Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ce înseamnă să-ți descoperi pasiunea la 18 ani? Exemplul Dianei Panța, una dintre cele mai talentate atlete ale Sibiului

Ce înseamnă să-ți descoperi pasiunea la 18 ani? Exemplul Dianei Panța, una dintre cele mai talentate atlete ale Sibiului

Sibianca Diana Panța și-a descoperit pasiunea și talentul la 18 ani, vârsta la care mulți sportivi de performanță se gândesc poate să-și încheie cariera. A fost o întâmplare, însă Diana a ajuns astăzi să reprezinte Sibiul la competiții de importanță națională și se pregătește deja să treacă la nivelul următor pe plan sportiv.

Are 20 de ani, locuiește în Țiglari și este studentă la Facultatea de Științe Economice din cadrul ULBS. Vorbește cu mult bun simț și aproape nimic nu trădează faptul că este câștigătoarea sau ocupanta unui loc pe podium la unele dintre cele mai importante competiții de atletism din România.

”Am încercat să fac sport pe la 12 ani, m-am dus la stadion și am dat niște probe la CSȘ, dar m-au refuzat, au zis că sunt prea mare să mă mai apuc de sportul acesta. N-am insistat. Câțiva ani mai târziu, când eram prin clasa a XXII-a, m-am gândit că după ce termin liceul aș putea merge la Academia Forțelor Terestre. Pentru admitere însă aveam nevoie de pregătire fizică și am venit tot la stadion să alerg”, povestește Diana. Pentru să se simțea bine alergând, în acea primăvară-vară s-a și înscris la două competiții locale: Semimaraton-ul și Night Cross Challenge. ”Am urcat pe podium, am luat locul 2 deși, la cum văd lucrurile acum, nu eram deloc antrenată”, spune Diana.

21151246_721904224676398_6516558036137167278_n

Tot în acea perioadă, când alerga de una singură la Stadionul Municipal, Diana a cunoscut-o pe Daniela Cârlan, sibianca fostă vicecampioană europeană la atletism și participantă la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena.

”Când mi-a spus că are 18 ani și că vrea să alerge am fost puțin circumspectă, dar am chemat-o la stadion să văd ce poate. Adevărul este că sunt unele sporturi, cum este cel de anduranță, la care poți să începi și mai târziu. După ce am văzut-o la primul antrenament am știut că putem pleca la drum. De fapt, cred că a fost primul ei antrenament pe ceas și a avut un tempo foarte bun, într-un timp foarte bun. A fost o supriză plăcută pentru mine”, povestește Daniela Cârlan.

O lună și jumătate mai târziu, Daniela a îndemnat-o să participe la proba de semimaraton a Maratonului București, unde primise cadou o înscriere gratuită. Diana nu doar că s-a prezentat foarte bine, dar a și obținut locul trei, cu un timp cu care s-ar mândri mulți sportivi.

51840052_10216337326723866_5345623967136743424_n

Șase luni de zile mai târziu - în aprilie 2018, după o perioadă de antrenamente serioase, Diana deja participa la Campionatele Naționale de Atletism, competiție la care merg cei mai buni sportivi din țară de la cluburi specializate și unde a reușit să obțină locul 4 la Juniori. Au urmat numeroase alte competiții, prin țară, la finalul cărora Diana s-a urcat pe podium, progresând constant.

Totul a culminat luna trecută, când Diana a obținut locul 2 la Campionatele Naționale de Atletism de la București, reușind să alerge 10 kilometri în 36 de minute și 48 de secunde. ”Un timp excelent pentru ea”, spune Daniela Cârlan.

În prezent Diana continuă antrenamentele cu mai multă pasiune ca oricând și s-ar bucura să găsească sponsori care să o ajute cu deplasările la competiții.

”Am ajuns să fac, în medie, cinci antrenamente pe săptămână și aș face și mai multe dacă aș putea. Îmi place foarte mult și fac totul cu pasiune și bucurie. Chiar cred că se poate să mergi și la școală, la examene, la cursuri, și se poate și să faci sport. Mă bucur că familia mă susține, mă bucur că am descoperit această pasiune și sunt determinată să mă dedic sportului în următorii patru, cinci ani”, spune Diana Panța.

Antrenoarea ei crede că dacă va reuși să canalizeze această pasiune a Dianei într-un set de antrenamente specifice și sistematice, pe termen lung ar putea participa chiar la competiții de maraton.

”Sunt zile când dacă n-ar trebui să meargă la bibliotecă sau la școală și i-aș zice să alerge 25 de kilometri ar face-o și îmbrăcată în blugi, atât de mult îi place”, concluzionează antrenoarea Daniela Cârlan.

42333040_911425975730547_6565309595898609664_n

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

cosmin

Acum 4 ani

Felicitari!
Raspunde

Francisc Sarosi

Acum 4 ani

La ce potential are ,sunt sigur ca peste 5 ani va participa la olimpiada! Mult succes, meriti toata admiratia, bafta!
Raspunde

Dani Troanca

Acum 4 ani

Bravo Diana! Felicitari Daniela! Va doresc sanatate, spor in pregatire si cat mai multe rezultate de exceptie!
Raspunde

CSCS

Acum 4 ani

Bravo Diana . esti o fata talentata , muncitoare , modesta si desteapta ! ... meriti mult mai multa sustinere pentru viitor ! ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus