Primarul Klaus Johannis a făcut pentru Turnul Sfatului, în cadrul unui interviu, o analiză a anului 2014, din punct de vedere politic, economic și cultural. Concluzia: economic va fi la fel, cultural va fi mai bine, iar politic... complicat.
Reporter: Cum va fi 2014 față de 2012 din punct de vedere economic pentru Sibiu?
Klaus Johannis: Din punct de vedere economic pentru Sibiu, 2014 va fi cel puțin la fel de bun ca 2013, acolo unde a fost bun. Dacă investițiile noastre vor avea o influență asupra economiei locale, atunci cu siguranță va fi un efect pozitiv. În rest, având în vedere că 2014 este an electoral, nu cred că vom avea măsuri foarte profunde, care vor schimba puternic mersul lucrurilor. Cred că va fi un bun pentru economia sibiană.
Rep.: Chiar dacă vor fi alegeri?
K.J.: Chiar dacă vor fi alegeri.
Rep.: Primăria Sibiu va continua să fie un investitor?
K.J.: Noi cu siguranță că vom continua și făcând abstracție de investițiile făcute în zona industrială, care unele vor fi foarte mari, la investiții în general, cred că suntem cel mai mare investitor aici.
Autostrada se va simți în economia regională
Rep.: Ce înseamnă pentru Sibiu încheierea tronsonului 3 de autostradă? Va fi ceva spectaculos din punct de vedere economic?
K.J.: Nu, nu va însemna nimic spectaculos pentru Sibiu, va însemna destul de mult, pentru noi toți, dar nu când se va termina tronsonul trei, ci când se va încheia autostrada Sibiu – Nădlac. Pentru sudul Ardealului va fi importantă, pentru că vom avea o legătură foarte bună spre piața din vest. Eu cred că se va simți în economia regională această autostradă.
Rep.: Poate fi o lovitură și pentru aeroport, în sensul că rutele noastre sunt predilecte sunt spre Germania, iar accesul cu mașina spre această zonă va fi ceva mai facil?
K.J.: Eu sunt adeptul teoriei sinergiilor. Eu cred mai degrabă că prin îmbunătățirea infrastructurii rutiere, va crește și solicitarea pe restul infrastructurii. Îmi pare rău, de exemplu, că niciun coridor important de cale ferată nu trece prin Sibiu, fiindcă ar fi o combinație excețională: auto-aer-cale ferată.
Rep.: Acum avem gară, dar nu avem trenuri.
K.J.: Avem trenuri, dar prea puține. Și linia principală este clar că rămâne prin Mediaș.
E greu de imaginat ca Antonescu să nu ajungă în turul doi
Rep.: Din punct de vedere politic, cum va fi 2014?
K.J.: Va fi un an foarte agitat. Majoritatea timpului, omul de rând nici nu-și va putea da seama ce se joacă. Vor fi multe repoziționări, fandări tactice, va fi un an complicat.
Rep.: Se va repoziționa și PNL?
K.J.: Nu știu dacă se va repoziționa. Nu pot să vă răspund la întrebare, nu există nicio hotărâre la noi în acest sens.
Rep.: Deci depinde de circumstanțe...
K.J.: Cu siguranță că vom încerca și noi să reacționăm, în așa fel, încât să convingem și noi electoratul nostru.
Rep.: În sondaje, la nivel central, privind încrederea, sunteți peste liderul PNL. Vă deranjează sau dimpotrivă, vă încurajează?
K.J.: Pe mine nu mă deranjează, sper să nu deranjeze pe alții.
Rep.: Privind relația cu Crin Antonescu, ați discutat subiectul?
K.J.: Nu nu am discutat subiectul și nici nu mi se pare relevant în acest moment. Am spus din capul locului că merg în PNL și pentru a sprijini PNL-ul, dar și pe Crin Antonescu, și dacă prin această încredere îi sprijin, atunci este exact lucrul pe care mi l-am dorit.
Rep.: Est posibilă o rocadă la nivelul conducerii?
K.J.: Nu.
Rep.: Nici la nivelul așteptărilor în 2014, în sensul în care va fi mai bine pentru PNL sau pentru USL să candidați dumneavoastră la președinție?
K.J.: Nu ar fi mai bine și nu se poate.
Rep.: De ce nu ar fi mai bine?
K.J.: Pur și simplu, nu cred că ar fi mai bine.
Rep.: Pentru dumneavoastră sau pentru partid?
K.J.: Nici pentru mine și nici pentru partid nu ar fi bine.
Rep.: Poate câștiga Antonescu cu aceste date din sondaje alegerile prezidențiale din 2014?
Rep.: Da, poate, fiindcă aceste sondaje nu sunt pe intenție de vot, ci pe încredere, ceea ce e un lucru destul de relativ. Trebuie să ținem cont că alegerile prezidențiale sunt alegeri care se țin în două tururi. E greu de imaginat ca Antonescu să nu ajungă în turul doi și acolo va conta cu siguranță felul în care a ajuns acolo și că reprezintă PNL, o forță de dreapta și multe alte lucruri. Eu socot că are șanse reale, foarte bune să câștige.
Rep.: Credeți că se va ajunge până la urmă ca Antonescu să candideze din partea USL?
K.J.: Da.
Rep.: De exemplu, zilele acestea, Ponta spunea că s-a termina criza în USL, Antonescu a replicat că nu.
K.J.: M-ați mai întrebat și v-am mai răspuns. Vor fi tot timpul perioade dificile, ”crize”, dar având în vedere miza comună, care sunt alegerile de anul viitor, va fi un lucru în înțelept să se continue. Sigur, devine din ce în ce mai dificilă ”împăcarea”, între cei doi lideri, dar nu știu cât de imprtantă este o împăcare, cred că ar fi mai bună o colaborare pragmatică, mai degrabă decât o împăcare emoțională...
Rep.: Care dă bine la televizor...
K.J.: Nu știu cât de bine dă la televizor. Cred că cel mai bine ar da la televizor dacă nu ar mai fi aceste crize.
USL la Sibiu, probabil că există, dar nu se vede
Rep.: La europarlamentare cum vedeți lucrurile, PNL separat sau împreună, în USL?
K.J.: Eu, personal, nici nu concep altfel decât separat. Dar, sigur, asta e o hotărâre pe care o va mai lua partidul sau nu, deocamdată decizia este de a merge separat. Discuția încă poate fi reluată, dar personal nu văd niciun beneficiu altfel decât a merge separat.
Rep.: Credeți că privind în perspectiva alegerilor europarlamentare, PNL Sibiu va fi peste PSD Sibiu? Sau nici nu contează?
K.J.: Dacă PNL în Sibiu va avea mai multe voturi decât PSD? Da, eu personal cred că va avea considerabil mai multe voturi.
Rep.: Și în județ?
K.J.: În județ s-ar putea să fie echilibrat.
Rep.: Cât de mulțumit sunteți de PNL Sibiu?
K.J.: Nu am făcut nici analize, nici evaluare, dar din discuțiile, din contactele pe care le-am avut, cred că este o organizație care merge. Merge bine. Cunosc datele centralizate la secretariatul general, se urmăresc anumiți indicatori și Sibiul stă bine.
Rep.: Ce părere aveți de parlamentarii PNL de Sibiu: Tămâian, Cazan, Neagu, Ilieșiu?
K.J.: Aceeași părere pe care am avut-o de la început, am colaborat rezonabil de bine, foarte bine, oamenii își fac treaba. Nu aș putea să spun decât lucruri bune despre ei.
Rep.: Cum vedeți acțiunea domnului Tămâian de acum cîteva zile, care a început un soi de campanie socială, dar cu însemnele PNL la înaintare?
K.J.: Nu cunosc această campanie.
Rep.: A mers și a invitat presa, promovând sacoșe cu PNL.
K.J.: Nu mi se pare o problemă. Acum și parlamentarii trebuie să-și facă cumva publicitate și dacă v-a dat câte o plasă cu însemnele PNL...
Rep.: Nu nouă, unor copii...
K.J.: Nu văd niciun fel de problemă, pentru că nu sunt alegeri, nu e campanie electorală.
Rep.: PNL e un partid care să dea plase? Dumneavoastră dați plase oamenilor?
K.J.: Nu, sper nici să nu iau, dar nu știu care a fost raționamentul, nu cunosc campania. S-o fi gândit că e un lucru bun și își mai face și reclamă.
Rep.: Aveți o colaborare de vreun fel cu parlamentarii PSD de Sibiu?
K.J.: Nu am nici măcar contacte cu parlamentarii PSD.
Rep.: Nu ați dorit?
K.J.: Pur și simplu nu s-a ivit momentul. Eu nu sunt atât de implicat în relațiile cu organizațiile locale, nici măcar ale PNL și cu cele ale PSD, nici atât.
Rep.: Mai există USL la nivelul județului Sibiu?
K.J.: Cel puțin nu există adversități...
Rep.: Publice...
K.J.: Publice. Dacă în fapt mai există USL la Sibiu, probabil că există, dar nu se vede.
Rep.: Raluca Turcan, președinte al PDL Sibiu. Cum vă sună afirmația asta?
K.J.: Nu mi se pare în niciun fel o surpriză.
Rep.: Nici plăcută, nici neplăcută?
K.J.: Nu, nu este o surpriză. Raluca Turcan a fost foarte activă ca și politician, de când știu că a venit la Sibiu și acest parcurs a dus în mod natural, după părerea mea, la această poziție pe care o are acum. Dacă vedem care ar fi fost competitorii sau care ar fi posibilii competitori, vedem că PDL-ul la nivel de Sibiu a fost cvasi-inexistent de ani de zile.
Rep.: Nu vă deranjează acum că PDL Sibiu ar putea crește?
K.J.: Nu mă deranjează niciodată dacă cineva a câștigat o funcție în propriul partid sau dacă s-a remarcat cineva.
Acțiunile Curții de Conturi pot crește nesiguranța în rândul funcționarilor publici
Rep.: Ce se va întâmpla până la urmă cu Liceul de Artă, fiindcă știrea prezentată în ziar a iscat tot felul de comentarii.
K.J.: După părerea mea, Liceul de Artă se va muta în clădirea unde funcționează Liceul Carol. Eu cred că este o soluție excelentă pentru Liceul de Artă. Știți bine că eu am fost implicat direct în sistem, am lucrat în Inspectoratul Școlar, cunosc situația și de când știu eu, Liceul de Artă s-a plâns mereu de această clădire, fiindcă este prea mică. Sălile de repretiții, dacă mergeți sunt cam de 8-9 mp, mici, improvizate, și de când îi, s-au plâns că nu au spațiu. Dacă se mută la Carol, au spațiu. Este o clădire mare, clădire făcută pentru școală, chiar o școală bună, a fost seminariu ortodox, sălile sunt spațioase, se pot face săli de repetiție. După mine, este soluția ideală pentru Liceul De Artă. Pentru Liceul Carol, soluția este să se comaseze sau să fie absorbit într-un liceu care se menține, cum este Independența, pentru că așa cum este acum, Liceul Carol nu are rost să mai funcționeze.
Rep.: Parohia evanghelică vor să mențină acolo spațiu de învățământ. Cei de la Brukenthal nu vor se să extindă, sau cel puțin așa au declarat..
K.J.: Nu știu ce se va întâmpla după ce pleacă Liceul de Artă. Poate parohia dorește să înființeze acolo o școală sau să ofere clădirea unei școli, nu știu. În această fază, nu cred că e nevoie să amestecăm lucrurile foarte tare.
Rep.: Din informațiile pe care le avem, în urma acelui control la Curtea de Conturi privind creșele, un anagajat al primăriei are de suportat o amendă destul de mare.
K.J.: Imputația este sau va fi contestată și se va pronunța instanța aici...
Rep.: Vestea aceasta s-a lungit foarte mult, probabil și în primărie. Credeți că astfel de vești îi încurajează pe oameni să rămână angajați aici, ca să nu mai zic de cei care doresc să se angajeze?
K.J.: Nu, dimpotrivă, eu cred că cei de la Camera de Conturi Sibiu au exagerat. Mult. Nu s-a produs nicio fraudă, nu a luat nimeni șpăgi, nu s-a făcut o fraudă, nu a luat nimeni bani acasă, dimpotrivă, au fost folosiți pentru scopul public. Abordarea Camerei de Conturi mi se pare inadecvată și exagerată. Și nu numai la acest capitol. Și dacă se continuă așa, atunci probabil va crește nesiguranța în rândul funcționarilor publici care și-au făcut datoria, că una peste alta, nu au furat, ci și-au făcut treaba pentru care au fost angajați și aceste interpretări excesive ale Camerei de Conturi sunt contraproductive și descurajează administrația publică. Nu știu de unde a apărut această tendință, de a arde la buzunar funcționarii, dar este total contraproductivă.
Rep.: Ați încercat să vorbiți cu ceia de la Curtea de Conturi București? Au mai apărut astfel de cazuri în țară.
K.J.: Da, știu că au mai apărut. În ansamblu, mi se pare total contraproductiv, mi se pare o abordare total nejustificată a Curții de Conturi din România.
Rep.: Și nu se poate face nimic?
K.J.: Ba da, se poate, dar atâta timp cât conducerea Curții de Conturi România încurajează astfel de măsuri și dă semnale Curților de Apel că statul trebuie să câștige și este deasupra tuturor nu este o abordare potrivită.
Rep.: Legat de părinții dvs., acum că lucrurile s-au mai schimbat, nu s-au gândit să se întoarcă în țară?
K.J.: Nu.
Rep.: Nu s-au schimbat într-atât de mult lucrurile sau s-au obișnuit acolo?
K.J.: S-au obișnuit acolo.
Rep.: Am văzut că mulți se întorc...
K.J.: Este totuși o chestiune legată și de asistența socială și de sănătate la modul general. Ei sunt oameni bătrâni și oamenii bătrâni de regulă au nevoie și de un sistem medical care să funcționeze și fără să cunoști pe cineva de la vârf. Noi suntem încă foarte departe de un sistem de asistență medicală performantă. E un aspect, dar e foarte important pentru oamenii de o anumită vârstă.
Rep.: Ce eveniment cultural v-a plăcut cel mai mult în anul 2013?
K.J.: Multe mi-au plăcut, nu aș vrea să scot în evidență unul în mod deosebiot. Pot doar să constat că tunelul de lumini pe care l-am avut pentru scurt timp în capătul Bulevardului Bălceascu a adus o atenție neaștept de pozitivă asupra Sibiului, am ajuns inclusiv în emisiuni de știri de seară la televiziuni mari din afară, un lucru neaștepatt de bun.
Rep.: La ce vă așteptați din punct de vedere cultural în Sibiu în 2014?
K.J.: La ceva similar ca în 2013, nu mă aștept la suprize enorme. Dar cred că suntem pe un trend ascendent și sper să-l putem menține.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Liceul de Artă , Primarul Klaus Johannis , Crin Antonescu , Primăria Sibiu , Raluca Turcan , Turnul Sfatului , Klaus Johannis , Liceul Carol , Inspectoratul Şcolar Judeţean , Conturi Sibiu , Pentru Liceul Carol , Abordarea Camerei , Acțiunile Curții , Bulevardului Bălceascu , Conturi București , Conturi România
Vizualizari: 422
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
BB
Acum 5 ore
Sibian și eu
Acum 5 ore
AUR
Acum 6 ore
Kokos
Acum 6 ore
Kokos