Duminică,
04.12.2022
Cer Senin
Acum
4°C

Sibiul discuta si ”in latina”

Peste 80 de specialiști din nouă țări ale lumii s-au reunit la finele acestei săptămâni pentru a dezbate o paletă largă de subiecte a căror legătură este, la o primă vedere, surprinzătoare: latinitatea. Conferința internațională a fost organizată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.
Cercetători și teoreticieni ai unor domenii precum lingvistica, matematica, studiile culturale, economia sau teologia s-au întâlnit la Sibiu în cadrul conferinței internaționale ”(Re)construind latinitatea: identități naționale și transnaționale ale culturilor romanice. Abordări interdisciplinare și transdisciplinare”. Din 21 și până pe 23 noiembrie, la Sibiu au fost abordate prelegeri care au pornit de la – de exemplu – analiza de teorii culturale neolatine sau de la limbaj, politică și latinitate și până la radiografierea economiilor neolatine pe piața globală.

Marea familie

Rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, a subliniat deschiderea pe care instituția pe care o conduce o are față de partenerii din întreaga lume și de proiectele de viitor ce vizează ”legăturile latine”. ”De la asemănările de natură lingvistică, până la cele temperamentale, latinitatea trebuie să ne definească și să ne apropie prin ceea ce ne reprezintă. În contextul globalizării de azi, apartenența la marea familie a latinității devine o sursă de energie și revigorare a creativității și inovării în toate domeniile de activitate”, a spus Bondrea.
Organizatoare a conferinței, Daniela Preda, cea care conduce Serviciul de relații internaționale și programe comunitare din cadrul ULBS, a remarcat modul de derulare a parteneriatelor pe care instituția de învățământ superior o are cu zonele latine. ”Portofoliul de parteneriate ale Universității «Lucian Blaga» din Sibiu este unul foarte larg și include aproape toate țările lumii. Rezultate deosebite au avut și au întotdeauna parteneriatele cu țările latine. Suntem siguri că aceste reușite vin din complementaritatea noastră ca națiuni, din modul de a rezona la aceeași stimuli și din similitudinile privind abordarea actului educațional”.

Viitorul sună latin

În timp ce grecilor le datorăm cuvintele ”agorà (piață), cetățenie și democrație”, romanilor le datorăm ideile de ”republică, cetăţenie, drept civil  și dreptul pentru străini”, a arătat prof. univ.
Fausto Telleri, din cadrul Universității din Sassari. Cu o bogată activitate științifică, în Brazilia și Italia, profesorul a legat destinul Europei de azi de principiile lumii latine. ”Cuvintele-cheie ale civilizației greco-latine stau la baza constituțiilor națiunilor europene, ale declarațiilor drepturilor omului și ale cetățeanului din secolul trecut. Numai un proiect de dezvoltare pentru toţi, iluminat de o credinţă solidă, împărtăşită în valori, şi de izvorul forţei unei raţiuni riguroase,  pare a fi astăzi avantajos pentru toţi, nu numai din punct de vedere uman, ci şi din punct de vedere social”, a mai afirmat profesorul, în cadrul prelegerii sale de la Sibiu.
Latinitatea nu este atributul unei lumi dispărute, a fost credința ce i-a reunit la Sibiu pe cercetătorii din nouă țări.
”Într-un mediu al globalizării accelerate, în care identitățile culturale par a se modela, în cel mai bun caz, după ritmuri anglofone (sau, în cel mai rău caz, după un eclectism cu accente kitsch), latinitatea pare să fi devenit o cauză pierdută. Și, totuși, în momentul actual limbile romanice numără peste 800 de milioane de vorbitori, iar cinci din cele mai puternice 15 economii ale lumii aparțin țărilor neolatine. Astfel încât, în ciuda tuturor premiselor pesimiste, înclin să cred că viitorul latinității este mai important decât trecutul el”, a amintit  conf. dr. Andrei Terian, prodecan al Facultății de Litere și Arte din Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cisnădian pt. sibieni

Acum 9 ani

Acuma de sărbători / Mi-o beliți de două ori!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus