În 2007 era primul Institut Confucius din România. Acum are peste 700 de cursanți numai la Sibiu și a trecut la o nouă etapă: deschide calea investitorilor chinezi, interesați de proiecte precum ridicarea unui campus universitar.
La câteva săptămâni după vizita - declarată istorică – a premierului Chinei, Li Keqiang, la București, primul contact oficial între cele două state a avut loc la Beijing, în cadrul Conferinței globale a Institutelor Confucius. România a avut un statut de invitat de onoare în cadrul acestei conferințe, fiind reprezentată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). Care a și semnat primul parteneriat universitar din țara noastră cu Universitatea Beijing pentru Limbă și Cultură (BLCU). Documentul, arată reprezentanții Universității sibiene, reprezintă trecerea la o nouă etapă: cea a dezvoltării de parteneriate în afaceri și în domeniul cercetării.
Chemați să își spună punctul de vedere
În cadrul conferinței care a avut loc la Beijing în 7 și 8 decembrie, rectorul ULBS, Ioan Bondrea, a fost invitat să susțină o prezentare pe tema planificării dezvoltării Institutelor Confucius în întreaga lume. Din 2004, de când China a început programul de înființare a acestor institute în lume, s-a ajuns la peste 430 de astfel de institute, dintre care aproape 100 funcționează în Europa. În România sunt patru, primul deschis fiind cel de la Sibiu.
Ideea de la care a pornit Bondrea a fost tocmai modul în care cultura și economia pot fi combinate pentru dezvoltare și inovație. Rectorul ULBS a arătat cum activitatea Institutului Confucius de la Sibiu este integrată în viața comunității locale: în urma celor șase ani de activitate a Institutului Confucius, limba chineză a devenit limbă de studiu opțională în ciclul primar și gimnazial al școlilor din județele Sibiu și Hunedoara, în urma unor acorduri încheiate cu Inspectoratele școlare. La această ofertă s-a ajuns într-un mod cât se poate de natural, având în vedere interesul extrem de ridicat pentru limba și cultura chineză. Institutul Confucius de la Sibiu are două filiale în țară – la Deva și alta la Constanța -, unde numărul cursanților înscriși pentru a învăța limba chineză este de ordinul sutelor. La Sibiu, s-a ajuns la 700 de cursanți și la prima promoție de absolvenți de licență în limba chineză.
În acest context, Bondrea le-a explicat partenerilor chinezi și președinților de universități din întreaga lume scenariul dezvoltării unui centru de excelență la Sibiu. ”Având în vedere premierele care au fost făcute de Universitatea noastră – primul Institut Confucius, primul parteneriat – sigur că ne îndreptățește să continuăm a deveni un pol de excelență în zona colaborării China – România. De altfel, prin Institutul Confucius – care prin excelență este orientat înspre limba și cultura chineză – încercăm să construim relații și de altă natură. Relații economice, relații în zona cercetării științifice”, spune Ioan Bondrea.
Propunere pentru chinezi: un campus universitar
Rectorul ULBS, Ioan Bondrea, a dus cu el în China și strategia de dezvoltare a județului Sibiu, în care ”există puncte care pot interesa investitorii chinezi”. Dar Universitatea sibiană a deschis și seria unor proiecte proprii în care să lucreze alături de astfel de investitori. ”Aș vrea să intrăm și în zona aceasta economică, să fim un vector care să aducă investitori în Sibiu, să aducă oameni interesați de proiecte de tip public-privat în Sibiu. De altfel, și noi am fi interesați pentru dezvoltarea unui campus în această colaborare public-privat, prin care să aducem din China firme-partener. Pentru dezvoltarea unui astfel de campus”, a dezvăluit rectorul ULBS.
Parteneriatul pe care l-a semnat cu președintele BLCU continuă, evident, seria colaborărilor academice demarate odată cu deschiderea Institutului Confucius la Sibiu în urmă cu șase ani. Vor veni – în continuare – studenți și cadre didactice din China, să studieze și predea la Sibiu, precum și viceversa.
”Universitățile fiind partenere prin semnarea acestor acorduri se oferă burse gratuite studenților noștri și, în contrapartidă, același lucru îl oferim și noi universităților partenere. Sigur, acum dezvoltând mai departe relația, prin Erasmus+, vor exista noi facilități de colaborare. Avem interesul de a dezvolta o rețea de cercetare cu cât mai mulți parteneri din țară și străinătate. M-am bucurat că imediat după prezentarea mea am fost abordat de președinții mai multor universități care doresc să colaborăm. Erau rectori din zona Americii latine, a Statelor Unite și Asiei. Cred că vom avea în viitor colaborări și cu alte universități. Avem o situație privilegiată și în parteneriatul cu BLCU, având întâietate în toate demersurile pe care le realizează BLCU și pentru toate fondurile pe care Hanban le alocă Institutelor Confucius”, a mai spus Bondrea.
Diplomă de recunoștință din partea chinezilor
La București, premierul chinez spunea că vede în România un ”pilon important pentru cooperarea cu Uniunea Europeană”. Declarația nu a rămas una făcută doar în fața camerelor de luat vederi. La Beijing, spun reprezentanții ULBS, delegația românească a avut întâietate în fața celorlalte state invitate la mai toate activitățile programate. De altfel, președintele Senatului ULBS, Constantin Oprean, a fost distins cu Diploma de excelență a BLCU ”pentru contribuția deosebită și sprijinul puternic acordat la dezvoltarea Institutului Confucius din Sibiu”.
În 2007, la înființarea Institutului la Sibiu, Constantin Oprean era rector al ULBS. Ideea de a înființa la Sibiu un astfel de Institut a apărut pe urma apartenenței sale la Asociația de prietenie România – China. ”Aveam o filială a Asociației , care funcționa într-o clădire a Universității «Lucian Blaga». Așa am început primul demers pentru un Institut Confucius. Sigur că ne-am gândit ce va însemna China în următorii ani, văzându-i parcursul. Această diplomă reprezintă o recunoaștere a tuturor celor care sunt în această Universitate și care sunt implicați în colaborare cu China prin intermediul Institutului Confucius”, spune acum Constantin Oprean.
Proiecte de cercetare
În afara colaborării pe partea educațională și culturală, alături de perspectivele unor contacte economice, existența Institutului Confucius va duce la dezvoltarea unor proiecte de cercetare româno-chineze, arată reprezentanții ULBS. Rectorul Bondrea a și prezentat ideea acestor proiecte în cadrul conferinței de la Beijing, iar Constantin Oprean spune că se va implica și el într-un astfel de proiect. ”Am trecut de etapa «să ne cunoaștem, să învățăm cultura și limba», am antamat deja și în programul pentru anul viitor. Va fi o echipă interdisciplinară care să prezinte o istorie a relațiilor chinezo – române, pornind de la partea de istorie, de economie, de literatură și așa mai departe. Va fi o echipă mixtă, alături de cei de la BLCU, care vor realiza o enciclopedie, la urma-urmei. Pentru că eu am o experiență a managementului calității, vom elabora primul manual al calității pentru un Institut Confucius, care va fi apoi preluat de celelalte Institute Confucius din întreaga lume. Este un model în care punem pe note activitatea și toate procesele care se desfășoară în Institutele Confucius, având ca element important calitatea fiecărei activități și monitorizarea acesteia. Exemplul de la Sibiu este unul de bune practici”, spune Oprean.
Relații de mai bine de 1.000 de ani
În cadrul conferinței de la Beijing, rectorul ULBS a lansat ideea organizării unor conferințe pe teme economice, dar și de creare a unei platforme online care să conecteze cele patru Institute Confucius din România (Sibiu, Cluj Napoca, Brașov și București – aceasta fiind ordinea înființării). ”Institutul Confucius reprezintă un avantaj strategic pentru dezvoltarea sustenabilă și intensificarea cooperării internaționale a ULBS”, mai apreciază Ioan Bondrea.
De cealaltă parte, co-directorul Institutului Confucius de la Sibiu, Song Shaofeng, consideră că beneficiile sunt de ambele părți. ”Institutul Confucius va avea în viitorul apropiat profesori de limba chineză - români care au învățat limba noastră și s-au specializat în China”. Cât privește relațiile comerciale, acestea există de mai mult timp ar crede unii, spune profesorul chinez care vorbește fluent limba română. ”Un domn de la Muzeul Brukenthal mi-a arătat odată o hartă cu Drumul Mătăsii de acum o mie de ani. Pornea din centrul Europei și ajungea în China, trecând exact prin Sibiu. Asta înseamnă că aveam o relație comercială încă de acum mai bine de o mie de ani”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Muzeul Brukenthal , Cluj Napoca , Institutul Confucius , Statelor Unite , În România , Lucian Blaga , Uniunea Europeană Guvernului P , Constantin Oprean , Asistenţă Socială Sibiu , Ioan Bondrea , Institutului Confucius , Institute Confucius , Institutelor Confucius , Song Shaofeng , Drumul Mătăsii , Institut Confucius , Institutele Confucius , Li Keqiang , Dar Universitatea , La Beijing , Rectorul Bondrea , Universitatea Beijing , La Opera Națională București
Vizualizari: 396
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Robert
Acum 9 ore
Ovi
Acum 10 ore
Ceac Noris
Acum 10 ore
G.m.
Acum 10 ore
Carcotel