Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
4°C

Minciunile

Să ridice primul piatra cel care știe adevărul de la Moșna. Sau Alma Vii. Sau Pungești, dacă vreți. Pentru că situația e departe de a fi una clară. Nici faptul că avem două ”tabere” nu e tocmai cert. S-ar putea să fie mai multe, mă rog.
Ceea ce mă intrigă cel mai mult sunt, însă, minciunile. Asumate vădit, par parte a unui plan de dinainte construit, aproape meticulos. Strict referitor la ceea ce se întâmplă la Moșna, cred că mint cu bună știință și cei de la Prospecțiuni, dar și cei care li se opun vehement. Cei de la Prospecțiuni mint pentru că nu au vorbit chiar cu toți proprietarii de terenuri și nici nu au dat mare importanță acestui aspect până nu au fost forțați să facă acest lucru. De cealaltă parte, cei care li se opun activității lor dezinformează cu bună știință, înfierând oamenii din sate împotriva exploatării gazelor de șist (dacă dăm crezare celeilalte tabere, deocamdată nici de explorare nu e vorba). Li se toarnă pe gât scenarii alarmiste și multe aspecte au căpătat în mintea oamenilor de acolo proporții apocaliptice. Iar primarul, în loc să aibă o poziție clară, organizează întruniri cu oamenii în care amestecă discuțiile despre gazele de șist cu plata impozitelor și taxelor locale.
În plus, dacă atitudinea intenționat agitată a localnicilor poate avea o justificare (e dreptul lor să se opună, e locul în care trăiesc și pentru care muncesc), ceea ce reușesc să înțeleg mai puțin e interesul unor asociații, organizații, ong-uri apărute din alte părți pentru a apăra interesele localnicilor. Și care, la fel, vin cu scenarii alarmiste despre moartea ce îi paște pe localnici odată cu exploatarea gazelor de șist, de exemplu.
Toate aceste tonalități isterice, de o parte, sau meschin-capitaliste, de cealaltă parte, anulează posibilitatea de a discerne între bine și rău. Mai poți spune că ești de partea binelui când minți cu bună știință? Sau, pentru a câta oară, scopul scuză oare mijloacele?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 284

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

34 comentarii

niciun articol fara vreo greseala

Acum 10 ani

\"sa arunce primul cu piatra\" e varianta corecta. Acum, ca tu ai auzit asta la o susta intre baieti si ai adaptat-o dupa ai te-ai priceput e alta treaba. Treaba mare.
Raspunde

mihai

Acum 10 ani

\"Mai poți spune că ești de partea binelui când minți cu bună știință?\" Cred ca adevarata întrebare este: \"Cine si de ce minte cu bună știință?\"
Raspunde

Alastair

Acum 10 ani

Traiane, ce spui matale acolo, este, în principiu, corect. Dar mai contează (pentru tabăra protestatarilor) și cu cine luptă. Vorbim de un stat corupt, vândut marilor companii americane de exploatare. Un stat care încearcă să mușamalizeze cu orice preț activitățiile acestora, iar în prezent lucrează la noi legi de prospectare și exploatare, pentru a face rahatul mai puțin puturos. În aceste condiții, cum ar trebui să lupte protestatarii?
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

ALARMISTI au fost si cei ce-au anuntat minunea de la CERNOBÂL impotriva Informatiilor CORECTE ale STATULUI DEMOCRAT al MUNCITORILOR si TARANILOR. Sunteti intr-adevar atât de NEINFORMATI? Atunci consider ca nu sunteti competenti pentru ZIARISTICA... dar daca sunteti INFORMATI si totusi spuneti altfel, deci DEZINFORMATI, atunci iau aces articol drept autocritica...CABLURILE se vad.. pe terenuri agricole, curti, strazi, gradini..De inalta tensiune..ce fac COPIII printre cabluri?...Dar cu exploziile ce faceti? Si cu distrugerea apei freatice? Mai inghititi mult minciunile? Traiesc in CAPITALISM si pretind ca incerc sa INTELEG... Dar fara contraponderea asa-zis comunista, Capitalismul si-o ia in cap...devine tot mai mult Capitalismul-PRIVAT-Salbatic.. Si isi taie singur craca de sub picioare, neobservand ca vine tare CHINA cu sinteza Capitalism-Comunism-Fascism, Capitalismul-de STAT, care le inghite pe toate... Nu beau Cola, nici Apa-Minerala-Sintetizata, ci,asa cum o fi, Apa-Potabila cum zic chelnerii..DE LA ROBINET... Si NU O VREAU SPURCATA, nici cu Cianura, nici cu alte-helea..
Raspunde

Albu

Acum 10 ani

Traiane, tu tocmai ai ridicat aici un bolovan. Si cred ca nu-l poti duce, fiindca pornesti si tu de la o premisa absolut falsa. Deloc intamplator, am fost la Alma in week-end. Am fost la fata locului pentru a vedea raportul de forte, pentru a vedea realitatea de acolo si pentru a intelege ceea ce ma asteapta. Probabil ca stii, Traiane, ma cunosti destul de bine. Deloc intamplator nu fac parte din nicio asociatie, ONG sau grupare ecologista extremista. Si, mai interesant, pot spune acelasi lucru despre cel putin jumatate dintre cei pe care i-am vazut pe-acolo. Din ceea ce spui tu, Traiane, doar daca esti in vreo asociatie te poti alarma, te poti informa si ingrijora cu adevarat pentru viitorul tau. Chiar asa sa fie? Oare chiar nu avem dreptul sa ne informam si sa judecam singuri? Daca ne alarmam este obligatoriu sa fim manipulati? E mai usor, probabil, sa judecam din varful penitei. Uite Traian, am fost acolo. Am vazut masinile de la Prospectiuni SA patruland neintrerupt intre Alma si Mosna. Eu am numarat vreo 17 masini, de lucru si paza. Daca pe mine m-au intimidat (macar un pic) imi imaginez cum este pentru localnici, pentru cei care traiesc acolo zi de zi, nu doar atunci cand ajungem noi pe-acolo. Am vazut oameni care erau pentru prospectare (poate si pentru exploatare), altii contra. Cei care cer ajutorul nostru intr-o lupta inegala trebuie sa-l primeasca (iar faptul ca am fost acolo doar asta a insemnat) . Iar ceilalti, sa fie sanatosi si sa-si ia banii dati de firma de prospectare/exploatare. In definitiv, e cam departe de Sibiu. Daca-si vor contamina singuri apa promit ca peste decenii sa nu misc un deget pentru a-i ajuta, nici pe ei, nici pe urmasii lor.
Raspunde

Relu

Acum 10 ani

Eu nu fac parte din guvern, nu am luat nici un fel de mita dar sunt total pt exploatare gazelor de sist. Cine se opune ar trebuii inchis la Balta Alba pt sabotaj economic sau trimis in Afganistan sa dirdie prin pesteri pana ii spun eu ho!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

beșina care nu pârțâie pute rău.
Raspunde

@Relu

Acum 10 ani

ca tine sunt multe jigodii
Raspunde

Albu

Acum 10 ani

Relu, inainte de toate se spune exploatarea \"gazelor de sisturi\". Asta e termenul corect, valabil si pentru Traian. Apoi, \"ho\", \"cea\" si \"hais\" sunt termeni de birjar/carutas, dragul meu. Asa ca da-te jos din caruta, pune urechea pe pamant si poate reusesti sa-ti dai seama ca, undeva, acolo, exista o panza freatica (cam 30% din apa dulce a Planetei se afla in resursele subterane, asta asa, ca un termen de comparatie-importanta). Daca tu crezi ca poti sa traiesti cu gaz si cu \"independenta economica\", incearca sa nu mai consumi apa GRATIS vreo luna. Si apoi vorbim...
Raspunde

andrei

Acum 10 ani

Problema cu articolul asta este ca pana sa ajungem la gaze de sist, la Mosna si Alma Vii voluntarii au atacat cablurile puse fara avize. Momentan e vorba de politia care sustine firma, dar nu face nimic pentru oameni si e vorba de dreptul asupra proprietatii care sunt periclitate. Altfel oamenii se alarmeaza cu sau fara interventia altcuiva. Internetul e pentru toti, fiecare ia ce crede de cuviinta
Raspunde

Aur

Acum 10 ani

Ori vrei sa provoci lumea ori esti gresit informat cu privire la aceste probleme.... dar ce faci tu acum este ceea ce spuneai mai devreme si anume ... sa ridici piatra. Nu prea e de folos abordarea ta. M-am saturat de tipi din astia care atzatza spiritele pentru a avea un articol si el in ziar . Degeaba ai cheltuit banii pe benzina platita de redactie pt ca nu ai prea cules informatii de pe teren. Ai asteptat sa iasa articolele in adevarata presa ..... cea care relateaza .... si doar apoi ai iesit cu tot felul de povesti ca o fi ... ca no fi... eu zic ca scrisul tau nu merita bani nici cat costa pixurile de la Sory... :)))))
Raspunde

george

Acum 10 ani

la mosna si alma vii protestarii au atacat cabluri despre care nu stiau nimic...ca aia veniti de la bucuresti, brasov, sibiu habar nu aveau al cui e terenul acolo...i-a dus willy&co si le-au spus sa le smulga iar aia s-au conformat...da\' e greu cu tabara imaculata
Raspunde

george

Acum 10 ani

si ce e fein la protestari...pe ei nu-i duce nimeni cu vb...concesiunea de la mosna e a romgaz pt gaz metan conventional, dar te-ai gasit....nu si nu...e vb de gaze de sist, e vb de companii americane, e vb de coruptie...iar traian deleanu este vandut si manjit...strict mentalitate bolsevica la eliberatorii astia...ce mai conteaza ca unii tarani si-au dat acordul...vine protestarul si le explica mai bine ca nu au facut bine si si-au tradat constiinta de clasa...comunism cu fata eco...si a nu se intelege ca sunt mai bravi corporatistii care fac aliante cu statul sa jupoaie romanii...dar nici sa sarim din lac in putul lui willy care minte ca a avut dinamita in mana dar nu a fost in stare sa faca o poza cu ea....penibil
Raspunde

I. I.

Acum 10 ani

Relu, americanii nu te lasa nici macar sa intri pe teritoriul lor (cat de la lor stim toti) decat cu mari dificultati. Dar daca ai trege dupa tine peste tot cabluri si exploziv si ai fora unde te taie capul? dar la ce-mi trebuie sa le umplu buzunarele in schimbul unui dezastru? Intoarce-te cu capul in sus.
Raspunde

Aur

Acum 10 ani

\" Sa nu dea D-zeu cel sfant / Sa vrem sange nu pamant .\" George Cosbuc
Raspunde

george

Acum 10 ani

si ce baiat deschis la minte e willy!!! care tocmai afirma pe facebook ca traian deleanu nu mai trebuie sa scrie la turnul sfatului....bravo willy! traiasca libertatea de exprimare!!! cum era cu drepturile alea care ti le incalca prospectiuni de te smiorcaiai pe unde prindeai???
Raspunde

Aur

Acum 10 ani

@ george nu stiu ce hram porti dar se vede ca esti tradator de neam si de tara. daca vrei sa afli mai multe despre gaze de sist si despre situatia din zona trebuie sa fi venit la Mosna , la Alma .... sa sti ce sa intamplat in SUA si in Polonia , Franta , Germania , Italia, Grecia, Bulgaria... Dar stiu ca esti praf ! asa din casuta ta se vad altfel lucrurile si se miros altfel gazele din productia ta proprie.
Raspunde

Marius

Acum 10 ani

Daca nu intelegti, informati-va, mai ales ca sunteti jurnalist, apoi va asteptam sa scrieti un articol de ziar, nu unul de blogger aflat la inceput.
Raspunde

george

Acum 10 ani

@aur....eu stiu ca tu esti un comisar al poporului...de aceea te intreb cat se poate de onest daca poti da o singura dovada credibila care sa arate ca la mosna se cauta gaze de sist...una macar...si nu-mi veni cu prostia aia ca romgaz a spus ca ar putea si ei deveni undeva in viitor interesati de gaze de sist...deci macar una...poti?
Raspunde

george

Acum 10 ani

si inca o curiozitate: de ce nu arata willy sau alt binevoitor vreo fotografie cu un tub de dinamita lasat balta de Prospectiuni? asa, sa vedem si noi cum arata, sa nu ne impiedicam daca mergem la iarba verde sau gratar...sau daca venim la willy in vizita sa luam branza...
Raspunde

Tudor

Acum 10 ani

@george. Nu este nevoie de dovezi ca se cauta gaze sau petrol... NU au ce cauta pe teren privat! Atat! Si daca se vorbeste de interes national atunci vorbeam despre despropietariri (vezi autostrazi). Nu sunt si nici nu se vor face! Asadar ceea ce se intampla acolo este ilegal. Despre asta trebuie sa vorbeasca ziaristii lu\' peste. Nu sa mestece cuvinte complet aiurea, precum in articolul de fata! Reactionezi la ce este evident nu la balarii si barfe!
Raspunde

Aur

Acum 10 ani

Situatia reala din Alma Vii si Romgaz Transilvania Sud ***www.google.ro/url?sa=t&source=web&cd=12&ved=0CDwQuAIwATgK&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DIfjnGoAbqpg&ei=-1qMUvGtNMjPsgaRq4CYCw&usg=AFQjCNETtbmQBYdIhFiDdfzCJBu19FUU8w&sig2=npW2Ga9kPHGWvBtzDa1ttw
Raspunde

george

Acum 10 ani

tudor...sunt de acord cu tine in ce priveste proprietatea..dar majoritatea protestarilor de la mosna o tineau langa cu gazele de sist...iar protestarii habar nu aveau cine avea si cine nu avea acorduri cu prospectiuni...deci au incalcat cel mai probabil chiar ei proprietatea, dupa cum o facuse si willy cand a blocat o strada cu masina...si din nou se dovedeste bolsevismul ecologist @ aur....mai incearca
Raspunde

Tiberiu Cazacioc

Acum 10 ani

Care este adevarul, pentru ca autorul il stie si fata de acest adevar cunoscut numai lui, judeca ce este minciuna sau nu, cine minte sau nu...Exista un adevar, al cui? Nici filosofii nu au reusit sa afle ce este adevarul, domnul care semneaza da...O chestie caraghioasa ce nu merita atentia a n oameni, am pierdut timpul
Raspunde

Bal Aur

Acum 10 ani

@george. Pungile de gaz nu se fac de 2 ori in 50 de ani... zona a fost deja prospectata pe timpul comunistilor si atunci s-a facut prospectiune serioasa nu ca acum . Sunt deja sonde de gaz in zona dar tu nu ai de unde sa sti. Acestea sunt acum inchise si sigilate dar pregatite pt extragere. Gazele de sist si apa de mare adancime sunt singurele resurse care se mai cauta. Iar apa nu se cauta cu gauri de sonda plina cu explozibil ci cu un foraj intro zona in care potrivit solului se permite forarea adica in vai. Particularitatea acestor prospetiuni pt gaze de sist este ca se executa explozii si vibrati i seismice care sunt resimtite la 10000 de metri adancime si acestea sunt inregistrate de aparate. Asa ca lasa-ne si tu cu smecheriile voastre securistice.... acum va vad argumentele tale. ....
Raspunde

george

Acum 10 ani

bal aur....e limpede ca esti un specialist de mare anvergura in domeniu...dar poti explica mai simplu de ce ar anunta guvernul anumite perimetre pt gaze de sist (chevron si gazprom) iar pt altele (cele ale romgaz si petrom) ar anunta ca sunt pt gaze conventionale, cand de fapt, dupa cum ne lamuresti tu, guvernul si romgaz ne minte si e vorba tot de gaze de sist...tie ti se pare ca are vreun sens ce spui???
Raspunde

Bal Aur

Acum 10 ani

@george. Pungile de gaz nu se fac de 2 ori in 50 de ani... zona a fost deja prospectata pe timpul comunistilor si atunci s-a facut prospectiune serioasa nu ca acum . Sunt deja sonde de gaz in zona dar tu nu ai de unde sa sti. Acestea sunt acum inchise si sigilate dar pregatite pt extragere. Gazele de sist si apa de mare adancime sunt singurele resurse care se mai cauta. Iar apa nu se cauta cu gauri de sonda plina cu explozibil ci cu un foraj intro zona in care potrivit solului se permite forarea adica in vai. Particularitatea acestor prospetiuni pt gaze de sist este ca se executa explozii si vibrati i seismice care sunt resimtite la 10000 de metri adancime si acestea sunt inregistrate de aparate. Asa ca lasa-ne si tu cu smecheriile voastre securistice.... acum va vad argumentele tale. ....
Raspunde

Bal Aur

Acum 10 ani

Romgaz a anuntat deja printrun comunicat de presa in revista economica Capital unde directorul gen. al Romgaz a vorbit clar ca acestia au identificat gaze de sist vor prospecta si au licenta de explorare si exoatare... atentie. Fara studiu de impact socio-ecologic.... asa ca mai informati-va si va rog sa va cereti scuze pt ca ne denigrati. Cer pe aceasta cale un drept la replica de urgenta!!! domnule Deleanu .
Raspunde

Bal Aur

Acum 10 ani

Romgaz a anuntat deja printrun comunicat de presa in revista economica Capital unde directorul gen. al Romgaz a vorbit clar ca acestia au identificat gaze de sist vor prospecta si au licenta de explorare si exoatare... atentie. Fara studiu de impact socio-ecologic.... asa ca mai informati-va si va rog sa va cereti scuze pt ca ne denigrati. Cer pe aceasta cale un drept la replica de urgenta!!! domnule Deleanu .
Raspunde

@George

Acum 10 ani

Nu se concesioneaza niciun perimetru pentru gaze conventionale sau de sisturi. Licenta se da pentru hidrocarburi. Nu exista legislatie speciala. Daca te incalzeste ce zice guvernul, cauta declaratiile Rovanei Plumb in care sustinea ca in Dobrogea nici vorba de gaze de sisturi, dupa care vezi care e situatia actuala.
Raspunde

Bal Aur

Acum 10 ani

Nu ma intereseaza de guvern . Guvernul minte de 1 an de zile. Exista declaratia clara a directorului Romgaz si altceva nu ma intereseaza. Punct.
Raspunde

...

Acum 10 ani

jandarmii sa faca bine sa apere dreptul oamenilor la proprietate. n-au ce cauta americanii pe terenuri private chiar daca au toate avizele de la stat. proprietarul terenului trebuie sa-i impuste si pe cei de la chevron si pe jandarmii care-i incalca proprietatea fara acolrdul lui. mai ales ca exista un precedent cu impuscarea mortala a unui intrus pe proprietate privata. e vorba de aviatorul ala care l-a impuscat pe amantu\' neveste-si si nu a patit nimic deoarece el era proprietarul. incalcarea dreptului la proprietate e fapta penala aparata de jandarmi. acum jandarmii apara penalii, hotii si pe porcii care vand tara. scuip pe institutia numita jandarmeria romana. huo!
Raspunde

TF1GSxje

Acum 10 ani

Buna ziua,Ar fi atat de multe de comentat pe acseta tema incat ai putea sa scrii o carte.Imi amintesc ca in urma cu 20 de ani erau in cartile de geografie a Romaniei harti care reprezentau avutiile acestei tari, impanzite cu obiectivele industriale si economice existente in acea vreme cladite in perioada precedenta pe spatele si cu sacrificiile acestui popor. (sa nu se inteleaga ca regret comunismul ). Ar fi interesanta o comparatie cu harti similare din aceasta perioada si sa fie aratate si actualilor si fostilor alesi ai neamului de dupa 89 pentru a vedea plusul pe care acestia l-au adus economiei. Nu ne-ar fi fost bine acum ca prin unele obiective din acestea statul sa mai poata sa controleze piata cu preturi la mica intelegere a mai marilor companii private (exemplu pretul carburantilor.) Din pacate indifferent de culoarea politica toti care au condus tara asta fie si-au insusit aceste bunuri de care am vorbit , fie au facilitat cumpararea lor de catre companii straine contra unor comisioane probabil, fie le-au lasat in paragina. Acum e trist sa ii vezi cum nu mai stiu cum sa puna mana pe putinul care a ramas si recurg la orice pentru a si atinge scopul.Sunt atatea emisiuni in care ii vezi cum se jignesc unii pe altii si se parasc care au furat mai mult sau au savarsit diverse fapte ilegale in loc sa vina cu ceva constructiv (oare justitia nu se sesizeaza si nu poate lua masuri in urma declaratiilor facute la TV de unii? ). Acum referitor la FMI nu este vina lor ca noi nu avem in fruntea tarii oameni patrioti care sa lupte pentru acest popor ca doar de asta au fost alesi. Cand gasesti in fruntea unei tari o adunatura de nesatui , cu afaceri personale pe care nu ii intereseaza decat prosperitatea lor si a familiilor lor este usor ajungi acolo unde vrei.Multumesc .
Raspunde

o4zVBjWK

Acum 10 ani

In theory, no-fault insurance is designed to do away with many of the annoying and time consuming delays that are found in the fault QuotesChimp.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus