Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cine cu cine se ia la tranta. Trei procurori, in tot DIICOT-ul

Trei procurori, atât numără structura teritorială DIICOT Sibiu. Trei procurori, din care unul nu face anchete, pentru că are doar atribuții de reprezentare în sala de judecată. Procurorul-șef al Direcției, Alex Florența, delegat pe funcție după plecarea Danusiei Boicean, are doar 34 de ani și vine de la București. Este unul dintre cei doi procurori care instrumentează dosare, la Sibiu, de patru ani. Acum, are și atribuții administrative. Trei sunt de toți și doar unul se ocupă doar de dosare. Cu ei se iau la trântă traficanții de droguri și capii rețelelor de trafic de droguri din Sibiu. În aceste condiții, ce fac parlamentarii? Schimbă total Codul penal, le dau și mai multe atribuții, iar infractorilor... ei bine, lor le reduc limitele de pedepse. Pentru că avem prea puține locuri în închisorile din România. Perfect logic, nu-i așa?
 
Rep.: Este concurență mare pentru o funcție de conducere la DIICOT?
A.F.: Să nu vă gândiți că toată lumea vânează aceste funcții. Ele sunt funcții cu o mare răspundere și cu o mare responsabilitate, mai ales în cadrul unui DIICOT unde schema de personal nu este foarte mare. Noi, de exemplu, la Sibiu, suntem 3 procurori doar. Unul dintre colegii noștri funcționează doar pe sistemul judiciar, adică intră doar în sală (n.red. – de judecată), unde susține cauzele, iar eu și cu încă un coleg instrumentăm dosare, facem anchetă efectiv. Asta înseamnă că pe lângă anchetă, pe lângă ce presupune munca la dosare, efectiv, mai vin şi aceste atribuţii de conducere, o muncă administrativă de procuror-şef, care nu e întotdeauna foarte uşoară. Mai mult, te expui şi mai mult ca procuror-şef. Uite, până şi în cazul unui interviu de genul acesta, vei fi mult mai cunoscut. Tocmai de aia, nu foarte multă lume se îngrămădeşte pe o astfel de funcţie, care nu e foarte ofertantă. Nu face decât să-ţi consume şi mai mult din timpul tău liber, din timpul acordat familiei...
 
Rep.: Dvs. aveţi de gând să daţi titularizarea pe post?
A.F.: Da, eu voi merge la concurs.
 
Traficul de droguri, specializarea principală a infractorilor din Sibiu
 
Rep.: Cum vi se pare Sibiul, din punct de vedere al muncii pe care o faceţi? Adică aveţi mai multe dosare de un fel, sunt “specializaţi” infractorii din Sibiu pe anumite fapte? Ştiu eu, trafic de droguri sau, poate, criminalitate financiară?
A.F.: Sibiul, fiind în centrul ţării, cam toate lucrurile pe care le găseşti în alte zone din ţară, le găseşti şi aici. Este un oraş de tranzit. Am avut, până recent, un specific predominant pe trafic de droguri. În ultimul an şi jumătate chiar ne-am concentrat foarte mult pe acest aspect, al traficului de droguri. Chiar o spun cu toată responsabilitatea că, în judeţul Sibiu, fenomenul este absolut sub control în acest moment. La finalul lui 2012 s-a început cu acea grupare care se concentrase în jurul căminelor studenţeşti de pe bd. Victoriei, care avea conexiuni până înspre Vâlcea şi Cluj. S+a trecut apoi la destructurarea celebrei grupări a lui Adi Foto, care, ca specific, era o grupare extraordinar de bine implementată, cu modalităţi bune de disimulare, cu modalităţi bune de distribuire a drogurilor, cu o reţea bine dezvoltată, cu un cerc de consumatori constanţi. Este un dosar finalizat, în momentul de faţă ei sunt toţi condamnaţi definitiv. Să nu uităm că gruparea făcea până la un milion de euro pe an, numai din comercializarea acestor substanţe etnobotanice. Avem, tot anul trecut, acea grupare mare de zeci de inculpaţi care se concentrase în jurul Pădurii Dumbrava, cu trafic internaţional de droguri, aduse pe filiera Germania şi Spania, disimulate în colete aduse prin intermediul firmelor de curierat, mai ales prin logistica Tabita Tour. Îşi împărţiseră zonele de distribuţie în oraş. Unii vindeau în zona Pădurii Dumbrava, alţii chiar aici, în giratoriul de pe Calea Dumbrăvii... 
 
Noul trend: Extasy Roz
 
Rep.: Ce fel de droguri?
A.F.: Canabis, haşiş... La Mediaş a fost tot timpul o zonă predispusă pentru traficul de canabis, în trecut existând plantaţii de cânepă industrială în zona respectivă, ulterior adaptându-se. Pentru că acest canabis de fumat se produce dintr-o plantă uşor modificată genetic. La Mediaş a fost reţinut liderul unei grupări, zis “Ghică Arsul”, din celebra grupare de cămătari din Mediaş, alături de încă un locotenent al său. A fost arestat, recent,  cel mai mare dealer de etnobotanice de pe raza Mediașului, inculpatul zis “Trompa”, un fel de Adi Foto de pe Mediaș. Avea și el o rețea de distribuție foarte bine pusă la punct. Aceasta a fost o operațiune foarte greu de realizat. Mediașul, fiind un oraș foarte mic, este foarte greu de pătruns. E cam ce vedeți în filmele americane, un cartier în care, când intri, se fluieră de la intrare. Se cunosc toate mașinile, se cunosc între ei… După ce i-au fost arestați furnizorii de etnobotanice din Constanța și Cluj, “Trompa” a trecut la o sursă de aprovizionare din străinătate, pe hașiș și pastile Extasy. E un nou tip de Extasy, numit Extasy Roz, care face ravagii pe piața din Vest, pe un argument foarte simplu: fiecare drog der sinteză îşi produce efectele specifice după un anumit timp de la ingerinţă. Ei bine, Extasy-ul ăsta Roz are un specific de dizolvare în organism mai lent. Şi consumatorii învăţaţi cu tipul clasic de Extasy, văzând că nu-şi face efectul în timpul pe care-l aşteptau, luau şi a doua pastilă, efectul se dubla şi s-au înregistrat şi cazuri de deces de pe urma acestui fapt.
 
Alexandru Tancou a refuzat să facă orice declarație
 
Rep.: Că aţi adus în discuţie dosarul Adi Foto. Acolo este implicat şi un caz, celebru de altfel, de corupţie – poliţistul Alexandru tancou. Suspectat că a ascuns şi distrus probe, acuzat de favorizarea infractorului... Cum este posibil aşa ceva? El instrumenta singur cazul? Cum se poate ca un poliţist cu mai bine de 20 de ani de experienţă să treacă în barca cealaltă?
A.F.: Fiecare om îşi face profesia cu gradul de onestitate care-l caracterizează. N-aş putea să spun motivaţia care l-a determinat pe comisar să treacă în barca cealaltă. Le ştie doar dânsul. El n-a vrut să dea nicio declaraţie. Nici în cursul urmăririi penale şi, din câte ştiu, nici în cursul termenelor de judecată. Este condamnat, în primă instanţă, la 3 ani şi jumătate, cu executare, cauza fiind în recurs, la momentul actual, la Înalta Curte de Casaţie. De aceea nici n-aş vrea să discut prea mult despre acest caz, pentru că este un dosar încă în curs. La momentul respectiv, noi avusesem ceva indicii despre o posibilă activitate neprofesională, să-i spunem, a acestui poliţist. S-a încercat, atunci, să nu-i mai fie atribuite anumite dosare, iar dosarul cu gruparea Adi Foto a fost instrumentat ulterior exclusiv de către mine şi de către unul dintre poliţişti şi nu a părăsit niciodată acest birou. Din acest motiv s-a reuşit şi dovedirea activităţii infracţionale de sprijinire a grupării pe care o desfăşura inculpatul Alexandru Tancou.
 
Ca la noi, la nimeni
 
Rep.: Dacă aţi putea să schimbaţi ceva în sistemul judiciar din România, care ar fi acela?
A.F.: Va trebui întâi să vedem cum se vor implementa noile Coduri – Penal și de procedură penală –, pentru că trebuie să înțelegem: modificări în legislația penală au existat în fiecare an, de-a lungul timpului. Pentru că legislația penală trebuie să se adapteze fenomenului infracțional. Dar o modificare integrală a legislației penale, cum va cunoaște România de la 1 februarie, nu a cunoscut niciun stat european, până acum. Este o modificare de ansamblu și în totalitate a acestei legislații, ce va presupune o adaptare foarte dificilă a întregului sistem judiciar. Sunt instituții cu totul noi, sunt modalități de anchetă a dosarelor cu totul noi, ceea ce va duce, mă tem, la o îngreunare a activității judiciare.
Rep.: Dar care este modificarea de care vă temeți cel mai mult, în acest moment?
A.F.: Să spunem că este o etapizare mai strictă a procedurilor de anchetă, ceea ce presupune resurse mai mari umane și materiale și știm cu toții lipsurile din aceste domenii. Dar sunt și alte aspecte care nu știu dacă vor avea neapărat efectele pe care le scontează legiuitorul, la momentul actual. Și mă refer la scăderea drastică a limitelor de pedeapsă, într-o etapă care, în România, avem o explozie infracțională pe toate palierele. 
Rep.: Mulțumesc!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Luca

Acum 10 ani

Multumim.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

ba da in sibiu nu ati gasit trebuia s-a va duceti pina la bucuresti ,vreau s-a vad la dicot bucuresti un sibian ,cine la recomandat sefi vostri de la tara ,alba]
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 10 ani

Felicitari stimabile domn\' procuror! pentru munca si eforturile depuse intr-un sistem atat de birocratic si.. protector al infractorului.
Raspunde

pagubit

Acum 10 ani

Unul dintre cei mai capabili procurori,alaturi de cei de la bcco Sibiu.respect
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus