Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Cum poate fi relansata gimnastica sibiana

O fundație reprezentată de Mariana Bitang a propus Inspectoratului Școlar Județean Sibiu semnarea unui parteneriat în vederea relansării gimnasticii românești. Autoritățile sibiene pregătesc o întâlnire în care vor discuta posibilitatea ca Sibiul să găzduiască un centru național care se va ocupa de pregătirea tinerilor gimnaști.
La începutul acestui an Ministerul Tineretului și Sportului, împreună cu Ministerul Educației Naționale, Federația Română de Gimnastică și Fundația ”Casa Campionilor” – condusă de Mariana Bitang, a lansat un protocol național de relansare a gimnasticii românești. Proiectul a ajuns și pe masa conducerii Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, care l-a primit cu bucurie și deschidere. Inspectorul școlar pentru educație fizică și sport, Mircea Galață, are numai cuvinte de laudă la adresa programului și spune că gimnastica sibiană încă are viitor. ”În școlile sibiene încă se face gimnastică, conform programei. Clubul Școlar Sportiv Sibiu are secție de gimnastică, Steliana Nistor fiind ultima mare campioană pe care a dat-o orașul nostru țării. Și acum sunt gimnaste de perspectivă în Sibiu și avem un colectiv de profesori foarte bine pregătit, cu rezultate bune atât la băieți, cât și la fete”, a declarat Mircea Galață.
Un punct esențial al programului național de relansare a gimnasticii românești îl reprezintă înființarea a șase centre naționale pentru pregătirea celor mai talentați tineri gimnaști. Sibiul ar putea găzdui un astfel de centru dacă se găsesc resurse pentru stabilirea unor condiții de cazare pentru sportivi, spații pentru servirea mesei, locuri în școli și condiții bune pentru antrenamente. ”La nivelul Sibiului urmează să se facă o analiză, dar trebuie să fim siguri că toate condițiile sunt la superlativ. Nu poți să ceri foarte multă muncă unor copii și să nu le oferi în schimb cele mai bune condiții posibile. Deocamdată nu știm dacă Sibiul are capacitatea de a găzdui un astfel de centru național însă vom avea discuții împreună cu cei de la CSȘ Sibiu și vom vedea. Trebuie  găsite condiții propice, o școală, un internat pentru sportivi, un spațiu de antrenament. În viitorul apropiat trebuie să se ia o decizie însă vrem să fim foarte siguri pe ceea ce facem, nu putem lucra la plezneală. Trebuie găsită și o susținere financiară. În ceea ce mă privește, pot spune că sunt deschis sută la sută la sută la orice acțiune care este în beneficiul sportului sibian”, a mai declarat Mircea Galață.
Despre programul național lansat de Mariana Bitang și Octavian Bellu a vorbit și secretarul de stat Carmen Tocală, la momentul lansării. "Va fi o campanie cu obiective de rezultat în 2020. Sub coordonarea lui Belu şi Bitang vor fi demarate multiple acţiuni de selecţie în ţară, toate beneficiind de promovare mediatică", a explicat Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului. Ministerul şi federaţia vor avea obligaţia să organizeze concursurile demonstrative prin care să fie atraşi copii spre gimnastică. Aceştia vor fi apoi direcţionaţi către centrele pentru juniori, aflate în administrarea COSR, unde vor începe să fie antrenaţi şi evaluaţi periodic după un program comun alcătuit de Belu şi Bitang.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Cititor

Acum 10 ani

Cine naiba mai vrea să facă gimnastică? În general sporturile de performanţă sunt păguboase pentru copii dacă se mizează totul pe ele. Adică de la 6-7 ani să trebuiască să te antrenezi enorm de mult, să reduci mult timpul alocat şcolii, ca după aceea, de la 14 la 20 de ani să poţi concura în competiţii (la gimnastică mă refer) şi după aceea să trebuiască să te retragi. Dacă nu ai fost mare campion/campioană, nu ai parte de nici un beneficiu şi eşti pe nicăieri: fără o calificare şi dacă ai ghinion şi cu probleme fizice. A nu se înţelege că sunt împotriva sportului, eu merg la 3-4 ori pe săptămână la sală şi/sau alergat, dar nu mi-aş da veci copiii la gimnastică.
Raspunde

pt. 1

Acum 10 ani

Poti face niste poze, dupa cariera. Si castigi mai mult decat o vice-canpioana nationala...
Raspunde

Adina

Acum 10 ani

Dragul meu Cititor, cine naiba mai vrea sa faca gimnastica? Iti pot spune ca gimnastica grea, cu adevarat de performanta se face de abia incepand de la 12, 13 ani, pana la aceasta varsta, copiii sunt formati si indemnati spre formare si perfectionare prin ceea ce stiu cel mai bine sa faca: joaca. La 13, 14 ani, un copil ajuns la pubertate poate alege singur si nesilit de nimeni daca sa faca gimnastica de performanta sau doar de mentinere, desi daca ii va placea si va avea aptitudinile potrivite cu siguranta va alege prima varianta. Acest program realizat de domnii Belu si Bitang tocmai asta cauta: copii cu aptitudini sportive deosebite care sa aiba posibilitatea perfectionarii inca de la o varsta frageda intr-o maniera corecta (de aceea se vor realiza si cursuri de perfectionare pentru antrenorii acestor copii) caci fetele din ultimii ani au invatat gresit elemente iar la varsta senioratului (16 ani) greu se mai poate modifica ceva invatat gresit atatia ani de zile. Gimnastica artistica ne-a adus mult mai multe satistactii decat fotbalul care se promoveaza la greu dar nu prea gasesti niciunul rasarit pe acolo. E adevarat ca exista si riscuri insa ideea este aceea de a fi evitate, pana la urma nimeni nu te obliga sa sustii acest proiect (sunt atatia oameni care iubesc gimnastica) O seara buna.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Imi place ca-si dau cu parerea SPORTIVII-de-DUMINICA, cei care MERG-la-SALA si platesc sa transpire in aerul conditionat de sera...Cateodata merg cu masina pana la un loc unde TREBUIE SA MERGI CU DOUA BASTOANE sistem norvegian, in loc sa MEARGA pe JOS pana acolo... Vorbiti despre FOTBAL, acolo puteti sa trancaniti cat va doare gura, dar la gimnastica si inot abtineti-va, ca habar nu aveti...Treaba voastra particulara ce faceti cu copiii, dar din multa grija sa nu se oboseasca devin marsaluitori Mc DONALD cu fundul mare, si platfuss...Sportivii-de-Duminica-si SALA-Fitness-ca asa-i moda...Apage Satanas...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus