Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

USL pregateste din nou listele electorale. Vot ca pe vremea lui Nastase

USL susține prin vocea liderului PNL, Crin Antonescu, că s-a decis modificarea Legii electorale. Vot pe liste și un număr maxim de 300 de parlamentari sunt cele mai importante prevederi ale noii legi electorale. "Modificarea Legii electorale în sensul în care, în raport şi cu prevederile noii Constituţii, numărul maxim de parlamentari din Camera Deputaţilor să fie de 300 şi în care să revenim la formula proporţionalităţii directe, deci un vot de liste pentru Camera Deputaţilor", a anunţat Antonescu, precizând că măsura se înscrie între priorităţile USL pentru acest an. Legea ar putea fi promovată după modificarea Constituției, însă nu este privită cu ochi buni de toate grupurile politice.

Liderul PDL Sibiu, Raluca Turcan, vorbește despre legea electorală ca despre un ”fetiș” al USL. ”PDL respinge categoric fetișul de proiect de lege electorală cu care vine USL-ul. Și respinge categoric din două motive. În primul rând, cetățenii României susțin votul uninominal și rezultatul este cuprins într-un fapt demonstrat de votul la referendumul din 2007. În același timp, proiectul de lege electorală încalcă prevederile referendumului din 2009 și anume pragul de 300 de parlamentari. Prin proiectul USL-ist, parlamentul va ajunge undeva la 420-450 de parlamentari, ceea ce înseamnă din nou dispreț față de un vot dat către cetățeni. PDL s-a pronunțat foarte clar în decursul timpului pe vot uninominal cu posibilitatea ca acest vot să fie compensat cu vot preferențial pe o listă însă însă nu poate susține nicio variantă cu mai mult de 300 de parlamentari”, a declarant deputatul democrat-liberal.

Puțin ciudat este faptul că prim-vicepreședintele PNL Klaus Johannis s-a declarat împotriva adoptării uninominalului pur ca formă de alegere a parlamentarilor. A subliniat însă că acest comentariu îl face în nume propriu, pentru că nu a discutat această problemă în cadrul partidului.”Nu-mi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar aici evident vor exista discuții mai ample, și se va lua o hotărâre”, a declarat Johannis în urmă cu câteva luni. El a explicat că prin uninominalul pur nu se asigură proporționalitatea votului în legislativ. ”Alegerile parlamentare trebuie să asigure într-o măsură rezonabilă proporționalitatea, iar un uninominal pur, după părerea mea, nu garantează acest lucru, nici măcar uninominalul așa cum e în vigoare acum nu garantează acest lucru, în cadrul unui număr prestabilit de parlamentari și rezultatul îl știm cu toții: un mega-parlament, care cu siguranță nu e mai eficient decât cel de dinainte, ca să nu formulez altfel. În țările cu apă caldă, aceste lucruri au fost analizate decenii de-a rândul și nu întâmplător unul din sistemele pe care Forumul german le-a propus, și în continuare am aceeași părere, este cel al sistemului german, care prevede ca fiecare cetățean să aplice două ștampile, una pe un nume și una pe un partid, este un sistem uninominal mixt. Astfel se asigură reprezentarea proporțională a partidelor, garantat și asigură pe de altă parte intrarea în parlament a politicienilor care sunt foarte bine văzuți, pentru că primesc un foarte mare număr de voturi. Inclusiv ordonează politicienii în interiorul partidului, pentru că partidele țin cont de câte voturi a primit fiecare pe listă”, a mai spus Johannis.

Președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, susținea și el în momentul în care spocial-democrații au propus noua lege electorală uninominalul pur ca modalitate de alegere a parlamentarilor. ”Este cel mai corect, este o soluție care ar trebui să fie regulă”, susține liderul PSD Sibiu. Votul uninominal pur ar avantaja, în acest moment, organizația pe care o conduce, admite Cindrea. ”Dar nu astfel de avantaje reprezintă scopul. Cine ia cele mai multe voturi acela trebuie să câștige, după cum se întâmplă la primari sau președinți de Consilii Județene. Asta ar trebui să se întâmple și la nivel de Parlament”, spunea anul trecut liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea.
În 27 iunie 2012, Curtea Constituţională a decis că Legea uninominalului pur este neconstituţională. CC a discutat atunci sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevedea că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.

Dacă ar fi existat uninominal pur la alegerile parlamentare de anul trecut, Sibiul ar fi avut acum trei senatori și șase deputați USL. Dacă această lege ar fi funționat în 2008, atunci am fi avut trei senatori PDL, cinci deputați PDL și un deputat PSD, în persoana lui Ioan Cindrea.

După noua propunere a USL, Senatul ar urma să nu aibă mai mulți de 100 de aleși. "Senatul, care va avea un alt tip de atribuţii şi un alt mod de alegere, este, în viziunea noastră, direct legat de problema regionalizării, senatorii fiind reprezentanţi ai regiunilor. Vom vedea, vom discuta, într-o lege privitoare la alegerea Senatului şi la atribuţiile ei, dar până când nu avem Constituţia cu regiunile şi cu legea de regionalizare după aceea, avem timp până în 2016, atunci avem alegeri (parlamentare, n.r.). Evident că nu e vorba de alte sute de senatori, avem alte principii în alte legi (...) sub 100 vor fi, maximum 100, pentru că este vorba de un raport între deputaţi şi senatori", a declarat Antonescu la Realitatea TV.

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că la revizuirea Constituţiei trebuie să se ţină cont de decizia CC privind obligativitatea respectării referendumului din 2009, arătând totodată că liderul PNL Crin Antonescu şi-a luat "rolul mincinosului" vorbind de 300 de deputaţi, fără a menţiona şi câţi senatori se doresc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

joseph

Acum 10 ani

Papagalii ăștia tot nu realizează cât sunt de lipsiți de credibilitate în afara țării, exact cum nu a realizat la timpul lui, nici prostul ăla de năstase. <br> Niște imaturi dpdv moral, leprele astea își închipuie că numai interesele lor private sau de trib contează. De-aici i s-a tras și lui năstase, ipocrizia și minciuna, necinstea și netinerea cuvântului în față partenerilor, azi e albă, mâine e neagră, una spunem afară, alta facem înăuntru, astea sunt motivele pentru care este la pușcarie. <br> Ăsta a fost modul occidentului de a-l pune la punct pe acel nenorocit, prin mâna justiției, iar papagalii ăștia nu învață nimic din istorie. <br> Care om serios din occident pune vreun preț pe antonescu, ponta, sova&comp. Cum poți să faci afaceri sau să te bazezi pe cuvântul acestor saltimbanci?<br> În România, la ora actuală există un număr foarte de mic de politicieni care au capital de încredere în afară: Isărescu, Băsescu, Dacian Ciolos, Monica Macovei, Iohannis... În rest, doar mitici într-ale politicii, și când spun asta nu mă refer la bucureșteni, ci la toți miticii politici din toată țara.
Raspunde

ipocrizie

Acum 10 ani

bai acestia nu aveti ambitie daca nu puneti pe lista si pe nastase 9 case ,s-a avem si noi un penal in parlamentu europei ,ba nu mai bagati deeastia de ne sifoneaza imaginea ,si mie miar conveni s-a fac 8 luni de pirnaie si s-a ramin numai cu 5 la suta din averea lui bombonel ,ba acolo la parlament europei indemnizatie mare creste punctu de pensie ,s-a meearga orcine ,nu este nici o diferenta ce au facut astia acolo ,nema SENGHEN ,umilinta si batjocora pentru toti amarasteni de conationali care lucra pe brinci si bolnavi in tarile din europa vestica ,ba un capsunar lucra de dimineata pina seara pentru 700 -800 de euro si voi pretendentilor vreti s-a mergeti acolo pe indemnizati decente [5000 -10 000 de euroi]la munca ca tara de asta are nevoie CIOCOILOR
Raspunde

@1

Acum 10 ani

Dacă acești penali ordinari trădători de țară pe care i-ai enumerat(isărescu,băsescu,cioloș,securista de macovei și săsălăul-sens-giratoriu)sunt etaloanele tale cap-sec ce ești,atunci dă-mi voie să-ți spun că ai creierul spălat grav,pd-list redus ce ești,păi masonul ordinar și bețivu de băsescu sunt cei mai mari criminali și ticăloși ai României de după revoluție,alături de alt comunist cretin-iliescu-în concluzie ești ridicol ,caraghios și pupincurist ,masonul ordinar fiind isărescu-unealta marilor cercuri masonice pus la bnr de o veșnicie,pt a controla,dirija și sabota sistemul bancar romînesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus