Marţi,
19.10.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Agenda culturala a Sibiului pe 2014 a fost adoptata cu sase voturi "impotriva"

Reprezentanții PSD, PC și PD-L în Consiliul Local Sibiu au votat împotriva adoptării Agendei culturale a Sibiului pe anul în curs. Motivul a fost legat de faptul că Astra Film Festival nu mai este finanțat, anul acesta, din bugetul Sibiului – în cazul consilierilor PSD – PC – și, în plus, de faptul că nu au avut timp să studieze sumele alocate fiecărui proiect – în cazul consilierelor PD-L. Cu toată opoziția care a strâns șase voturi, Agenda culturală a Sibiului a fost adoptată, cele 15 voturi ”pentru” ale FDGR, alături de cel al PNL asigurând numărul necesar – pentru adoptarea proiectului era nevoie de minim 13 voturi ”pentru”.

Cel care a dat ”voce” motivului pentru care cei de la PSD – PC se opun a fost Romulus Iagăru, aflat la prima sa cuvântare în forul legislativ local. Motiv pentru care a venit cu un discurs scris pe hârtie. ”La care dintre criteriile de evaluare – și aș enumera aici calitatea proiectului, relevanța, fezabilitatea, impactul, respectiv bugetul – acest proiect a fost depunctat atât de drastic?”, a întrebat consilierul PSD. ”Consider că ar fi fost corect să ni se pună la dispoziție în vederea unui vot în cunoștință de cauză, a listei tuturor proiectelor depuse, ierarhizate, conform punctajelor acordate cu menționarea acestui punctaj în conformitate cu regulile de finanțare. Reamintesc că solicitantului nu i s-a comunicat punctajul defalcat și argumentele ce au stat la baza aprecierilor respective. Ceea ce nu este de natură să susțină ideea transparenței și a obiectivității evaluării proiectelor Agendei culturale”, a mai spus Iagăru.
După discursul acestuia, în plenul CL Sibiu a luat cuvântul și Gabriela Brunchea (PD-L). Alături de Livia Sava, în acest mandat, Gabriela Brunchea s-a abținut sau a votat ”împotrivă” adoptării agendei culturale a Sibiului, pe motiv că nu sunt prezentate și sumele alocate fiecărui proiect în parte. ” Din lipsa finanțării unor festivaluri prestigioase, desfășurate de ani de zile la Sibiu, și aici mă refer la Festivalul Astra Film, care aproape 20 de ani a fost casa filmului documentar românesc, precum și faptul că agenda culturală ne-a parvenit cu o oră înainte de ședința de Consiliu, ceea ce ne-a pus în imposibilitatea studiului agendei, ne face să votăm «împotrivă»”, a spus acum Gabriela Brunchea. Declaraţiile celor doi nu au primit niciun răspuns.
 

Agenda culturală a municipiului Sibiu face cinste comunității sibiene, astfel încât atrage în fiecare an un număr apreciabil de turiști. Această notorietate a agendei culturale s-a clădit pe baza unui parteneriat onest între Primărie, respectiv Consiliul Local, și organizații. O parte din organizațiile solicitante au fost deseori prezente în calendarul Agendei culturale, ca urmare a calității manifestărilor culturale desfășurate. Ediția 2014 a Agendei culturale ar trebui să continue și să dezvolte, deopotrivă, aceste bune practici. În fapt, asistăm la excluderea unei astfel de organizații din cuprinsul agendei culturale. Mă refer la Fundația Astra Film, organizația care a depus proiectul Astra Film 2014, Festivalul Internațional de Film de la Sibiu, pe motiv că a fost apreciat de către comisie cu un punctaj sub minimul general, adică sub 60 de puncte.
 


 

Fundația Astra Film a contestat în scris această apreciere și solicită, pe bună dreptate, prezentarea detaliată a punctajului acordat și a motivelor care au stat la baza acestei aprecieri în conformitate cu ghidul de finanțare. Aceasta îndeamnă la adresarea următoare întrebări: la care dintre criteriile de evaluare – și aș enumera aici calitatea proiectului, relevanța, fezabilitatea, impactul, respectiv bugetul – acest proiect a fost depunctat atât de drastic? Această întrebare este importantă în contextul în care organizația se sprijină pe prestigiul și reputația ei, dobândite ca urmare a activității anterioare și recunoscută în aceste zile prin acordarea marelui premiu la secțiunea «Proiecte culturale și festivaluri» în cadrul celei de-a 14-a ediții a Galei premiilor Radio România Cultural.
 


 

De asemenea, consider că ar fi fost corect să ni se pună la dispoziție în vederea unui vot în cunoștință de cauză, a listei tuturor proiectelor depuse, ierarhizate, conform punctajelor acordate cu menționarea acestui punctaj în conformitate cu regulile de finanțare. Reamintesc că solicitantului nu i s-a comunicat punctajul defalcat și argumentele ce au stat la baza aprecierilor respective. Ceea ce nu este de natură să susțină ideea transparenței și a obiectivității evaluării proiectelor Agendei culturale”, discursul integral al lui Romulus Iagăru, citit în plenul CL Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

ciolanis

Acum 7 ani

Acest gest a lui Johanis va fi notat in istoria Sibiului. Sa excluda chiar pe Astra Film Festival, fara nici un motiv intemeiat, chiar sa se autodiscrediteze cu proceduri ilegale... prea departe s-a dus. si drumul acesta va costa.
Raspunde

gigi

Acum 7 ani

totusi e prost Johanis! tocmai acum, cind aspira la pozitii de conducator de tara, a ascultat de niste consilieri care au dirijat intr-o capcana atit de vizibila! sa depuncteze pe un festival de traditie al Sibiului, care performeaza la maxim. A cam intrat intr-o cacao mare... hei, sa vedem cum mai scoate camasa lui si a celor care au executat comanda tot semnind acte pe aci pe acolo...
Raspunde

@gigi

Acum 7 ani

Ba, gigi, sti cum e gafa e gafa si politicienii si consilierii mai gresesc... sti cum e cu coaja de banana, oricine se poate aluneca si cadea...
Raspunde

Ion al Glanetasului

Acum 7 ani

Scenariu e simplu. Sibiul traieste in plina autocratie. Seful a Iohannis. FDG si PNL sunt instrumentele lui de lucru. Acest individ si-a pierdut mintile. Nu se mai ia in seama decat pe sine. Sa nu incluzi AFF pe agenda cultura a Sibiului este o palma data orasului, culturii si istoriei lui. Individul sfideaza tot ce reprezinta valorile noastre culturale, altele decat cele pe care el le cunoaste. Nu cred ca este dirijat de cineva. Cred doar ca este... limitat. Si sunt destui sibieni care il accepta asa.
Raspunde

Lilu

Acum 7 ani

...pai daca rivaliza cu Festivalul de Teatrul a iubitului Chiriac...
Raspunde

@lilu

Acum 7 ani

pe Chiriac o rivalizeaza propria lui umbra, ca si pe Johanis, e o boala care a avut-o si Stalin cind a ajuns la faza aia sti tu, care se numeste clinic paranoia. In nici un caz AFF.
Raspunde

marcel

Acum 7 ani

Cine-i Romulus Iagaru?de unde-i?a fost vreodata la Festivalul de film documentar?precis NU,cum a ajuns consilier un astfel de specimen fara sa stie nimic de cultura sibiana,acast festival aduce anual mari personalitati internationale si din tara avem un nume in lumea documentarului,cum pot sa-si bata joc de munca si daruirea celor care au ridicat Sibiul la nivel international in acest domeniu,sunt revoltata si nu vreau ca un R.Iagaru si altii sa ma reprezinte in consiliul local RUSINE SA VA FIE incultilor
Raspunde

multa incultura

Acum 7 ani

tanti brunchea ai gatat cu proiectu gradinilor botanice si introducerea metroului in sibiu ,mai lasti mai aia cu paronoia la ,johannis ,caricaturilor ca tot ce se intimpla in sibiu culturar este datorita la johannis ,pina s-a vina johannis primatr a-ti bagat sibiul int-o ceata totala ,numai subminati ba sibiul cu aberatile voastre ,ca va puneti sibieni in cap ,tot ce face omul asta si face foarte bine veniti voi patri itarzi de serviciu si dati cu rahat de ala maroniu ,credeti ca asa pacaliti sibieni s-a va dea voturi ,si cind va spun ca astia de la psd sunt prieteni la catarama cu pdl ,felicitari sibieni ca ati votat majoritatea consilieri ,fdgr ca poate primaru sa-si puna in practica dezvoltarea sibiului ca de am cadea pe mina la astia de la psd -pdl numai era sibiul capitala culturi europene ,statut la care rivneste marile metropule din tara cum ar fi ;cluj ,timisoara ,iasi si inclusiv capitala miticilor ,bucurestii ,de altfel in 2004 consilieri psd sibiu au votat impotriva ca sibiul s-a fie ce a fost in 2007 va dati seama ce detractori am votat ca acum am votat ,usl si neam trezit cu psd +udmr
Raspunde

andrei

Acum 7 ani

JOHANIS CE AI CU ASTRA ? Nu mai suntem in sec XiX ! JOS LABELE DE PE ASTRA SASULE
Raspunde

@8

Acum 7 ani

Subscriu. Regimul Iohannis cu bune si rele a ridicat Sibiul unde este acum economic si cultural. Daca din cele multe evenimente culturale dezvoltate de acelasi regim se taie unul, sar toti la taiat de capete. Tot aceia ale caror partide au facut praf Sibiul in trecut si vad ca au si cativa postaci cu mintea scurta. Hai noroc.
Raspunde

Iusuf al 3-lea

Acum 7 ani

@8(mare incultura): Dupa cum dai din manutze se potiveste numele tau. Mai citeste mesajul inainte de al posta! Iar referitor la FITS: O mare porcarie cu pseudo-spectacole si cocomarle art performing.
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

ASTRA este sub Consiliul JUDETEAN, deci sub CINDREA, nu sub Oras...
Raspunde

Ioana

Acum 7 ani

Mai Georg, Astra este al Sibiului. Zecile de mii de copii care frecventeaza Astra Film Junior oare ai cui sunt ?
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Măi, Ioana, da, ASTRA film este al Sibiului, al județului Sibiu. @7 Romulus Iagăru e un profesor respectabil și în discursul lui a fost împotriva scoaterii festivalului de pe lista de finanțări, adică fix invers decât ai înțeles tu. În ceea ce privește finanțarea de la Primărie, deh, ce să-i faci, nimic nu e veșnic, să caute sponsori cei care fac festivalul, cu bani de pomană oricine e în stare să organizeze un festival, nu-i mare brânză.
Raspunde

SIBIANUL

Acum 7 ani

TRIST consens PSD-PC-PDL ...gasca lui gigicontra...
Raspunde

tudor

Acum 7 ani

Acest proiect a fost adoptat ilegal datorita faptului ca nu a luat votul majoritatii din comisie.In comisie lcele mai aprige comentarii impotriva agendei culturale a avut-o consilierul liberal Georgescu care s-a si abtinut la vot.Nu mai voteaza proiectele lui Zeus nici macar liberalii.A ramas singur cu ifosele lui de dictator
Raspunde

tudor

Acum 7 ani

Acest proiect a fost adoptat ilegal datorita faptului ca nu a luat votul majoritatii din comisie.In comisie lcele mai aprige comentarii impotriva agendei culturale a avut-o consilierul liberal Georgescu care s-a si abtinut la vot.Nu mai voteaza proiectele lui Zeus nici macar liberalii.A ramas singur cu ifosele lui de dictator
Raspunde

stela

Acum 7 ani

Johanule, ce faci? ai intrat in contrasens direct cu alegatorii tai? Toata lumea intreaba in oras, oare de ce? Acest festival e asa de frumos, si de indragit in orasul lui Herman. De ce sa nu fie si in orasul lui Johannis? de ce nu continui sa pui in CV-ul tau de realizari in continuare asa cum ai facut pina acum? De ce nu te mindresti cu el? Evenimetul tot mai mare si frumos! Ce te-a suparat chiar asa?
Raspunde

bibi

Acum 7 ani

chiar asa, azi toate babele din cartierul marmelada se dadeau de ceasu mortii ca nu da primaria bani lui budrala.
Raspunde

ioana

Acum 7 ani

pai nu intelegi, ii miroase Astra lui autocratului Iohanis
Raspunde

ioana

Acum 7 ani

pai nu intelegi, ii miroase Astra lui autocratului Iohanis
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Astra va fi finantata din banii de la CJ si din banii de la Fundatia directorului. Ce aveti cu Iohannis sa finanteze si CJ un festival de amploare ca Astra film cum Primaria da 3 mil pentru Teatru poate da si Cj pentru Astra. Nu mai fiti rai! Festivalul se va tine !
Raspunde

radu de la capitala

Acum 7 ani

esti naiv alex, chiar daca esti in tema. nu cunosti listele de finantare din ultimi cinci ani si alte finantari care nu sunt pe liste. Sau poate le cunosti ?
Raspunde

alexule

Acum 7 ani

CJ prin misiunea lui are de finantat multe pt zeci de localitati. De ce ar trebui sa preia dintr-o data finantarea unui eveniment 100% al ORASULUI Sibiu? De ce prima data de cind primaria Sibiului e condus de KJ, nu se justifica suportul financiar al primariei si al consiliului local pt acest eveniment? Cu ce se justifica mai mult restul? De ce nu se arunca cu ele, cu toate in ograda CJ, sa le finanteze?
Raspunde

Alex

Acum 7 ani

Daca vine PSD sau PDL La primarie credeti ca vor mai fi toate festivalurile de acum?
Raspunde

alexule

Acum 7 ani

nici insusi primarul nici fdrg, nici pnl, nici psd, nici pdl, nimeni nu are voie sa faca proceduri ilegale, ca sa-si bata joc de un eveniment CULTURAL de traditie al ORASULUI, cu un public consacrat, tot mai numeros, cu renume international. Atita timp cit evenimentul indeplineste criteriile reale de evaluare este de neconceput sa nu fie finantat de municipiu. Cum isi permite, sa anuleze suportul fata de publicul festivalului, care este condamnat la bilciurile ales de primar & company,bilci cu mici, concert rock, jaz, muzica clasica. 4 proiectii in aer liber, ciorba reincalzita a unor filme din TIFF cluj aici in Sibiu? Cine nu vrea la galagia, si bascalia din centrul orasului, nu are voie sa aiba programul anual AFF, incepind de anul acest prima data primarul a decis, ca nu mai sustine.
Raspunde

@georg

Acum 7 ani

sub judet? Fabulati, visati? Adica vrei sa spui, ca ar trebui sa fie un eveniment al judetului, sa aiba loc in simultan in toate localitatile din Judet in aceasi timp? Nu exista asa ceva nicaieri. Astra Film are loc de 20 de ani in ORASUL SIBIU, nu in Medias, nu in Avrig si nici in Dumbraveni si in zeci de localitati ale judetului. Nu exista astfel de festival. Vret sa inventati acum la comanda KJ? Primii beneficiari ai acestui eveniment sunt sibienii, atit prin consumul programului, cit si prin prestigiul adus acestui oras!! Primarul KJ de ce nu a venit cu aceasta viziune profetica in cel 8 ani, cind Botesh conducea judetul? Din 2000 de cind e KJ fuhrerul orasului, Astra Film beneficea de suportul moral si financiar al municipalitatii. In 2014 nu mai e. DE CE?
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

27, Pentru că automobile!
Raspunde

tudor

Acum 7 ani

@joseph...pentru ca automobile BMW...Vorbesti tot asa ca si seful tau..adica aveti un handicap de vorbire...Ha...Ha...Ha...Ha...primarul habar n-am
Raspunde

tudor

Acum 7 ani

@joseph...pentru ca automobile BMW...Vorbesti tot asa ca si seful tau..adica aveti un handicap de vorbire...Ha...Ha...Ha...Ha...primarul habar n-am
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Pare-se că şi tu-l ai...
Raspunde

@31

Acum 7 ani

bre Joseph pai va spuneti handicapati intre voi ..si te mai miri ca restul din tara va considera Raiul handicapelor!
Raspunde

Manofu

Acum 7 ani

Toate Festivalurile de \"Cultura\" sunt surse de JAF DIN BANUL PUBLIC. Aceste asa-zise \"Proiecte Culturale\" sunt un FURT CALIFICAT. Toata lumea stie ca Dragoman primeste \"parandarat\" pe care-l imparte la randul lui cu Johannis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus