Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Studentilor Erasmus, la Sibiu: "aceasta e Romania si acestia sunt vecinii ei"

Veniţi din întreaga Europă să înveţe la Universitatea "Lucian Blaga" prin intermediul programului Erasmus, studenţii străini aleg, majoritatea, să urmeze şi cursul intensiv de predare a limbii române. Săptămâna trecută a avut loc primul curs pentru noua serie de studenţi Erasmus.

Într-o sală mare a Casei de cultură a studenţilor din Sibiu, câteva zeci de studenţi creionează harta României cu ajutorul unei lungi sfori. E seară, iar studenţii vin după câteva ore de cursuri de limba română.

Liliana Popescu, directoarea Casei de cultură, le trasează graniţele aproximative şi, imaginar, le prezintă vecinii României. Mai apoi, pe rând, invită perechi de studenţi să puncteze principalele regiuni ale României: Maramureşul, Banatul şi aşa mai departe. Fiecare pereche de studenţi ce reprezintă câte o regiune e şi îmbrăcată în portul tradiţional. Scurta lecţie despre România este urmată de una de dans. Dans popular. Coregraful Casei de cultură "desfiinţează" rapid graniţele imaginare şi descrie câteva dansuri mai uşoare. "Right, right, left (dreptul, dreptul, stângul – n.r.)", descrie el paşii care trebuie repetaţi de opt ori. Studenţii străini se îmbujorează în scurt timp şi atmosfera capătă ritm. La semnul coregrafului, instrumentiştii acompaniază cele câteva mişcări de das. La dansul din Oaş se distrează toţi, iar când urmează cel specific Banatului încântarea e maximă: studenţii străini sunt învăţaţi şi câteva chiuituri şi strigături.

Oamenii fac diferenţa

Cristina e din Germania, dintr-un orăşel apropiat de Frankfurt pe Main. A vrut să studieze în afara ţării şi a ales România. "Am ales Sibiul pentru că eram curioasă cum va fi aici. Nu ştiam decât că are influenţe germane acest oraş, dar pe altcineva nu am mai cunoscut să îmi povestească. Şi nici nu am căutat foarte mult înainte, am vrut să fie o surpriză". A sosit de doar câteva zile, spune că încă e totul nou pentru ea. "Este şi un oraş mai mare decât cel în care locuiesc eu, dar îmi place aici".

Prima problemă pe care a întâlnit-o a fost nu a reuşit să utilizeze cardul bancar la bancomatele din oraş. Dar problema de moment a fost rezolvată rapid, spune Cristina. "Oamenii de aici sunt foarte primitori şi amabili. La fiecare întrebare sau nedumerire pe care o am, găsesc de fiecare dată cine să mă ajute, chiar şi dacă nu doresc neapărat acest lucru", râde studenta de 22 de ani. Vrea să se specializeze în Ştiinţe Socio-culturale.

Şi teatrul aduce studenţi la ULBS

Carol studiază teatrul şi a venit la Sibiu tocmai din Paris. E deja în al doilea semestru de studii la Sibiu şi participă cu drag la evenimentele organizate de ULBS pentru studenţii Erasmus. Printre motivele care au determinat-o să aleagă Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu cel mai important este implicarea instituţiei de învăţământ în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. "Universitatea la care studiez în Franţa are parteneriate în România şi cu cei din Cluj Napoca, dar şi cu facultăţi din Bucureşti. Eu am vrut să vin la Sibiu. Am ales România pentru că aici pot vorbi engleza, iar cum în Anglia am mai fost...". S-a familiarizat rapid cu oraşul, pe care îl consideră ca având o atmosferă apropiată faţă de cea din Franţa.

"Am văzut aici Faust-ul, am fost foarte bucuroasă pentru că atunci când a fost jucat în Paris nu am reuşit să văd acest spectacol. Este un spectacol uriaş, totul este uriaş", spune încântată Carol. Spune că la întoarcerea în Franţa va duce cât mai multe fotografii din Sibiu. "La noi nu sunt foarte multe informaţii despre ţara voastră. În afară de cele de pe Google şi de O-Zone, cu Dragostea din tei, de exemplu", povesteşte Carol.

Cursuri intensive timp de o lună

Erasmus Intensive Romanian Language Course (EILC) are loc între 20 ianuarie și 16 februarie, primul astfel de curs intensiv fiind organizat la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în 2008. De atunci, anual, studenți europeni beneficiari ai burselor din cadrul programului Erasmus vin la Universitatea sibiană atât pentru a li se preda limba română, cât și pentru a afla mai multe despre cultura și tradițiile țării noastre. ”Cursul intensiv de limba română oferă atât o bază teoretică pentru inițierea în tainele limbii române, cât și diferite activități culturale specifice țării noastre. Astfel de acțiuni în care sunt angrenați studenții străini au rolul de a-i familiariza cu mediul cultural românesc”, explică Daniela Preda, cea care conduce Serviciul de relații internaționale și programe culturale din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus