În județul Sibiu există șase castele istorice, care puse în valoare ar putea constitui un circuit turistic mai mult decât atractiv. Drumeții s-ar putea caza, spre exemplu, la Castelul lui Mihai Viteazu din Buia sau ar putea lua masa în sala Castelului ”Samuel von Brukenthal” din Micăsasa. Din păcate, tot ce pot face turiștii este să vadă niște ziduri mucegăite sau exteriorul unei case de nebuni. Cu două excepții, castelele Sibiului sunt niște ruine.
Înainte săplec din Sibiu am citit pe internet despre legenda Catelului Turnu Roșu, din Boița. Se spune că după ce au înfrânt trupele otomane, românii și sașii au folosit sângele turcilor pentru a vopsi în roșu castelul de la intrarea pe Valea Oltului, astfel încât cotropitorii să se sperie și să nu se mai întoarcă niciodată. Nu știu cât adevăr este în această poveste, dar știu că cetatea a fost ridicată în secolul XV și este una dintre cele mai importante din istoria Transilvaniei, secole la rând funcționând ca punct de trecere a graniței. Din păcate, odată ajuns la baza dealului pe care este construit castelul, lucrurile se schimbă. Nimic nu semnalizează în Boița existența unui monument istoric, iar edificiul, văzut de la distanță, pare mai mult o dărăpănătură. Am întrebat o bătrânică pe unde se ajunge la castel și mi-a arătat râzând o uliță către ”casa de nebuni”. Un drum de pământ înghețat urcă spre o poartă de tablă. De aproape se vede tencuiala modernă cum se scorojește pe zidurile altfel solide. Poarta este încuiată, iar într-o fereastră sunt două foi A4 scoase la imprimantă. ”SECȚIA CRONICI BOIȚA. PROGRAM DE VIZITĂ. LUNI – VINERI 15:00 – 20:00. SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ 10:00 – 20:00”. Pe cealaltă pagină lucrurile sunt și mai clare. ”Întreverea cu pacienții are loc numai în camera de vizită special amenajată” și ”este interzisă introducerea în secție a băuturilor alcoolice”.
Proiect, avize…
În fostul castel funcționează acum o secție pentru bolnavi cronici a Spitalului de Psihiatrie ”Gheorghe Preda” din Sibiu. Reprezentanții spitalului au declarat pentru Turnul Sfatului că știu foarte bine de însemnătatea clădirii și fac eforturi pentru întreținerea ei. Însă în limitele finanțării sistemului de sănătate. ”În trecut am făcut ceva investiţii la partea exterioară a castelului cu bani primiţi de la Consiliul Judeţean. Dar este un monument istoric şi este foarte greu şi costisitor să se intervină la exterior. Este nevoie de proiect, multe avize... Acum noi acolo avem pacienţi cu internări de lungă durată, care răman acolo ani de zile, iar preocuparea noastră principală este să le sporim confortul. De aceea în acest an o să facem investiţii ample la interior, igienizări, instalaţii. Vrem ca secţia noastră să arate bine, să aibă un grad ridicat de funcţionaliatate şi tocmai de aceea avem la Boiţa o echipă permanantă care se ocupă exclusiv cu întreţinerea”, a declarat Florentina Denisa Nicoară, managerul Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”.
Unul din două la Șeica
Consiliul Județean Sibiu a lansat săptămâna trecută, pentru a treia oară în ultima jumătate de an, licitația pentru concesiunea Castelului Thobias, situat în satul Boarta, comuna Șeica Mare.Castelul Thobias are o suprafaţa de aproximativ 600 mp, 11 încăperi la demisol, dintre care 6 pivniţe, o bucătărie, o sală de cazan şi o spălătorie. Parterul cuprinde 16 încăperi, 11 fiind camere, la care se adaugă o baie, un WC, două holuri şi un portic. În 2002, Castelul a fost transferat în administrarea Primăriei Șeica Mare. Fără a utiliza clădirea, fosta administrație a localității a anunțat, în 2009, că uzura imobilului este tot mai avansată, că nu are bani să reabiliteze castelul și, prin urmare, că îl transferă înapoi județului. „Fiind monument istoric, Castelul Thobias nu se poate vinde sau închiria, de aceea am gândit această soluţie de valorificare a imobilului aflat în domeniul public al judeţului Sibiu. Vom concesiona castelul pe o perioadă de 25 de ani, pentru o redevenţă anuală de 1.200 lei şi îndeplinirea clauzelor prevăzute în contract. Ne dorim ca acest monument să fie reabilitat şi să intre în circuitul economic şi turistic al judeţului”, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. Pe teritoriul comunei, în satul Buia, mai există un castel. Atestat în anul 1324, Castelul Bolyai din Buia este cunsocut mai ales pentru faptul că a aparținut lui Mihai Viteazu. După bătălia de la Şelimbăr, din 1599, Sigismund Bathory i-a donat castelul lui Mihai Viteazul, iar legendele povestesc că, după bătălii, domnitorul ar fi lăsat-o aici, timp de două săptămâni, pe doamna Stanca. Din păcate, starea de degradare a acestuia este mult mai semnificativă decât în cazul Castelului din Boarta. ”Este într-o stare mult mai rea, mai sunt cinci sau șase pereți care stau în picioare... Domnule, eu am făcut cam tot ce am putut. Am vorbit la un moment dat și la primăria Mediaș să-l ia ei să-l restaureze și să-l transforme în Castelul lui Mihai Viteazu pentru a fi vizitat. Am vorbit și la ministrul culturii pentru o sursa de finanțare că e păcat de el. Am discutat și cu o fundație română-maghiară și deocamdată fără rezultate”, a declarat primarul Nicolae Șușa.
Nicio soluție la Micăsasa
Toată lumea a auzit de Palatul Brukenthal din Piața Mare sau cel din Avrig. Despre Castelul ”Samuel von Brukenthal” din Micăsasa se știu însă mai puține. Clasificat în anul 2010 ca ”monument istoric de importanță națională”, castelul a fost ridicat în secolul XVI și în secolul XVIII a folosit drept casă de vacanță pentru baron. Astăzi doar o parte a lui mai stă în picioare și nici aceea pentru mult timp. Pe vremea comunismului castelul a adăpostit un C.A.P., apoi școala din localitate. Primarul din Micăsasa, Sorin Vasile Popa, spune că îi pare rău de clădire dar nu prea are ce face. ”Acolo a fost școala și în cartea funciară clădirea aparține de Ministerul Educației. Pe ei ar trebui să-i întrebați despre proiecte de viitor, eu n-am ce să zic despre castel. Realitatea este că trebuie făcută o expertiză serioasă și văzut dacă se mai poate face ceva. Castelul este compus din două corpuri, unul este distrus complet după părerea mea, celălalt cred că ar mai merge restaurat”, a declarat primarul comunei.
Doar două exemple de succes
Există și exemple pozitive. Unul îl constituie Castelul Apafi din Dumbrăveni, construit în 1552 și deținut de familia principelui Transilvaniei, Mihail Apafi. Castelul a fost prins într-un proiect de restaurare în 2009 și astăzi poate fi vizitat, găzduind inclusiv un muzeu dedicat armenilor transilvăneni. Un alt exemplu pozitiv este castelul Brukenthal din Avrig. Acesta găzduiește periodic nunți, evenimente corporative, seri romantice și oferă inclusiv camere pentru cazare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: valea oltului , Gheorghe Preda , Mihai Viteazul , Piata Mare , Ioan Cindrea , Consiliul Judetean Sibiu , Mihai Viteazu , ministerul Educatiei , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Consiliul Județean , Primăriei Șeica Mare , Șeica Mare , Castelului Thobias , Florentina Denisa Nicoară , Palatul Brukenthal din Avrig , Castelul Apafi , Castelul Thobias , Sigismund Báthory , Castelul Bolyai , Nicolae Șușa , Catelului Turnu Roșu , Despre Castelul , Mihail Apafi , Sorin Vasile Popa
Vizualizari: 3198
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Cosmin
Acum 5 ore
Pastor marginas
Acum 5 ore
Pastor marginas
Acum 6 ore
BumBum
Acum 6 ore
Mioara