Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Ordin de ministru in baza concluziilor unui proiect al Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu

Proiectul ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” s-a încheiat în luna decembrie cu un Ghid de Management și un Plan de acțiune, ce urmează a fi aprobat la nivel național printr-un ordin al ministrului Mediului. Întregul proiect a beneficiat de finanțare europeană și a fost implementat de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, alături de specialiștii Asociației ”Grupul Milvus” și Societatea Ornitologică Română.

Concluziile proiectului, care s-a întins de-a lungul a patru ani, nu doar că vor folosi la îngrijirea și perpetuarea speciei dar vin și cu măsuri concrete pentru sprijinirea persoanelor care acordă atenție acvilei țipătoare. Astfel, există prevederea ca proprietarii de pădure unde acvilele  își fac cuib să poată solicita subvenții ce ajung și până la aproximativ 800 de euro, doar pentru ca pe anumită arie în jurul cuibului să fie instituită o zonă de liniște. ”Aceasta a fost partea cea mai dificilă de lobby”, explică managerul de proiect Camelia Proca. Reprezentanții APM Sibiu spun că specia este foarte dependentă de locul unde are cuibul și apariția unor zgomote în zonă pot face păsările să părăsească cuibul. În present se estimează că în România mai trăiesc în jur de 2000 – 2300 de perechi de acvile țipătoare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 22 la sută din totalul populației la nivel european. Membrii echipei APM Sibiu au mai declarat că tot în baza concluziilor elaborate în urma proiectului există posibilitatea, ca pe viitor, planurile de amplasare a unor parcuri eoliene sau fotovoltaice să țină cont de habitatul acvilei țipătoare mici.

1500 de stâlpi izolați

Proiectul ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” a presupus numeroase deplasări în teren dar și o mulțime de activități concrete pentru protejarea speciei. În vedere s-au avut trei situri cheie: Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului, Podișul Hârtibaciului și Piemontul Făgărașului. În aceste zone specialiștii au identificat 819 cuiburi de răpitoare, dintre care 72 au fost confirmate de acvilă țipătoare mică. 18 transmițători satelitari au fost montați astfel încât migrarea păsărilor până în sudul Africii să poată fi monitorizată în timp real. Nu mai puțin de 100 de cuiburi artificiale au fost create și alte 83 de cuiburi naturale au fost stabilizate. 82 de cuiburi au fost protejate prin amenajarea unor perimetru de protecție și 22 de cuiburi prin amenajarea unor bariere de limitare a accesului. Mai mult decât atât, 1500 de stâlpi de medie tensiune au fost izolați, reducându-se rata mortalității prin electrocutare cu aproape 90 la sută. Nu în ultimul rând, echipa de proiect s-a întâlnit și a discutat cu peste o mie de proprietari de terenuri și păduri, acestora explicându-li-se modalitățile prin care poate fi protejată specia fără a afecta în mod deosebit activitățile economice.

Proiectul ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România” a demarat în 2010 și a fost implementat de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu, împreună cu Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română. Proiect a fost finanţat prin programul Life al Comisiei Europene.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

fNGEuYZj4

Acum 8 ani

maria07.06.2013Minunat ar fi , ca toti parintii sa punem in prtcciaa aceasta idee ce ne-ar inbogatii sufleteste atat pe noi cat si pe copiii nostri Doamne ajuta!!! Stiti cumva daca se va irganiza o astfel de conferinta si la sibiu?
Raspunde

698kFGJJ80

Acum 8 ani

Disregard the threat. Quotes Chimp technique requires performing nothing to make an effort to cut the impacts of the threat in your whole life. For instance, in the event you light up, make no attempt to manage your own food regimen, and don't workout, you're essentially dismissing the danger of passing from heart condition. You can find monetary methods for dismissing the threat at the same time picking to not obtain a life assurance and selecing never to conserve adequate funds for your own household to handle disbursement.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus