Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Cat de incapabil poate fi Guvernul? Atat de incapabil!

Cinci ani au, laolaltă, întârzierile cumulate de doar trei dintre proiectele pe care Guvernul, prin instituțiile sale, tot încearcă să le implementeze în Sibiu. Nu vorbim de autostrăzi, căi ferate de mare viteză sau baze de lansare pe Marte, ci de reabilitarea clădirii Tribunalului, reabilitarea Maternității și construirea a patru blocuri ANL. În Valea Plângerii s-au transformat cele trei proiecte relativ mici, dar imposibil de dus la bun sfârșit de cele cinci guverne care s-au succedat de atunci încoace.

Tribunalul Sibiu are drept sediu clădirea monument istoric de pe bulevardul Victoriei, de unde s-a mutat provizoriu pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a imobilului ridicat în 1904. Pentru că un lucru prost se cunoaște de la început, licitația de angajare a unui constructor a fost organizată în februarie 2011, pe baza unei expertize tehnice realizată cu aproape zece ani în urmă (în 2002). În aceste condiții, nu este de mare mirare că la un an de la începerea lucrărilor, acestea s-au oprit: ”în urma efectuării lucrărilor de decopertare a pereților și planșeelor (...) s-au constatat degradări necunoscute”, se scuză acum reprezentanții Ministerului Justiției.

Într-un ritm de melc, a mai trecut un an până la refacerea studiului de fezabilitate. Terminat în 2013, nici în ziua de azi studiul respectiv nu poate fi folosit. ”Studiul de fezabilitate adaptat este în curs de avizare conform legislaţiei româneşti relevante în vigoare”, se opresc din ”dezvăluiri” reprezentanții Ministerului în răspunsul transmis Turnul Sfatului.

Cum să îi mai crezi?

Săptămâna trecută, vineri, pe șantier nu se vedea nicio mișcare a vreunui muncitor de la Inspet SA sau Carol Construcții, firmele din județul Prahova angajate cu 15,9 milioane de lei să execute lucrarea al cărei termen inițial era mai 2014. Forțați să încerce un termen, autoritățile de la București vorbesc de un martie 2015 pentru finalizarea consolidării suprastructurii clădirii. Greu de crezut în condițiile în care aceleași autorități spuneau că de luna trecută ar fi trebuit să înceapă lucrările de consolidare a fundației clădirii. Spunem greu de crezut deoarece despre aceleași lucrări de consolidare a fundației clădirii, cei de la Ministerul Justiției transmiteau ziarului Turnul Sfatului, acum aproape un an,  că vor începe în iulie 2013.

În fine, avansul lucrărilor este aproximat la 45%, dar nu se vorbește nimic despre valoarea lucrărilor suplimentare apărute. Și nici nu mai are rost să ne pierdem energia amintind că cei de la Banca Mondială au alocat banii pentru reabilitarea Tribunalului încă din 2006 și că prin 2010 au vrut să retragă împrumutul pentru că cei de la Ministerul Justiției nu erau în stare să îl utilizeze.

La Maternitate nu s-a putut naște începutul lucrărilor

Absurdul modului în care ”lucrează” ministeriabilii atinge culmi nebănuite în cazul reabilitării Maternității (în termeni medicali e vorba de reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu). Ca și pentru Tribunal, banii pentru lucrare sunt de împrumut, de la Banca Europeană de Investiții, de această dată. Contractul a fost atribuit asocierii formate din Vamed Standortentwicklung und Engineering GmbH&CO KG (firmă cu experiență în manageriat proiecte de reabilitare a spitalelor) și Valve International SA, din Brăila, pentru suma de 16,36 milioane de lei, fără TVA. Încă din 9 iulie 2010 a fost semnat contractul al cărui termen de finalizare era de 24 de luni. Doar că celor de la Ministerul Sănătății le-a trebuit mai bine de un an să emită ordinul de începere a lucrărilor (datat 26 august 2011). De ce? Pentru că au uitat că orice lucrare are nevoie de un diriginte de șantier și nu au alocat bani pentru acest lucru. Culmea, după ce au găsit bani de diriginte, și-au dat seama că nu mai au pentru lucrări. ”Din cauza alocărilor bugetare reduse din anii 2012 şi 2013 contractul a fost extins până la 30 august 2014”, declară acum, pentru Turnul Sfatului, reprezentanții Ministerului Sănătății. Cu alte cuvinte, ceea ce nu a fost făcut în patru ani, să fie terminat în cinci luni. Ha?

Lăsați acasă orice speranță! Care casă?

Acum doi ani scriam despre lucrările de ridicare a celor patru blocuri ANL din cartierul Reșița că au o întârziere de un an. Cele 88 de apartamente din cele patru blocuri au fost atribuite spre proiectare și execuție de către Agenția Națională pentru Locuințe unei asocieri formate din SC Victor Construct SRL Botoșani și SC Consproiect M SRL din același oraș. Era în martie 2010, iar apartamentele ar fi trebuit predate în februarie 2011. În mai 2012, un singur bloc avea acoperiș, unul avea două niveluri, altul unul singur, iar cel de-al patrulea nu exista. Culmea, cei de la ANL invocă pentru nerespectarea termenelor și faptul că peste România mai vine și iarna. ”Având în vedere insuficiența fondurilor alocate de la bugetul de stat începând cu anul 2011, precum și sistările pe timp friguros, noul termen de finalizare a lucrării este propus pentru sfârșitul trimestrului II al anului 2014”, răspund cei de la ANL pentru Turnul Sfatului. În prezent, toate cele patru blocuri sunt ridicate, dar vinerea trecută, pe șantier am putut vedea un singur muncitor care privea pe fereastră o macara care încerca să parcheze. Constructorul nu mai e Victor Construct, ci SC Duplex SA Făgăraș, către care a fost cesionat contractul. Între timp, SC Duplex SA a intrat în insolvență, acuzând de întârzieri la plăți tocmai ANL.

Contraexemplele

În afara construirii de blocuri de locuințe, autoritățile locale au derulat în Sibiu proiecte asemănătoare celor pe care Guvernul le întârzie în mod aberant.

Exemplu de monument istoric reabilitat și repus în funcțiune este sediul Primăriei din Piața Mare, cu o suprafață utilă de 6.500 de mp și aproape 100 de birouri, plus săli de conferințe și alte anexe. Clădirea a fost construită cam în aceeași perioadă cu cea a Tribunalului (1902 – 1903). Lucrările de reabilitare au început în 2003, au fost atribuite prin două licitații (cea de-a doua organizată în 2005), iar funcționarii administrației locale și-au început activitatea în noua clădire în august 2006. Valoarea totală a lucrărilor a fost de 9,6 milioane de lei, fără TVA (aprox. 2,7 milioane euro), contractele fiind atribuite SC Concefa SA. Ca și în cazul Tribunalului, tot clădire istorică, lucrările au fost inclusiv de consolidare a subsolului și structurii. Banii au fost alocați din bugetul local, beneficiarul lucrărilor fiind Primăria Sibiu.

Consiliul Județean, de această dată, este cel care a gestionat reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului nr.1 Sibiu, un proiect cu o valoare de 5,6 milioane de lei doar pe partea de construcție, lucrare încredințată firmei sibiene Sinecon în septembrie 2010. Lucrările au fost terminate în doi ani, iar după alte câteva luni, clădirea a fost și dotată cu aparatură, astfel încât pe 1 martie 2013, Policlinica a devenit funcțională.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

daniel

Acum 9 ani

asai cind votati s-a traiti sefu toate se intimpla dupa ce s-a schimbat noua conducere a consiliului judetean s-a gatat tot sportu a sucombat ,investitile la proiectele mari s-au oprit se tot liciteaza mai este un an si o luam de la inceput ,dai la roman circ si piine [piata taraneasca ] si nul mai intereseazaodernizari de strazi investiti in locuri de munca adevarate alea 11 000 promise ,restu cint si veselie si injuraturi pe net
Raspunde

Adolf Hitler

Acum 9 ani

Cum pielea mea ajung firme din Botseni sa construiasca in Sibiu? Chiar nu cred ca la licitatii au oferit pret mai bun decat o firma din Sibiu. Si de asemenea nu cred ca lucreaza mai bine decat o firma din Sibiu! (chiar daca este vorba de un monument istoric). O fi implicat vreo/vreun moldosapiens politic care se da sibian!
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

@2 Foarte simplu, nenea Victor Construct probabil cunoaste sau e chiar ruda cu anumite hahalere politice. Aceste scursuri politicianiste ii atribuie un contact, nenea Victor Construct angajeaza o firma locala sa faca lucrarea, bani se papa in continuare prin tot felul de conturi.
Raspunde

Crissalia Suruburi Sibiu

Acum 9 ani

Magazin Crissalia-suruburi pe malul Cibinului str. Metalurgistilor 3, Sibiu luni-vineri 08.00-18.00
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Pentru întârzierile de la Tribunal e de vina exclusiv Aldea care încasează o chirie de 20.000 de euro pentru halele de la Mecanica. @4, V-ați redeschis, măi?
Raspunde

***

Acum 9 ani

**********
Raspunde

Victor

Acum 9 ani

Bun articolul, Traiane! Se pare ca investitiile coordonate de primarie sau CJ se finalizeaza la timp, iar cele facute de guvern sufera. Un motiv in plus pt descentralizare!
Raspunde

@ joseph

Acum 9 ani

Au dreptate aia care spun ca te cheama Chisleag sau Pisleag si esti moldovean. Daca erai sibian ai fi stiut ca halele alea, unde functioneaza acuma Tribunalul, sunt de la Retezat SA, fost IUPS! Mecanica este cu totul altundeva.
Raspunde

HI HI HI!

Acum 9 ani

8,Dacă e adevărat ce spui,atunci e tare mișto....sârmă care se dă sas și-l pupincurește pe iohannis-giratoriu mai rar vezi....de fapt ...banu rezolvă orice în ziua de azi:)))))))))))
Raspunde

@6 joseph

Acum 9 ani

Sibienii au uratul obicei de a-si face nevoile pe marginea drumului. Chiar sapt trecuta am vazut o masina cu nr de SB la intrarea in Brasov si la cateva sute de metri de un omv iar soferul se pisa ca un nesimtit in sant. Probabil sibienii aia de nu voiau canalizare isi simteau amenintat stilul de viata primitiv
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Nu contează că s-au numit Mecanica sau Retezat sau IUPS, contează că sunt ale lui Aldea care încasează 20.000 de euro pe lună și care n-are niciun interes ca Tribunalul să fie terminat. Baizăuei, și Mecanica e tot a lui Aldea, asta pentru kultura ta de (ne)sibian.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Și nu e nimic rău în a fi moldovean sau a te numi Chișleag, e un nume frumos, românesc. Cea mai mare tragedie e să fii neam prost și needucat, așa ca voi.
Raspunde

@2 @3

Acum 9 ani

nu cumva e vorba despre firma tatalui ralucai turcan?
Raspunde

@12CHIȘLEAG-JOSEPH

Acum 9 ani

Dar să fii lingău până la extrem și cu o mie de fețe ca tine e bine băi??
Raspunde

Şi exemplele pot continua

Acum 9 ani

Clădirea în care a funcţionat înainte Primăria (în care se află oficiul stării civile şi Poliţia locală) tot aşa au fost reabilitate exemplar, într-un timp record. O lucrare foarte frumoasă, mergeţi să vedeţi şi calitatea ferestrelor noi care seamănă perfect cu cele originale care au fost înlocuite. Deci se poate, dacă se face pe plan local! Dar când e ceva ce are legătură cu Bucureştiul, se duce naibii tot. Regionalizare trebuie mai repede!Lăsaţi argumentele naţionaliste deoparte, puţin îmi pasă de unitatea naţională când trebuie să fiu în aceeaşi oală cu gunoaiele comniste corupte din Bucureşti.
Raspunde

Taceti acolo!

Acum 9 ani

Taceti acolo, ca va iau la palfe si va mut nevestele! Sau invers...
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Guvernul Romaniei a sabotat Sibiul din 2007 de cand a fost ales capitala culturala europeana in fata Bucurestiului. Nu se poate atata incopetenta de 10 ani de zile.Guvernul Boc nu a dat niciun ban serios si Guvernul Ponta maruntis. Acum cum nu mai avem niciun reprezentant in Guvern nu o sa se mai faca nimic. Ce tine de autoritatile locale va merge brici ce tine de administratia centrala dezastru. Ganditi-va cum aratau scolile si spitalele cand erau la Guvern dezastru si acum ca si in Europa. Deci trebuie facuta REGIONALIZAREA SI DESCENTRALIZAREA! Nu mai sunt de acord sa pompam bani in Bugetul statului si Sibiul sa primeasca maruntis!
Raspunde

@17

Acum 9 ani

nu trebuie neaparat regionalizare, dar trebuie neaparat descentralizarea
Raspunde

amza pelea

Acum 9 ani

oare cum se face ca la orice articol se gasesc cativa idioti sa se certe pe teme ce nu au nici o legatura cu articolul,prostia si rautatea merg mana-n mana
Raspunde

DA

Acum 9 ani

@5 - la Tribunal e Aldea (stiam ca e vreo 30 nu 20 dar oricum, nu e rau) - la Spitalul Judetean e Vonica, doar nu o sa isi taie creanga de sub picioare avand concurenta cu un spital decent in oras ce nu ii apartine
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Victor Construct a castigat zeci de licitatii pentru construirea de locuinte ANL in toata tara pe vremea dominatiei PDL! Normal ca acum trebuie sa vina altii care sunt aliati cu actuala putere chiar daca lucrarile nu au fost terminate....Poate stie d-na Turcan ceva despre Victor Construct SRL?!?!?
Raspunde

zvon?

Acum 9 ani

Cica Victor construct ot Botosani AR FI renovat pe bani PREA MULTI liceul din localitate in directoratul tatalui Ralucai casatorita Turcan si depitata noastra. De ce n -a candidat acasa, unde trebuie intarita -desigur dreapta. O fi doar zvon? Vezi si blocul de la spitalul judetean ! Cam ciudate licitatiile. Cine cautã ?
Raspunde

@17

Acum 9 ani

Cum Dumnezeu puteti debita ca n-ati primit bani in 2007.In anul capitala culturala a primit sasul de la guvernul Romaniei prin prietenul lui Iorgulescu 50 milioanae eur,Oare ati uitat cit a costat cortul din parcarea 90?Atunci s-a invatat sasul cu bani multi ,ceea ce -i dau astia este dupa parerea lui mizilic
Raspunde

siby

Acum 9 ani

Ei si tu acuma, cum adica licitatii ciudate? A fost atribuit contractul pentru cel mai mic pret si apoi au aparut lucrari neprevazute...si contactul a fost majorat peste valoarea ofertei contracandidatului urmator!!! este ceva devenit clasic pe SEAP!?! Cica transparenta totala...pentru cine este orb DA!
Raspunde

Lilu

Acum 9 ani

Si te mai miri ca sunt atatia care vor REGIONALIZARE. Pai de ce trebuie sa acceptam bataia de joc a miticilor? Eu sunt PENTRU REGIONALIZARE.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus