Duminică,
25.07.2021
Partial Noros
Acum
27°C

"Sibienii dau navala cand citesc ca-i suspiciune de gripa porcina"

Probleme sunt în toate spitalele din judeţ, dar dacă la unele se fac sesizări că pacienţii vin cu medicamentele de acasă, la altele probleme sunt când apare câte o știre cu suspiciune de gripă porcină sau când asistentele pleacă în val spre clinicile private.

Directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Ovidiu Nicolae Frâncu, spune că sibienii iau cu asalt spitalul de câte ori în presă apare câte o ştire despre suspiciuni de gripă porcină. „Avem medicamente, avem o echipă unită şi motivată, dar câteodată tot se dezlănţuie şi la noi haosul şi asta când e câte o suspiciune de gripă porcină, cum a fost acum câteva zile. Îi ia valul de panică şi fac cozi pe holuri. Au venit mulţi. Adică cel care tuşea zicea că sigur are gripă porcină, evident nu avea, şi-i aducea cu el la control şi pe soţie şi copilul şi părinţii, toată familia. Erau înspăimântaţi. Era plin pe holuri în zilele alea. Mulţi fără bilet de trimitere, dar îi luam şi aşa, doar ca să îi liniştim pe toţi. Şi astea sunt realităţi, oamenii intră în panică şi dau năvala. Da, se întâmplă în Sibiu, pentru că oamenii se tem”, povesteşte Ovidiu Nicolae Frâncu.

Timp de o săptămână, la începutul lunii, în presă unul dintre subiectele cele mai mediatizate a fost cel cu angajaţii Aeroportului Sibiu, când doi dintre aceștia au ajuns la Spitalul Judeţean Sibiu cu simptome ale unor afecţiuni respiratorii, după ce un coleg de-al lor, care avea simptome similare, a murit.

„Cele mai bune asistente s-au dus la Polisano”

Lipsa personalului nu ocoleşte nici spitalul de boli pulmonare, iar managerul unităţii se plânge că „soluţii cu ture duble şi Dumnezeu ştie ce alte combinaţii” au fost nevoiţi să găsească şi ei, după ce o mare parte dintre asistente le-au plecat nu în străinătatea, ci la Polisano.

„Problema cu blocarea posturilor, când făceai o angajare la şapte posturi eliberate a fost o mare prostie. Acum putem face o angajare la un post eliberat, dar tot nu ne ajung. Sincer, noi am avut cele mai mari probleme, cu o plecare masivă a celor mai bune asistente, când s-a deschis Polisano. S-au dus atunci şi ce era să le fac? Le-am înţeles, au mers acolo unde li se ofereau salarii mult mai bune. Au plecat şi în străinătate, în Germania, Elveţia, Franţa şi Anglia, dar la Polisano s-au dus cele mai multe. E dreptul lor să plece unde le e mai bine şi puţini aleg să rămână pentru un salariu de 1.300 lei. Acum începem să ne mai revenim, s-a mai echilibrat situaţia, dar au fost luni groaznice”, mai spune managerul.

Speranţe de mai bine

În aşteptarea bugetului de la Consiliul Judeţean, medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie fac planuri pentru deschiderea noului corp de clădire, care o să găzduiască saloane, birouri, sală pentru un aparat Röntgen nou, arhiva şi saloane pentru copii, la mansardă.

„Am şi eu o anumită vârstă, fac 60 de ani, mult nu mai am până la pensie, dar până mă retrag vreau să fac cu echipa cât de mult se poate pentru spital. Cu aparatura stăm bine, aşteptăm să se aprobe bugetul, să vedem cât primim de la Consiliul Judeţean şi vom finaliza şi pe interior noul corp de clădire, iar eu sper ca din aprilie să-l putem da în folosinţă. Totul va fi la standarde europene. În 2015 o să înceapă controalele pentru acreditare şi facem toate eforturile să ne încadrăm, să arătăm că putem să oferim condiţii cât mai bune şi un act medical de înaltă calitate. Aşa creştem adresabilitatea, după ce vede pacientul că e tratat într-un loc decent şi nu trebuie să stea la coadă pentru un consult până îi crapă pingelele”, mai spune Ovidiu Frâncu.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Aparat Renghen

Acum 7 ani

Acest aparat \"Renghen\" este ultima descoperire in medicina ori reporterul este incult?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus