Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
12°C

A venit portughezul in oras. Sa va fie de bine!

Știți sentimentul generat de bucuria simplă a unei calde zile de primăvară după o iarnă urâtă? Genul acela de amiază în care nu ai cum să fii supărat, deoarece urmează zile tot mai frumoase? Nu vreau să exagerez, dar cam acesta a fost sentimentul născut în mine după ce am fost la Old Lisbon, restaurantul tocmai deschis la poalele centrului istoric al Sibiului.
Din întâmplare nu aveți cum să găsiți restaurantul. Pentru că, inexplicabil, oamenii nu au pus încă nicio tăbliță, măcar, ce să indice că acolo avem de-a face cu restaurantul. Eu l-am găsit după a doua căutare, în care am pornit deoarece auzisem că s-a deschis un loc cu specific portughez. Așadar, într-o după-amiază în care înflorea primăvara, am intrat în restaurantul fără nume situat pe Târgu Peștelui. Înăuntru miroase totul a nou. Până și la baie. Decorul este minimalist, dar m-a bucurat enorm să regăsesc un loc în care fețele de masă albe sunt la mare cinste, în care tacâmurile de calitate te așteaptă frumos aranjate, un loc în care ospătarii au costumul lor și nu par adunați de pe stradă și puși să împingă roabe cu fân.
Sunt două camere relativ mici, ceea ce nu e de rău, e ”de intim”. Locul pare dedicat cuplurilor, multe din mese sunt de câte două persoane. Nu e totul roz sau nu a fost, cel puțin, pentru mine. De cum am intrat, ospătarii (atât el, cât și ea – erau doi pe tura respectivă) ne-au călărit aproape la propriu, într-un mod ”jenant” de politicos. Nu ne-au lăsat să ne punem singuri hainele în cuier, deși am insistat să ne lase această activitate, nu ne-au lăsat cinci minute fără să ne întrebe dacă totul este în regulă sau dacă mâncarea e bună, ne-au luat sticla de apă din mână pentru a fi ei cei care toarnă și alte detalii mici de acest gen (ciudat mai e și omul: nici când e ”foarte bine” nu e de fapt bine). Am pus excesul de amabilitate al ospătarilor pe faptul că locul e nou și patronul era prin apropiere și am trecut la meniul frumos așezat în fața-mi.
Tone de primăvară crudă au năpădit din meniul de care m-am îndrăgostit pe dată. Păi, să vă spun că ”meniul zilei” era format din supă de cartofi cu bacon și ciuperci sau salată cu somon, Bacalhau à Brás (cod cu ceapă, cartofi și ou) și o prăjitură ”negresă” (18 lei meniul)? Să vă las gura apa spunând că pe paginile următoare înmugureau aperitive precum sardine în stil portughez sau duet de păstrăv și somon tartar sau creveți cu usturoi? Nu vreau să mai amintesc de paginile cu pește, unde codul sau dorada sau alte astfel de minunății îmi lăsau gura apă, iar bibanul cu roșii m-a lăsat mut. Nu mai spun nici de specialitățile cu carne de porc și scoici, de exemplu, de supa de macrou, de salate...
Am stat destul de mult salivând cu privirea peste paginile pline cu minunății. În cele din urmă am îndrăznit către una din cele mai scumpe mâncăruri din meniu: vită cu fructe de mare și spanac. Plus o budincă de ou (aleasă la întâmplare, deoarece nu puteau să ne aducă sufleul de ciocolată).
Așteptarea a fost una normală, amabilitatea ospătarilor a pogorât și în acest răstimp în cantități mari, dar felul principal de mâncare a adus vara la masă. Era o bucurie și numai să privesc modul în care se cățărau pe bucata de carne roșie creveți, inele de calamari și bucăți de midii (cred), alături de germeni de ceapă roșie. Iar gustul... păi, dacă am cerut ca vita să fie mediu prăjită, apoi roșie era la tăiere, dar fără strop de sânge. Iar spanacul – adevărat , nu ”din pungă” - era opărit astfel încât să nu fie moale, ci ușor crocant. Festinul nu s-a încheiat după ce în farfurie n-a mai rămas nimic. A continuat cu o budincă de ou demențială.
Prețul final, 91 de lei: 67 de lei felul principal, zece lei desertul, nouă lei apa (750 ml), cinci lei – cafeaua. Max și Tango Grill, aveți grijă: a venit portughezul în oraș!

Comisia de prietenie portughezo-română

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

unu

Acum 10 ani

Multa bafta din partea celor doua restaurante ;)
Raspunde

Anca

Acum 10 ani

Mancarea portugheziilor este foarte buna. Sunt in Portugalia si cel mai mult imi place Bacalhaua si au o prajitura foarte buna Pastel De Nata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus