Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Interviu cu Laura Valeanu, reprezentanta Romaniei la JP de la Soci: "Nu-mi place deloc ca merg singura sau ca sunt o luptatoare solitara"

După ce a reprezentat România la Jocurile Paralimpice de la Vancouver, Laura Văleanu este singura româncă prezentă la Soci. Nici măcar părinții ei n-au primit viză pentru Rusia. Și cu toate acestea, sportiva din Sibiu nu se lasă descurajată.

Reporter: Cât de pregătită te simți pentru competiție?

Laura Văleanu: Sezonul trecut mi-am reactivat licența pentru că după Vancouver nu prea m-am mai ocupat de schi. Anul trecut am cunoscut echipa paralimpică a Germaniei și am început să mă antrenez cu ei. Am văzut că treaba merge bine așa, este foarte important să ai o echipă, un antrenor, oameni care să te susțină. Eu locuiesc în Germania și nu aveam pe cine altcineva să găsesc, pot să spun că nemții m-au adoptat în echipa lor.

Rep.: La Soci mergi împreună cu echipa Germaniei?

L. V.: Germania are mai multe echipe, de la cea mare, la juniori. Eu mă antrenez cu echipa juniorilor în Germania dar la Soci merg doar cu o antrenoare din Germania, nu cea de la paralimpici. Pot să spun că suntem un pic rivali acum, și nemții au o participantă la categoria mea.

Rep.: Ai emoții mari? Ce rezultate ți-ai propus?

L. V.: Acum sunt în aeroport și m-am mai liniștit puțin, dar am emoții. Oricum mă simt pregătită, deci îmi propun rezultate bune. În vară m-am antrenat bine, am făcut antrenamente pentru forță, apoi am început sezonul prin noiembrie, am tot fost pe la competiții și m-am suprins și eu un pic pentru că am mers mai bine decât credeam. Trebuie să menționez că eu am primit ca să particip la aceste jocuri un Wild Card, s-a considerat că sunt singura reprezentantă a țării mele, însă am reușit să acumulez punctle necesare pentru a merge la Soci și fără acest Wild Card, ceea ce-mi dă încredere că merg pe forțele mele proprii.

Rep.: Faptul că ești singura româncă care va participa, te ambiționează, te motivează?

L. V.: Nu mă motivează deloc chestia asta. Deși este un sport unde contezi doar tu, ești pe puterile tale și concurezi singur cum ar veni, este extrem de important să ai o echipă. Trebuie un antrenor ca lumea, un medic, un fizioterapeut, și ai mare nevoie de alți colegi cu care să te antrenezi, care să te tragă după ei. Mie nu-mi place deloc că merg singură sau că sunt o luptătoare solitară. Chiar am nevoie de o echipă. Încercați să vă imaginați cum e să mergi o săptămână la antrenamente la schi, doar tu cu un antrenor? E și greu pentru că eu locuiesc în Germania, dar pe de altă parte nici nu există în România o echipă a paralimpicilor, din păcate.

Rep.: Ce reacții ai primit din Sibiu, ai mulți susținători?

L. V.: Da, familie, prietenii, cunoștiințele, toți îmi sunt alături. Am primit și căteva sponsorizări din Sibiu ca să pot merge la Soci, de la Atlassib și Sigemo. Sibiul este orașul meu natal, am o grămadă de prieteni acolo și nu e atât de mare, multă lume mă cunoaște. Mi-ar face plăcere să vin la Sibiu după Jocuri, însă nu știu exact ce voi face.

Rep.: În perioada asta sunt tensiuni între Rusia și Ucraina. Crezi că vor afecta în vreun fel Jocurile, tu ai emoții din punctul ăsta de vedere?

L. V.: Nu cred, adică sper, să nu fie vreo problemă în competiție. Dar unele lucruri deja au fost afectate de aceste tensiuni. Părinții mei și sora mea nu au primit viză pentru Rusia și nu știu exact de ce. Pe de altă parte, dată fiind situația din Ucraina mă gândesc că poate e mai bine așa pentru că ei vroiau să vină cu mașina, prin Moldova și Ucraina. Pot să spun că situația asta politică mă dezavantajează într-un fel pentru că astfel mi-am pierdut cred că ultimii și singurii susținători la competiție. Dar va fi bine, o să mă văd după cu ei.

Accident de motociletă

Laura Văleanu s-a născut la Sibiu în 8 ianuarie 1990. A început să schieze de la patru ani, fiind foarte pasionată și dedicată. În 2004 a concurat la Campionatele Naţionale ale României şi din 2006 a câştigat regulat medalii la toate competiţiile naţionale. În 11 septembrie 2006 a suferit un accident de motocicletă, Laura fiind lovită din lateral de o maşină. Din păcate, a trebui să treacă prin amputaţia piciorului drept mai jos de genunchi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus