Sâmbătă,
24.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

ANI: dupa incompatibilitate, primarul Mediasului este si in conflict de interese

Teodor Neamțu ar trebui să părăsească funcția de primar și să nu mai aibă, timp de trei ani, dreptul de a exercita o funcție sau o demnitate publică, potrivit Agenției Naționale de Integritate, ai cărei reprezentanți îl acuză de conflict de interese. Este pentru a doua oară în ultimele trei luni, când ANI a cerut demiterea primarului: în decembrie 2013, primarul a fost declarat incompatibil, pe motiv că deținea, simultan, calitățile de primar și de reprezentant al SC Piața Prim – Com SA.
De această dată, conflictul de interese invocat de ANI face referire la primul mandat al lui Neamțu, când acesta și-ar fi semnat acordarea drepturi bănești suplimentare, în valoare de aproape 10.000 de lei.

E vorba de aproape 10.000 de lei în plus

”Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Neamțu Teodor în perioada exercitării primului mandat de Primar al Municipiului Mediaș, Județul Sibiu (decembrie 2009 - iunie 2012), întrucât, la data de 03 decembrie 2010, a încheiat și semnat un act adițional prin care s-a decis prelungirea acordului / contractului colectiv de muncă nr. 168/2005 pe o perioadă de un an, respectiv de la data de 01 ianuarie 2011, până la data de 31 decembrie 2011, în urma căruia a obținut în anul 2011 venituri suplimentare în sumă totală de 9.382 Lei”, se arată într-un comunicat de presă emis azi de ANI.
Actul adițional invocat de ANI a fost semnat de Neamțu, pe de o parte, în calitate de angajator, și de Biroul Executiv al Sindicatului Salariaților din Primăria Municipiului Mediaș, de cealaltă parte.
”Prin acordul / contractul colectiv de muncă au fost stipulate o serie de drepturi și obligații cu privire la funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului propriu de specialitate al Consiliului Local al Municipiului Mediaș și ale instituțiilor subordonate acestuia, inclusiv drepturi de remunerare pentru munca în timpul nopții, zile de sărbătoare, zile libere plătite, concediu fără plată, condiții de salarizare, sporuri, premii, stimulente, facilități și alte drepturi bănești ale acestor persoane. De asemenea, acordul colectiv de muncă mai cuprinde clauze cu privire la încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractului individual de muncă / raportului de serviciu, evaluarea performanțelor profesionale individuale etc”, arată reprezentanții ANI.
Articolul de lege încălcat, în opinia ANI, de Teodor Neamțu este cel cu numărul 76, din Legea 161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei).

Primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ” și dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soţie”, articolul de lege pe care ANI consideră că Teodor Neamțu l-a încălcat


Neamțu: ”n-am emoții”

Primarul municipiului nu vrea să comenteze comunicatul celor de la ANI, deși este tentat să spună că este vorba de o hărțuire. ”N-am emoții. Aștept înștiințarea oficială a celor de la Agenție și atunci o să îmi spun un punct de vedere. Cred că așa este cel mai corect”, a declarat Neamțu pentru Turnul Sfatului. Cei de la ANI spun că Neamțu a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare.
Raportul prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a primarului Mediașului, document emis anul trecut, a fost atacat în instanță. Tot acolo va ajunge și raportul referitor la conflictul de interese.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus