Agnita arată ca majoritatea caselor din oraș: veche și dărăpănată. Odată intrat înăuntru devine un spațiu al contrastelor, cu gresie spartă și lambriuri comuniste, însă cu sistem de supraveghere video și muncitori care lucrează la reabilitarea acoperișului. Între timp, s-au făcut șapte ani de când a fost propusă spre desființare.
Sala de judecată se prezintă însă în condiții excelente iar procesele chiar merg rapid. Predomină divorțurile, amenzile de circulație... fapte mărunte în general. În fața judecătorului se prezintă oameni simplii, de la țară, care răspund speriați monosilabic. ”Renunțați la pretenții?”, întreabă judecătoarea Daniela-Sorina Crăciun. ”Da”. ”Ați făcut cerere?”. ”Da”. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă la Judecătoria Sibiu, în Agnita domnește un sentiment de respect amestecat cu multă emoție. ”Tata afăcut două infarcturi, are emoții când vine aici în fața dumneavoastră, vă rog frumos să încheiați astăzi procesul”, spune un tânăr spășit. Într-un alt caz, care se succedă o dată la câteva minute, chiar judecătorul este cel care deplânge una din părțile implicate pentru efortul de a se deplasa până la proces. ”Ați venit domnule Tătar de la Sibiu până aici? Offf...”. Pe holul de la intrarea în sala de judecată se dicută culturile de toamnă și cine s-a mai îmbătat prin sat și a făcut scandal.
 
Au primit fonduri în fiecare an
 
Grupul de lucru interinstituțional al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus la începutul lunii iunie desființarea judecătoriei Agnita. Conform președintelui judecătoriei, Andrei Nistor, ar fi al șaselea sau al șaptelea an când se vorbește despre așa ceva. Iar numai în ultimii ani, tot de la București, s-au alocat bani pentru reparații și modernizări. ”Anul trecut am primit bani și am refăcut de la zero instalația de încălzire cu gaz. Acum am primit fonduri și în prezent se lucrează la acoperiș. Ați văzut probabil că avem sistem de supraveghere video. Nici nu știu ce să mai zic, nu ar fi primul caz de nesincronizare între instituții. Cât ne privește pe noi, treaba merge înainte, ne vedem de treabă cu profesionalism. Nici măcar de zvonistică nu s-a mai auzit nimic de la începutul acestei veri. Propunerea de desființare ar fi în faza de a fi trimisă de la Consiliul Superior al Magistraturii, însă ce se întâmplă mai departe, habar nu avem”, a declarat președintele Andrei Nistor.
 
Imobil revendicat
 
Clădirea în care funcţionează Judecătoria Agnita a fost revendicat în justiţie de fostul proprietar. Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Tribunalului Bucureşti sub nr. 13789/3/2008 iar în prezent se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti având nr. de dosar 8851/2/2011, în fază de rejudecare. În primul ciclu procesual s-a dispus restituirea în natură către contestatoare a imobilului care constituie sediul actual al Judecătoriei Agnita. Deși în cursul anului 2007 s-a repartizat un nou sediu pentru instanță, în centrul orașului, pe strada 1 Decembrie și la nivel central au existat fondurile necesare pentru investiții, fiind trimise actele necesare, nu s-a reușit nici măcar demararea lucrărilor. În anul 2012 aici au fost înregistrate un număr de 1075 dosare, dintre care 85 penale și 990 dosare civile.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus