Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Scolile profesionale se reinventeaza cu alte meserii

Colegiul Tehnic "Independenţa" Sibiu este singurul din judeţul Sibiu care profită de reînfiinţarea şcolilor profesionale şi îşi adaugă trei noi specializări în cadrul unui program-pilot de care va beneficia în următorii ani.

Sponsorizări în aparate pentru laboratoare şi echipamente pentru ateliere, contracte de lucru pentru viitorii absolvenţi şi chiar burse sunt câteva dintre beneficiile de care se va bucura singurul colegiu din Sibiu, care va promova, începând din toamnă, şi învăţământul profesional. Astfel, elevii care nu reuşesc să ia notă de trecere la Evaluarea națională pot să aleagă o şcoală profesională, care va începe în clasa IX-a şi va dura trei ani.

Cu bani de la firme, nu de la Ministerul Educaţiei

Reţeta e aparent simplă: Colegiul Tehnic "Independenţa" Sibiu are deja şase profiluri, la care prin introducerea învăţământului profesional de trei ani, va mai introduce încă trei specializări. Proiectul e susţinut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ca susţinere în aprobarea specializărilor şi aprobarea numărului de clase, dar banii vor veni de la agenţii economici. Concret,firmele locale, şi nu numai, care au colaborat cu liceul şi în trecut şi care sunt dispuse să investească în şcoală pentru a crea condiţii mai bune de învăţarea pentru angajaţii trimişi la specializare şi pentru elevii care pot să devină viitori angajaţi, fac sponsorizări.

„Ministerul Educaţiei a venit în sprijinul nostru prin faptul că a aprobat înainte de încheierea anului 2013 învăţământul profesional de trei ani aşa că vom începe ciclul cu trei clase IX, X şi XI. Învăţământul profesional dual, da, e finanţat de stat, dar ajutat enorm de agenţii economici, care vor să muleze spre ei partea de teorie, respectiv de practică. Noi suntem singurul liceu care a intrat în acest proiect şi am făcut-o pentru că s-a dorit introducerea unor noi specializări. O să formăm meseriaşi în cadrul şcolii profesionale. În ultima săptămână din ianuarie noi vom fi evaluaţi pentru a primi aprobare să introducem trei noi specializări şi anume tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică, tehnician mecanic pentru întreţinere şi tehnician electromecanic. Majoritatea agenţilor economici ne cunosc deja pentru că noi lucrăm cu ei şi le oferim cursuri de formare pentru angajaţii lor şi de asemenea, elevii noştri fac practică la ei”, spune directorul Colegiului „Independenţa”, Mirela Hanea.

Sponsorizări de mii de euro

Şi pentru că proiectul de la Independenţa, cu trei noi specializări e mai mult decât binevenit, pentru un judeţe în care firmele nu contenesc să se plângă că le lipsesc meseriaşii, banii au început să vină. Bani transformaţi în cea mai mare parte în dotări. De mii de euro „imposibil de obţinut altfel, dacă firmele nu erau interesate de viitorii  meseriaşi”, după cum mai spune Mirela Hanea.

„Vor fi dotate laboratoarele şi atelierele şcolii. Dotările vin de la firmele cu care colaborăm, anul trecut am primit dotări de vreo 10.000 euro, iar anul acesta înainte de sărbători, tot aşa firme cu care colaborăm au obţinut echipamente pentru laboratoare de vreo 20.000 de euro. De la un liceu din Stuttgart, dar sunt practic noi, echipamente extraordinare. Beneficii vor avea în primul rând elevii, pentru că era necesară revenirea la învăţământul profesional de trei ani. Elevii vor vedea condiţiile de lucru moderne din firmele  respective, vor putea la finalizarea studiilor să se angajeze, deşi nu vor fi obligaţi să o facă. Se vor angaja cei care doresc şi sunt foarte buni. Şcoala are mult de muncă, dar se va alege cu nişte dotări moderne, atât ca infrastructură, cât şi ca echipament. Proiectul acesta implică o colaborare între Primăria Sibiu, Inspectoratul Şcolar, agenţii economici direct interesaţi şi noi. Primăria deţine clădirea şi se ocupă de infrastructură, agenţii economici se ocupă cu echipamentele necesare elevilor şi noi cu munca de învăţare. Şi uite aşa, sperăm să reuşim să scoatem noi generaţii de meseriaşi”, mai spune directorul Colegiului Tehnic Independenţa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

profesionala

Acum 10 ani

astea nu trebuia desfintate era un lucru necesar ,meseria este bratara de aur ,am turnat la fabricile de diplome din ,cluj ,timisoasra ,bucuresti ,iasi craiova etc cohorte de spesialisti in toate absurditatile de asa zise specialitati si rezultatele se vad nici o masina s-au racheta autentica romianeasca ,infrastuctura arata cum arata ce mai tara varza ,dar noi producem specialist pe banda rulanda ,ba dulgheri ,timplari ,mozaicari etc ca tara de astia are nevoie ,cum crezi ca sibiul istoric s-a dezvoltat 90 la suta din scolile profesionale au fost la sibiu ,ce acea are cladiri de 900 de ani si arata cum arata adica super
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

Slava cerului! De cand tot scriu ca ar trebui reinfiintate profesionalele! Nu toti copiii sunt buni la carte! Ne trebuie si meseriasi, nu numai vanzatoare cu studii superioare si master!!!
Raspunde

asa-i, gogule.

Acum 10 ani

si occidentul da cand asteapta sa vina cat mai multi specialisti din Rom.
Raspunde

pentru gogu

Acum 10 ani

ba ca pentru meserie trebuie sa fii f. bun la carte, si in mai multe directii, nu sa inveti pe derost ca cei \"buni la carte\" si nu ca medicinistii care platesc gras pentru examene dar fac greseli de gramatica, trebuie sa stii matematica, fizica, chimie, electronica, informatica,biologie, etc. iar meseriile nu se pot practica de someri cu diploma de facultate, doar in lipsa de ceva mai bun, sunt de sine statatoare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus