Duminică,
04.12.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Pensionarii care nu si-au recuperat in 2013 banii retinuti gresit de CAS Sibiu nu vor fi despagubiti

Pensionarii nu îşi vor mai putea recupera banii reţinuţi greşit de Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu, dacă nu au făcut-o până în 31 decembrie 2013.

Ordonanţa de urgenţă nr. 15/2012 prevedea o modificare a codului fiscal specificând că baza de calcul a contribuţiei la sănătate pentru pensiile mai mari de 740 de lei să fie doar veniturile care depăşesc această suma. Anterior, Codul Fiscal prevedea o contribuţie de 5,5% din întregul venit, cu condiţia ca pensia netă să nu fie mai mică de 740 lei. Apoi guvernul a mai adoptat o ordonanţă de urgenţă nr. 17/2012, care prevedea restituirea unor contribuţii de asigurări de sănătate, repectiv restituirea sumelor reţinute ca urmare a aplicării contribuţiei de 5,5% pe întreaga suma, nu pe diferenţa dintre minimum 740 de lei şi suma care depăşeştea acest cuantum.

“Restituirea s-a făcut astfel: pentru sumele reţinute în perioada ianuarie – martie 2011, restituirea s-a realizat în tranşe lunare egale în perioada iunie – august 2012; iar pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011 – aprilie 2012, restituirea s-a realizat până la data de 31 decembrie 2013. Faţă de dispoziţiile legale menţionate anterior, întrucât nu mai există temei legal pentru restituirea sumelor care fac obiectul O.U.G. nr. 17/2012 după data de 31 decembrie 2013, în situaţia persoanelor – titulari, cărora li s-au cuvenit sumele reţinute în perioada 1 ianuarie 2011 – 30 aprilie 2012 cu titlul de contribuţii de asigurări sociale de sănătate şi care nu le-au încasat până la data de 31 decembrie 2013, acestea nu mai pot fi restitute. În mod similar, nu mai există temei legal nici pentru restitirea acestor sume moştenitorilor legali”, spun reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Sibiu.

Foto: www.evz.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

pensionar nesimtit

Acum 8 ani

ura ,usl mati scos din saracie cu inexarea asta am intrat in ridu pensilor nesimtite 500 roni va multumesc partifd iubit ,stau si ma intreb cum sor descurca aia cu modestele pensi inytre 2000 -12 000 ce chin pe capul lor lew va fi greu si sa-i numere dapai sa-i si cheltuiasca ,va multumesc de bucurie am tras 2 selectionate cu otirica de sirop si gata indexarea o astep pe urmatoarea nici nu mai ies din casa
Raspunde

Rafael

Acum 8 ani

Imi pare bine ca leprele de pensionari si-au luat muitza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus