Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
33°C

Casa celor care nu vad lumina zilei

Pe o stradă din apropierea Pieţei Cibin, într-o casă cu o poartă înaltă, trăiesc şase tineri nevăzători. Se gospodăresc singuri, într-o casă în care becurile nu-şi au rost.
 
Când intri pe poarta căsuţei, nimic nu arată că locatarii sunt altfel decât vecinii lor: curtea curată, iar după ce sunăm la uşă, un tânăr ne deschide în grabă şi ne pofteşte politicos înăuntru. Călcăm cu grijă pe mocheta curată şi ne îndreptăm spre bucătărie, ghidaţi de doi tineri nevăzători. Alături e şi preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Sibiu, Radu Ghizăşan. 
 
“Eu sunt un om normal chiar dacă nu văd”
 
Casa, care pentru aceşti tineri a devenit de câţiva ani “acasă”, adăposteşte şase nevăzători cu vârste între 20 şi 36 de ani. Florentina este o tânără din Jina care s-a născut fără vedere, dar acest lucru nu a împiedicat-o să crească “frumoasă şi deşteaptă”, specializată în masaj în urma unui curs la Bucureşti.
“Acum sunt foarte optimistă în legătură cu găsirea unui loc de muncă, lucru care o să-mi dea o mai mare independenţă şi posibilitatea să demonstreze încă o dată scepticilor faptul că sunt un om normal, care nu vede cu ochii, dar vede cu mintea şi cu simţul tactil”, spune Florentina.
“Nu sunt multe meserii pe care le pot face tinerii nevăzători, dar acelea pe care le pot face nu trebuie neglijate”, spune Radu Ghizăşan, când Florentina povesteşte cu entuziasm despre cât de frumos va fi când o să se angajeze.
Îşi pun masa singuri, dau cu aspiratorul, spală vase şi haine. În toate camerele paturile sunt făcute deşi nimeni nu a anunţat tinerii că vor fi vizitaţi. Florentina era la masă, tocmai termina un iaurt. S-a ridicat şi ne-a poftit să luăm loc, după ce a adunat singură masa şi chiar s-a grăbit să tragă un scaun pentru cineva care se aşeza lângă ea.
 
Adaptarea la întuneric
 
Casa e primitoare, nu foarte luminoasă la subsol, acolo unde e amenajată bucătăria, dar pentru tinerii nevăzători lumina nu mai e demult ceva indispensabil.
Aici ajung cei care au nevoie de un loc unde să locuiască, nevăzătorii care nu au pe nimeni care sa-i ajute sau provin din familii cu posibilităţi financiare reduse. Aici, în casa cu patru camere, tinerii se simt ca într-o mare familie.
Casa, cândva veche şi fără să asigure condiţii decente de trai, a fost reamenajată în cadrul unui proiect susţinut de Ministerul Muncii. Camerele au fost dotate cu mobilă nouă, zugrăvite, bucătăria dotată cu toate utilităţile, baia a fost de curând îmbunătăţită cu o cabină de duş, obţinută printr-o sponsorizare.
Angel este un tânăr cu deficienţe de vedere care a venit tocmai din judeţul Teleorman la Sibiu şi spune că aici e casa lui de trei ani jumate şi nu ar mai pleca niciodată. Îi pace să locuiască alături de prietenii lui, povesteşte zâmbind cum au ei program pentru curăţenie şi fiecare îl respectă, cum la început când au venit în casă aveau o femeie de serviciu care venea de două ori pe săptămână şi cum s-au gândit ei că nu are rost ca asociaţia să plătească pe cineva să le facă  menajul, când ei sunt capabili să se descurce şi singuri.
Angel a terminat şi el în urmă cu câţiva ani un curs de masaj şi vara trecută a lucrat la Ocna. Speră să poată lucra şi anul acesta. A terminat şi un curs de informatică şi zâmbeşte timid când preşedintele îl laudă şi spune că “e un băiat foarte inteligent căruia îi place să muncească”. Munca nu îl sperie, dimpotrivă se bucură că aşa va câştiga şi el un ban. 
“Facem adaptarea de la văzători la nevăzători şi îi învăţăm să dobândească noi deprinderi. De exemplu la telefon îşi instalează un soft cu sinteză vocală, adică telefonul îţi citeşte tot ceea ce apare pe ecran. Cu ajutorul acestor utilităţi omul prinde curaj, că poate să facă multe lucruri şi singur şi nu depinde de ceilalţi. Ei au aici casa lor şi viaţa lor, aproape normală, şi asta datorită faptului că au vrut să se adapteze şi să demonstreze că pot realiza multe lucruri care dacă sunt nevăzători”, arată  Radu Ghizăşan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

Q10

Acum 10 ani

oare nici unul di cei nevazatori nu poate ajunge pe mana oftalmologilor si sa vada???oare cine-i poate ajuta si cum?????
Raspunde

karla

Acum 10 ani

\'\'...la început când au venit în casă aveau o femeie de serviciu care venea de două ori pe săptămână şi cum s-au gândit ei că nu are rost ca asociaţia să plătească pe cineva să le facă menajul, când ei sunt capabili să se descurce şi singuri.\'\' NO COMMENT ! :)
Raspunde

sorin

Acum 10 ani

Unii nu stiu sa pretuiasca ce au . Altii pretuiesc si ceea ce nu au.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus