Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Sfarsitul unei zile cu DNA: omul lui Carabulea si sotia ministrului Finantelor – urmariti penal

Un Audi A8, cadou de peste 80 de mii de euro, documente distruse inclusiv din faxul autorităților sau controale blocate în fașă sunt câteva din ingredientele dosarului Carabulea – ASF, devenit parțial public de marți. Omul lui Ilie Carabulea – Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica Asig și membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) – alături de Elena Laura Chițoiu, director de Avizări din cadrul ASF și soția actualului ministru al Finanțelor sunt, de marți, urmăriți penal de către DNA, potrivit procurorilor. Numele lui Carabulea (foto) nu este pomenit în comunicatele DNA, deși participarea lui la fapte presupus ilegale se subînțelege din ceea ce descriu procurorii anticorupție.
”Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, învinuitul Mîrzac Marian și o altă persoană (proprietar al unor societăți prin intermediul cărora deține și controlează o societate de asigurări) au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii societății de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave”, descriu procurorii DNA presupusele fapte.
DNA a anunțat că în dosarul Carpatica Asig – ASF au mai fost puși sub urmărire și Radu Mustățea, alături de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea. Primul este membru în consiliul de administrație al Carpatica Asig și preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, iar Giurgea este funcționar în cadrul ASF.

Au vrut să scoată Carpatica Asig ”curată” la imagine

Faptele pentru care este urmărit penal ”omul lui Carabulea” – Marian Mîrzac – au avut loc în mai – decembrie 2013, adică după eliberarea condiționată a lui Carabulea din penitenciarul Aiud, unde a fost închis pentru ispășirea unei pedepse de 18 luni de închisoare.
”Cei doi (Mîrzac și Carabulea – n.r.) au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi. În acest context, în cursul lunii iunie 2013, învinuitul Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a o influența pe învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., astfel încât o anumită persoană să ocupe funcţia de director al societății de asigurări, cu nerespectarea condiţiilor legale”, mai relatează procurorii DNA.

Carabulea – finanțatorul grupării infracționale

Fără a-i fi, din nou, pomenit numele, procurorii DNA îl descriu pe Ilie Carabulea drept finanțator al unei grupări infracționale, al cărei rol era acela de a promova interesele Carpatica Asig. ”Finanţatorul grupării infracţionale constituite (persoana care deține și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzan Marian (care a ocupat această funcţie în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societății de asigurări și pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii susțin că legătura dintre Mîrzac și Carabulea era asigurată de Radu Mustățea. "Finanţatorul grupării infracţionale constituite l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Mîrzac Marian, pe Mustăţea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum și informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.
Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.  În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F.”, descriu procurorii DNA.

Răsplata: tot un Audi A8

Marian Mîrzat a fost răsplătit pentru serviciile sale și cu un autoturism Audi A8, susțin procurorii DNA. Tot de la un astfel de autoturism a pornit și Dosarul Apostu, în urma căruia Carabulea a fost condamnat la închisoare cu executare. Doar că, în timpul procesului, autoturismul Audi A8 vândut de o firmă controlată de Carabulea fostului prim-procuror nu a fost considerată mită.
”Concret, în schimbul protecţiei oferite societății de asigurări, Mîrzac Marian a primit, în luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta și societatea de asigurări, iar în luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societății de asigurări”, susțin procurorii DNA.

Au șters documente și din memoria faxului

Influența lui Ilie Carabulea, prin diferiți interpuși, în activitatea ASF este una cât se poate de profundă, potrivit procurorilor DNA. Aceștia susțin că funcționarul urmărit acum penal, Ovidiu Giurgea, a făcut să dispară un document inclusiv din memoria unui fax aflat la sediul ASF. Documentul respectiv relata despre abateri ale angajaților Carpatica Asig de la normele legale, fapt ce ar fi trebuit să declanșeze controale din partea ASF.
”La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar în cadrul A.S.F., la solicitarea lui Mîrzac Marian, a sustras un document transmis eronat către A.S.F. de o angajată a societății de asigurări, document care releva încălcări grave ale normelor A.S.F. de către angajaţi ai societății. În acelaşi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul instituţiei numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax și l-a șters din memoria aparatului. Situația în care respectivul document ar fi fost adus la cunoştinţă conducerii A.S.F. ar fi impus declanşarea, în mod obligatoriu, a unui control activităţii societății de asigurări”, comunică reprezentanții DNA.
Un alt raport care sesiza faptul că societatea Carpatica Asig nu și-a majorat capitalul social cu 15 milioane de euro a fost, de asemenea, ignorat luni bune de un alt funcționar cu atribuții de conducere din cadrul ASF.
În fine, Mîrzac însuși ”a reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul A.S.F. în grupul infracțional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societății de asigurări”.

Ce a făcut soția ministrului?

Interesele lui Ilie Carabulea au fost servite de persoane al căror nume are rezonanță inclusiv în cadrul Guvernului României. Laura Elena Chițoiu, soția ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, este acuzată de procurorii DNA că a modificat data de susținere a unui interviu pe care trebuia să îl susțină , Ina Crudu, viitoarea directoare a Carpatica Asig. Interesul lui Carabulea era ca interviul să decurgă fără probleme, iar Crudu să primească din partea ASF avizul pentru ocuparea funcției de director general al societății de asigurări.
”Există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF, reprezentând interesele unei societăți de asigurări) învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea funcției de director general al acelei societății de asigurări. Astfel, deși interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chițoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena a modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări”, arată procurorii DNA.
ASF, după cum subliniază procurorii DNA, este tocmai instituția chemată să vegheze la îndeplinirea  ”condițiilor legale de funcționare de către societățile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilității pieței de asigurări”.

Mai sunt și alte persoane cercetate

”În cauză sunt cercetate și alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, mai arată procurorii DNA.
Principiul prezumției de nevinovăție funcționează în continuare, atrag procurorii atenția. ”Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Carabulea, atent și la vechiul dosar

Ilie Carabulea a fost eliberat înainte de termen pe 1 octombrie 2012, la nici șase luni de la încarcerarea sa în penitenciarul Aiud, unde ispășirea o pedeapsă de 18 luni de închisoare pentru trafic de influență. După cum arăta și avocatul care l-a asistat în demersul de a fi eliberat înainte de termen, Carabulea trebuie să fie atent pentru a nu încălca iarăși legea. ”Conform legii, cel care a fost condamnat nu mai poate ocupa funcția de administrator al vreunei societăți comerciale. Acum, dânsul este acționar majoritar în cele mai multe firme și nu poate fi administrator sau președinte al consiliului de administrație, dar poate face parte din consiliul de administrație și ca acționar majoritar cred că este normal să-și impună punctul de vedere. Dar o conducere efectivă nu mai poate să facă. În afară de asta, prin liberarea condiționată nu i se mai impun niciun fel de obligații majore. Doar dacă săvârșește vreo nouă infracțiune în perioada aceasta se revocă decizia de liberare condiționată”, a declarat Mihai Baco, avocatul lui Ilie Carabulea”, declara în octombrie 2012 avocatul Mihai Baco.


Urmăriții penal și presupusele lor fapte

CHIȚOIU LAURA ELENA, director al Direcției Avizări din cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară (A.S.F) la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

MÎRZAC MARIAN, fost director general al unei societăţi de asigurări, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice

MUSTĂŢEA RADU, membru Consiliul de Administraţie al aceleiaşi societăţi de asigurări şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals

GIURGEA OVIDIU IOAN CEZAR, funcţionar în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Sursa: DNA

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

cel

Acum 10 ani

va ajunge ce a fost un ?????6
Raspunde

I T SA IA

Acum 10 ani

Ai ajuns sa dai inapoi ce ai furat
Raspunde

DNA

Acum 10 ani

Breaking News: Carabulea, Marzac si Mustatea au primit in seara asta arest preventiv24 ore, iar de maine 29 de zile.
Raspunde

Ionescu

Acum 10 ani

Nu ne incalzaste cu nimic daca aresteaza pe toti dar ne intereseaza daca au fost recuperat prejudiciu(ar trebui inzecit)de la toti si nu numai din doasarul aceasta.
Raspunde

Dan

Acum 10 ani

Un singur lucru e interesant din toata povestea asta. Conform DNA acesti oameni s-au asociat si au comis infractiuni pentru a nu fi suspendata activitatea Carpatica Asigurari pana la remedierea deficientelor. Interesant este ca desi DNA a considerat ca sunt suficiente dovezi pentru retinerea lor, nimeni nu a cerut suspendarea activitatii societatii de asigurari?!
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

Ce au cu nea Ilie? N-a cotizat unde trebuia? Sau n-a cotizat destul?
Raspunde

om

Acum 10 ani

Cred este o treaba foarte complicata si cu multe izzzzuri!
Raspunde

Codin

Acum 10 ani

Si pe Oprea când il saltati mã ,sau doar ce e in pds!!!
Raspunde

Militaru

Acum 10 ani

Eu as spune TRAIASCA JUSTITIA ca e a lui Baselu sau a cui o fii borfasii nu trebue sa se plimbe printre oamenii cinstiti.Cred ca ati vazut cum milostivul de *poanta *si-a exprimat parerea de rau ca borfasi pe care ii apreciaza au ajuns la bulau.Dar sa nu ne miram ca putem face un guvern in inchisoare ca avem parlamentari,ministri dar si piministru o gramada din ei recidivisti deci cunoscatori cu experenta.Inca odate BRAVO JUSTITIA ca sunte-ti pe un drum bun si foarte necesar.Materie prima exista ca mai sunt destui hoti sus pusi.-
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus