Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
15°C

Cea mai mare afacere cu paduri se judeca la Sibiu

140 de milioane de euro a promis o firmă din Sibiu că va plăti pentru 43.200 de ha de pădure din județul Bacău. Pădurea a fost retrocedată, dar autoritățile încearcă să determine revizuirea sentinței care a dus la această situație.

Povestea celor mai bine de 43.000 de ha de pădure a fost scoasă la iveală de jurnaliștii de la Rise Project, care au descoperit că retrocedarea forestieră din Bacău este una contestată de reprezentanții statului, cei ai Romsilva mai exact. Pădurile în discuție au aparținut lui Dimitrie Ghica - politician ajuns și în fruntea Guvernului României înainte de 1900 - și au fost cerute spre retrocedare de un strănepot al acestuia, Elie Vlad Sturza. Cererile acestuia de retrocedare au fost inițial respinse de autoritățile din Bacău, fapt ce a mutat întreaga poveste în instanță începând cu anul 2006.

Judecători generoși

După mai multe procese în care moștenitorii fostului politician nu au primit o decizie favorabilă, dosarul a ajuns la Tribunalul Covasna, la recurs. Aici nu numai că vechile decizii nu au mai rămas în picioare, dar instanța a decis chiar retrocedarea unei suprafețe mai mari decât cea pusă inițial în discuție. Astfel, dacă cel care pretindea că este moștenitorul lui Ghica cerea retrocedarea unei suprafețe de 34.000 de ha de pădure, judecătorii din Covasna au decis împroprietărirea cu alte 9.000 de ha, care în vremurile vechi au fost ipotecate de proprietar undeva în jurul anului 1902, arată cei de la Rise Project. Decizia din Covasna a venit în aprilie 2012.

Valoarea? 140 de milioane de euro

La finele lui ianuarie 2013, cei care au cumpărat drepturile de proprietate de la moștenitorul lui Ghica – Ioan Gheorghe Varga și Daniel Constantin Călugăr – au încheiat o promisiune de vânzare cu reprezentanții unei firme din Sibiu, Prokon Hit Timber, ce are sediul într-o casă din cartierul Turnișor. 140.487.750 de euro era prețul promis de firma cu capital nemțesc și sediul la Sibiu pentru cele 43.227 de ha de pădure din județul Bacău, aflate în discuție. Prokon Hit Timber este, de fapt, filiala din România a firmei germane Prokon Group, ce activează în domeniul afacerilor cu energie.
Firma din Sibiu, după cum arată datele publicate de Ministerul Finanțelor, a primit de la firma mamă zeci de milioane de euro pentru a-și desfășura activitatea comercială de aici. Ultimele date publicate, cele pentru anul financiar 2012, indică faptul că în conturile firmei din Sibiu au intrat peste 223 de milioane de lei, adică mai bine de 50 de milioane de euro.

Urmează procesul

Soarta promisiunii de vânzare a pădurii se judecă zilele acestea la Sibiu. Prin intermediul Romsilva, autoritățile române au cerut revizuirea deciziei judecătorești de la Covasna. Avocații Romsilva solicită revizuirea invocând ”înscrisuri noi” descoperite în Arhivele Naționale, ”înscrisuri hotărâtoare care dacă ar fi cunoscute, alta ar fi fost soluția Tribunalului”. Dosarul cererii de revizuire a fost strămutat la începutul acestui an, în luna februarie instanța sibiană urmând a se pronunța.  ”Finalitatea revizuirii este de a înlătura gravele erori de fapt, fiind astfel un remediu procesual în acest sens”, arată cei de la Romsilva. Ei susțin că, de fapt, moștenitorii de drept ai pădurilor din Bacău sunt alții decât cei care, în aprilie anul trecut, au primit dreptul de proprietate – și, implicit, de vânzare – a unor păduri de peste 140 de milioane de euro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

eugen

Acum 8 ani

Daca s-ar cobora un dac de pe columna, justitia asta independenta fata de morala i-ar retroceda toata Dacia?
Raspunde

socialistul

Acum 8 ani

Merita salarii bune si pensii speciale acei judecatori din Covasna daca tii cont de ce eforturi mari au facut sa poata da o astfel de Hotarare aberanta, Daca-ar fi unica o astfel de Hotarare Sa traim bineeeeee.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus