Recent a fost programat pe mai multe canale tv. internaționale și al treilea episod din serialul „Carpații Sălbatici”, realizat de o societate britanică sub patronajul Prințului de Wales. Acest serial ilustrează profesional patrimoniul montan al țării noastre (e vorba de Carpații românești), inclusiv comorile de peisaj cultural, acela prin care omul s-a înfrățit cu Natura de mii de ani și de fapt s-a integrat ei, fără a o agresa…
Sigur că filmul, fiind realizat în acești ani, prezintă fără sfială și devierile de la această armonie milenară – anume jaful comunist, continuat și în ultimii 24 de ani, asupra vegetației și faunei montane, asupra peisajului cultural tradițional, ilustrând în fond AGRESIUNEA ASUPRA SUFLETULUI UMAN – cea mai perversă urmare a epocii de dictatură ! Apar în secvențe dure defrișările ilegale (patronate de toate guvernele ultimelor decenii…), braconajul, lipsa unei gestiuni aspre a rezervațiilor naturale, dar și agresarea peisajului cultural specific – vilele în extravilanul comunelor montane (unde a vrut neo-ciocoiul), cariere la zi (zona Roșia Montană) sau câmpuri cu eoliene (deocamdată nu chiar pe crestele munților, dar există proiecte și pentru alea…).
Curând după 1996, când reprezentanți politici din dreapta adevărată au putut să acceadă în posturi de stat, unii dintre aceștia au avut viziunea atragerii de partea României a unor personalități internaționale, care să sprijine ridicarea noastră din mocirla neo-comunistă! Astfel ministrul Ion Caramitru, prefectul Ioan Virgil Ispas din Sibiu, sprijiniți de arhitectul londonez Șerban Cantacuzino, au ajuns și la Alteța Sa Regală Prințul Charles al Marii Britanii, cunoscut pentru activismul său eficient în favoarea patrimoniului urbanistic, arhitectural și natural din toată lumea, dar mai ales din Europa. Așa s-a clădit, cu multe diligențe, apropierea dintre Prințul de Wales și România, un fapt de înaltă diplomație desfășurat pe multiple planuri (cu urmări inclusiv lucrative, prin „Mihai Eminescu Trust” !) și care ar fi putut conduce la o rapidă corectare a unor probleme legate de patrimoniul românesc, de starea socială a multor români ieșiți din comunism, de politicile statului pentru atenuarea impactului cu acest capitalism primitiv, venit din afară, dar crescut și din tenebrele securistice…
Când acolo, ce să vezi? Imediat după anul 2000, reprezentanții statului român (între alții ex-președintele Iliescu, ex-miniștrii culturii, dezvoltării rurale, ex-prim-miniștrii…) s-au eschivat de la primirea oficială a Prințului, deși Alteța Sa este înalt reprezentant al Statului Britanic și al Reginei Marii Britanii. Mai mult, n-au încheiat nici un acord de colaborare cu Fundațiile Prințului de Wales, cunoscute ca având o excepțională expertiză în domeniul renașterii patrimoniale, a vieții comunitare din diferite societăți agresate de istorie! Cu toate figurațiile aparent bine-voitoare, conducătorii români au respins de fapt tot ceea ce putea ajuta țara și categoriile sărace ale populației, mai ales din zona rurală… Știm și de ce !! Pentru că, la fel ca în cazul fondurilor comunitare europene, acțiunile cu Fundația Mihai Eminescu nu pot fi fraudate, nu se ia șpagă și, probabil, ciocoii care trăiesc din prădarea patrimoniului s-au speriat de BLOCAREA DEVALIZĂRII PRIVATE A BOGĂȚIILOR TUTUROR !!!
Cam asta este: problema cu Prințul suntem noi, adică hoții și primitivii dintre noi!
Drept care Alteța Sa a păstrat doar legăturile firești cu Familia Regală a României ( pe care o consiliază în refacerea domeniului Săvârșin, cu grădina ecologică, revitalizarea comunității rurale, pădurea bine gestionată, etc.) și cu reprezentanții altor etnii:
• ajutor pentru comunitățile din Viscri, Saschiz și Mălâncrav, la chemarea familiei de sași Fernolend ( între altele, la Viscri s-a realizat singura stație complet ecologică din România pentru epurarea apelor uzate dintr-un sat)
• sprijin pentru turismul rural în zona secuimii (satul Zălan), la chemarea familiei maghiare Kalnoky.
Bineînțeles, Fundațiile Prințului oferă suport multor altor inițiative private din zona rurală a Transilvaniei. Întrebarea este – de ce n-au luat legătura cu Fundațiile Alteței Sale privați români din Transilvania (de ex. din Mărginimile Sibiului și Brașovului, sau din Maramureș), din Moldova ori din Oltenia?
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Roşia Montană , Fundația Mihai Eminescu Trust , Alteța Sa Regală , Marii Britanii , Ion Caramitru , Carpații Sălbatici , Familia Regală , Fundațiile Alteței Sale , Ioan Virgil Ispas , Fundațiile Prințului , Mărginimile Sibiului , Reginei Marii Britanii , Statului Britanic , Șerban Cantacuzino
Vizualizari: 952
Ultimele comentarii
Acum 19 ore
Javert
Acum 19 ore
Emil
Acum 20 ore
Mioara
Acum 20 ore
Ghiță
Acum 21 ore
Aristide