Miercuri,
27.01.2021
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Regionalizarea pe infractiuni: droguri la Sibiu, furturi la Brasov si evaziune in Alba

Cum nu e pădure fără uscăciuni, nu e nici judeţ fără infractori. Oricât s-ar bate cu pumnul în piept locuitorii din oraşele vecine – şi prietene – pentru titulatura de capitală a regiunii, atât Sibiul, cât şi Braşovul, Alba şi Mureşul au probleme cu criminalitatea. Fiecare, însă, “excelează” în alt domeniu. Pentru un studiu comparativ, am solicitat statistici privind criminalitatea pe primele 9 luni ale anului 2013,  de la inspectoratele judeţene de poliţie ale celor patru judeţe, dar şi din Covasna şi Harghita. Unele cifre au fost o surpriză. Altele, nu.

Braşov, probleme cu infrastructura

Traficul intens din zona Braşovului, cât şi infrastructura total depăşită pentru valorile de trafic înregistrate sunt factori care duc la cifre ameţitoare în ceea ce priveşte numărul accidentelor grave, în judeţul Braşov. Nu mai puţin de 505 accidente grave s-au înregistrat anul acesta, cu 22 de persoane decedate. Numai în perioada 7-20 octombrie, câte un drum din Braşov a fost blocat din pricina unui accident. În 7 octombrie a avut loc o  coliziune frontală între un autotren şi un autoturism, iar DN13, la ieşirea din Braşov spre Rupea, a fost blocat. O săptămână mai târziu, două TIR-uri s-au ciocnit între localităţile braşovene Fişer şi Buneşti. După alte şapte zile, o persoană a murit din cauza unei coliziuni frontale dintre două autotrenuri, pe DN11, în zona localităţii braşovene Hărman.

Prin comparaţie, anul acesta, în judeţul Mureş au fost 136 de accidente grave, în Sibiu, 130, în Alba, 105, în Harghita, 100, iar în Covasna, 65.

Alba. Evaziune. Berbeceanu

Scandalul în care a fost implicat comisarul de poliţie de la BCCOA Alba, Traian Berbeceanu, nu pare întâmplător, dacă ne uităm la cifre. Judeţul Alba este fruntaşul regiunii la infracţiuni de natură economico-financiară, cu 1.982 de cauze. Berbeceanu a fost reţinut într-un dosar în care este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional care ar fi comis fapte de evaziune fiscală prin derularea de operaţiuni comerciale şi financiare fictive, fraudă tip carusel privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare). Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi a TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane lei), arată procurorii de caz.

În aceeaşi perioadă, în judeţul Braşov s-au înregistrat 406 infracţiuni de evaziune fiscală, în Mureş 400, în Harghita 376, în Sibiu 278, iar în Covasna 170.

Braşovul, campion la furturi

Judeţul Braşov este de departe fruntaş în statistica privind infracţiunile contra patrimoniului (furturi, tâlhării, piraterie, înşelăciune, distrugere), cu 8.807 de cazuri, faţă de 5.900 în Mureş, 4.465 în Sibiu, 2.543 în Alba, 2.288 în Covasna şi 2.245 în Harghita. Chiar în această lună, Poliția Municipiului Brașov a fost sesizată la sfârșitul săptămânii trecute de către o brașoveancă de 28 ani că a fost acostată, pe stradă, de un tânăr necunoscut, care, sub ameninţarea cu un cuţit, a deposedat-o de un telefon mobil şi de suma de 100 de lei, după care a fugit.

Braşovul ocupă primul loc la toate categoriile de infracţiuni din această categorie, pentru care Turnul Sfatului a solicitat cifre oficiale: furturi din locuinţe (Braşov 750, Mureş 678, Sibiu 486, Alba 255, Harghita 247, Covasna 167), furturi din autovehicule (Braşov 527, Mureş 277, Sibiu 249, Alba 113, Harghita 60, Covasna 55), furturi de maşini (Braşov 34, Mureş 20, Alba 18, Sibiu 17, Harghita 6, Covasna 5), tâlhării comise în stradă (Braşov 63, Mureş 45, Sibiu 35, Harghita 16, Alba 11, Covasna 4).

La Sibiu, grupări infracţionale, dar şi „găinari”

Sibiul are, însă, şi el, partea lui de glorie, când vine vorba de “găinării”. Hoţii de buzunare prosperă la Sibiu, unde au fost înregistrate 178 de cazuri, anul acesta. Poliţiştii sibieni de la Prevenirea Criminalităţii au încercat să-i “şcolească” pe locuitori chiar în această toamnă şi au organizat o simulare de furt într-un autobuz Tursib. Niciun călător din autobuz nu a fost, atunci, solidar cu victima furtului, iar poliţiştii le-au ţinut şi o lecţie de morală celor prezenţi.

În aceeaşi perioadă, în Mureş au fost 117 furturi din buzunare, genţi sau poşete, în Braşov 111, în Alba 63, în Harghita 36, iar în Covasna, 29.

Deşi este o problemă foarte mare cu care se confruntă cetăţenii, poliţiştii nu ţin, la ora actuală, niciun fel de statistică privind furturile de biciclete.

Sibiul este în top şi în ceea ce priveşte grupurile infracţionale destructurate de poliţişti, cu 22 de cazuri, doar anul acesta. Este celebră “gruparea Dumbrava”, specializată în traficul de droguri, care a fost destructurată în vara acestui an. Anchetatorii au precizat că membrii grupării aduceau în ţară droguri de mare risc, prin intermediul firmelor de curierat.

Poliţiştii braşoveni au destructurat, anul acesta, 16 grupări infracţionale, cei din Harghita 6, cei din Alba 5, iar cei din Mureş 3. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Covasna anunţă că “nu a fost cazul” să destructureze nicio grupare infracţională.

Fapte cu violenţă, tot la Braşov

La capitolul infracţiuni contra persoanei (omor, pruncucidere, lovire şi alte violenţe, vătămare corporală), judeţul Braşov a înregistrat 3.675 de cazuri, faţă de 2.196 la Mureş, 2.106 la Sibiu, 1.665 la Mureş şi 942 la Covasna. Nu mai departe de luna iunie, un braşovean de 38 de ani a fost arestat pentru omor calificat şi viol, fiind acuzat că a violat-o şi apoi a omorât-o în bătaie pe iubita sa, fiindcă ar fi refuzat să întreţină relaţii sexuale orale cu el,  în prezenţa unui străin. Femeia, în vârstă de 37 de ani, a fost bătută crunt de către concubinul ei, în noaptea de 15 spre 16 iunie, apoi sechestrată în casă, fără a i se permite să primească îngrijiri medicale timp de câteva zile, până când starea i s-a agravat, apoi a fost transportată la Spitalul Judeţean Braşov, unde a murit.

De altfel, şi la agresiuni sexuale, statistica stă în felul următor: Braşov 154, Sibiu 60, Mureş 57, Alba 49, Covasna 5, Harghita 1.

Comentarii

14 comentarii

@@@@

Acum 7 ani

Ei bine fraților,asta da concurență acerbă între județe,cine are mai mulți infractori,criminali,găinari,violatori,pedofili,hoți și șoferi idioți,de departe ,se pare că Brașovul e number one la toate,din această cauză brașovenii își merită din plin titlul de capitala regională a infractorilor(sic!)ca să fie ”mulțumiți”veșnicii postaci iașoveni de pe aici-bravoooo ,felicitări,la mai mare vecini dragi infractori!!!sictir!!!
Raspunde

@1

Acum 7 ani

Prostule dar suntem si mai multi si mai bogati...ce naiba tu nu vezi ca singurul capitol unde sunteti meseriasi e cel de hoti de buzunare..oarecum specific etnei in curand dominante la Sibiu..
Raspunde

@2

Acum 7 ani

....Sunteți tot mai puțini brașoveni get-beget prostane,în schimb sunteți tot mai mulți venetici veniți cu sârma și hoți ordinari din banii bugetului local și al județelor vecine-relicve comunistoide ce sunteți.
Raspunde

patria hotilor iasovu

Acum 7 ani

bai asta din urma asta practicati de 70 de ani ,furati sibieni ,si acum tot asta sperati ,dar s-a inchis la piine ,si in legatura cu hotii de buzunare tot din zona voastra provin ,aici la sibiu venind foartew multi turisti bogati din europa vestica ,la voi pe cine s-a furati pe sarantoci aia de le ziceti turisti cu sandviciu in poseta si cazarea in padure la sfirsit de saptamina ,restu va maninca ligionele paduri ziua in amiaza mare in catunul vostru zis oras ,iaso
Raspunde

Sevrajă

Acum 7 ani

Din nou, se demonstrează că așa-zisa Regiune Sibiu, este de fapt doar o manevră politică menită să închidă gura sibienilor. Adevărata regionalizare, (condusă, între alții, nu cu prea mare succes, aș adăuga, de Johannis) include toată regiunea centru, unde Sibiul nu prea punctează. Dimpotrivă, se alege doar cu firimiturile. Rămâne întrebarea, cum anume se realizează aceste transferari de atribuții administrative, din moment ce, încă, nu avem o împărțire clară stabilită?
Raspunde

deltaplan

Acum 7 ani

cele mai multe uscaciuni sunt in delta...
Raspunde

@5

Acum 7 ani

Ce bucuros sunt cand vad cat poti fi de prost...adica turistii bogati vin in Sibih sa fie buzunariti si asta e o mandrie pentru sibieni.. Multe am vazut in viata mea , dar idioti mai mari ca in galma aia de oras mai rar.. La mai multe postari prostane
Raspunde

Ciobani corciti

Acum 7 ani

Mai corcitilor, e clar: Drogatii sunt din Sibiu, hotii din Brasov, evazionistii din Alba. Cum drogatii fac toate prostiile din lume, corcitii sunt si hoti si evazionisti.
Raspunde

@8

Acum 7 ani

Ce constatare de retard !tu ești mult mai grav decât cele trei categorii pe care le-a debitat capul ăla sec al tău,cred că tu ești corcitura perfectă-mitic retard prazoid cioroi șmanglitor.
Raspunde

usor

Acum 7 ani

Acum poate intelegeti de ce sasii seara incuiau portile oraselor. Portile si zidurile caselor de la sate transformau gospodariile in adevarate cetati. Oare de cine si de ce le era teama?
Raspunde

Votati Karla primar pt Iasov !!!

Acum 7 ani

ho hooo....kinki ! ;) capitala crimei la iasov....de departe sunt si \'\'aia\'\' inghesuiti in cutii de chibrituri(si la aia ne sunt superiori) \'\'buni\'\' la ceva. totusi ceva nu-i corect, faptul ca statistica e pe judet...unde iasov din nou e fruntas la capitol sate locuite 100% de tigani. ar fi interesanta o statistica pe municipii
Raspunde

Small lindick

Acum 7 ani

Ce kkt e mizeria asta cu Iasov? Si ei pot spune la fel despre noi Vâlsib sau ceva. Romani idioti rautaciosi si dezbinati. Unde citesti comentarii la articole toti se cearta intre ei ca niste cretini retardati si nu stiu cum sa se afirme mai atotstiutori. Se vede de departe daca citesti comments.
Raspunde

nicu

Acum 7 ani

sugeti*** brasovenilor,tigani borati de sB
Raspunde

Asd

Acum 7 ani

New york are rata criminalitatii cea mai mare din SUA. Londra cea mai mare din UK. Bucurestiul o are mai mare decat brasovul. In general cu cat orasul este mai mare si mai dezvoltat atrage o rata a criminalitatii mai mare . Plus ca pe la sate (aici intra si sibiul) o mai dai la pace cu seful de post cu o gaina ceva branza,oua etc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus