Miercuri,
07.12.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

Zece copii cu malformatii congenitale cardiace au fost operati pro bono la Polisano

Săptămâna trecută o echipă mixtă, formată din cardiologi din Marea Britanie și din România, a operat la Clinica Polisano zece copii născuți cu malformații congenitale cardiace deosibit de grave. Copiii, majoritatea proveniți din familii cu posibilități financiare reduse și trei proveniți din centre de plasament, au beneficiat de intervenții gratuite, acțiunea făcând parte din programul de responsabilitate socială, demarat de Polisano anul trecut.

Din echipa medicală au făcut parte chirurgul cardiovascular Şerban Stoica stabilit în Marea Britanie, dr. Rob Martin, preşedintele Societăţii de Cardiologie Pediatrică din Marea Britanie, Ragini Pandey (Marea Britanie), Claudiu Faraon (Marea Britanie), Richard Beringer (Marea Britanie), Kochurani Sebastian (Marea Britanie), Eamonn Nicholson (Marea Britanie), Petru Liuba (Suedia) Adrian Lăcătuşu (Timişoara) și Victor Costache (Sibiu).

„Suntem la capătul une săptămâni extrem de solicitante, dar plină de satisfacții. Proiectul demarat aici, la Sibiu, vine în întâmpinarea unei nevoi mai mult decât stringente. Din calculul meu aproximativ 1.400-1.500 de copii se nasc anual cu malformații cardiace și dintre acestea, în centrele din Mureș, Cluj și la Marie Curie nu se operează mai mult de 500 de copii anual. Astfel că salut cu extrem de mare satisfacție deschiderea unui nou centru de chirurgie cardiacă pediatrică. Suntem fericiţi să vă anunţăm că s-au operat două cazuri pe zi, timp de cinci zile lucrătoare, deci recuperăm pentru viaţa productivă 10 vieţi în total. Trei dintre copiii care s-au operat zilele astea sunt copii din centre de plasament. Nu ştiu ce vor face cu vieţile lor, dar categoric le-au fost recuperate şi pot face ceva cu ele. Sprijinul colegilor din străinătate a fost mai mult decât impresionant. Acum o să mă întorc la Timişoara mult mai încărcat spiritual în bine, decât atunci când am venit”, a declarat dr. Adrian Lăcătuşu.

Operat cu o întârziere de 14 ani

Cazurile alese au fost discutate de medicul Adrian Lăcătuşu cu echipa din Marea Britanie, iar copiii operați au vârste între 10 luni și 14 ani. Medicii au spus că cel mai grav caz a fost al unui copil provenit dintr-un centru de plasament din Arad, care ar fi trebuit operat în primul an de viață, dar care a beneficiat de operația vitală doar acum, la 14 ani.

„Copilul avea o boală complexă de inimă și era la capătul perioadei de aşteptare în care mai putea fi recuperat. Nu pentru că ar fi fost o leziune deosebit de complexă, dar în primul rând pentru că era mult prea târziu pentru el, trebuia operat cu ani în urmă. Vorbim de un copil care ar fi trebuit operat în primul an de viaţă şi din motivele expuse, multiplicate la nivel de ţară de mii de ori, el a ajuns să fie operat la vârsta de 14 ani”, a mai spus Adrian Lăcătuşu.

Pro bono din pasiune

Medicii din Marea Britanie au acceptat să opereze gratuit și au declarat că spitalul sibian are potențial în dezvoltarea chirurgiei cardiace pediatrice, motiv pentru care intenționeaza să mai revină în România și în alte faze ale proeictului pilot desfășurat la Sibiu.

"Am mai avut astfel de intervenții în echipă în mai multe țări, pro bono, și o facem pentru că ne place să ajutăm și ne place ceea ce facem. Eu sunt pentru prima dată în această parte a Europei, dar am mai operat în Siria, Kenya, Trinidad. Fiecare colaborare este diferită, dar am fost foarte impresionat de medicii români și de condiţiile pe care le-am găsit în Spitalul Polisano”, a spus dr. Rob Martin, preşedintele Societăţii de Cardiologie Pediatrică din Marea Britanie.

Echipa de chirurgie cardiovasculară pediatrică se va întoarce regulat în Sibiu, iar pacienţii viitori vor fi centralizaţi pe lista de programări aflată în evidenţele Clinicii Polisano.

"Ne bucurăm că putem fi de folos aici. Beneficiul se măsoară diferit pentru fiecare pacient, dar este o mare satisfacţie să poţi să redai speranţa de viaţă la propriu. Am dori ca pe parcursul următorilor ani să putem înfiinţa un transfer de know-how, din experienţa noastră pe care am avut-o de-a lungul anilor, lucrând în echipe mari, astfel încât aceşti copii să poată fi trataţi în România de la A la Z. Am dori ca serviciile din România să se dezvolte în aşa fel încât să nu existe copil care să nu aibă acces la tratament", a declarat și dr. Şerban Stoica.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

Florin

Acum 8 ani

Felicitari echipei de medici!
Raspunde

Ramona

Acum 8 ani

Domnul sa binecuvanteze acesti MEDICI cu suflet de aur,mai ales pe Dl.Dr. Lacatusu! Felicitari si Doamne ajuta sa mai reusiti sa salvati si alte vieti de inimioare speciale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus