Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Se deschide cel mai mare traseu turistic de biserici fortificate

Turiștii străini se minunează de frumusețea bisericilor cetăți din jurul Sibiului și nu numai, în timp ce românii încă nu le-au descoperit. În satele din Transilvania au fost inventariate 201 astfel de biserici fortificate, pentru care sezonul turistic va fi deschis de săptămâna viitoare, din prima zi de Paști. Bisericile din Curciu, Axente Sever și Ațel sunt incluse pe lista celor care au trecut neobservate până acum și care vor fi promovate mai mult în cursul acestui al doilea an al proiectului ”Descoperă Sufletul Transilvaniei”. Proiect care are drept scop tocmai promovarea traseului turistic al Bisericilor fortificate, traseu care anul trecut a fost vizitat de aproximativ un sfert de milion de turiști.
„Cei mai mulți vizitatori au numărat Biserica Neagră din Brașov, Biserica din Deal din Sighișoara precum și bisericile fortificate din Prejmer, Hărman, Viscri și Biertan. Dar de interes sporit au beneficiat și obiectivele din Cristian, Cisnădioara, Cisnădie, Mediaș, Cârța, Bistrița și Sebeș. Proiectul «Descoperă Sufletul Transilvaniei» nu vrea doar să prezinte obiecte de arhitectură și patrimoniu, ci dorește promovarea valorilor spirituale ale Transilvaniei”, arată reprezentanții Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, inițiatorii proiectului turistic.
Noul sezon turistic deschis pe 20 aprilie se întinde până în ziua de 31 octombrie și include și o agendă de evenimente culturale, peste 140 la număr.
”Prin proiectul «Descoperă Sufletul Transilvaniei», Biserica Evanghelică a intrat într-o nouă lume, dorim să continuăm în acest sens. Dorim ca bisericile fortificate să fie întreținute, renovate și folosite atât în circuitul turistic, cât și cel bisericesc”, a declarat Excelența Sa Reihart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Turiștii încă nu știu. Americanii sunt ”noua piață”

Anul trecut, peste 1.000 de vizitatori ai bisericilor cetăți din Transilvania au fost chestionați asupra obiectivelor vizitate, chestionar în urma căruia a rezultat un portret-robot. ”Vizitatorii bisericilor noastre au vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani, vin din străinătate și nu din România, din păcate, și sunt interesați de cultură, oameni și natură. Sejurul lor durează între trei și cinci zile în această zonă. A aflat despre aceste biserici nu din presă sau de la agențiile de turism, ci de la prieteni și colegi”, arată Ștefan Cosoroabă, coordonatorul de proiecte turistice din partea Consistoriului Superior.
Pentru a aduce un suflu nou în promovarea bisericilor fortificate, reprezentanții Consistoriului au lucrat în ultima săptămână alături de un grup de specialiști americani, care s-au declarat impresionați de ”unicitatea” traseului bisericilor fortificate.
”Provin dintr-o țară unde cele mai vechi clădiri sunt de 3 – 400 de ani, prin urmare nu pot să spun decât faptul că ceea ce aveți aici este de o valoare foarte mare, care arată implicarea generațiilor în păstrarea acestor monumente. Unicitatea este o premisă a dezvoltării economice, iar ceea ce aveți aici este unic”, a declarat Kennedy Smith, din partea Clue Group, o firmă de consultanță din SUA, specializată în ”revitalizarea comunităților locale”.
Specialiștii americani au venit la Sibiu pentru a studia traseul bisericilor fortificate prin intermediul unui grant asigurat de Ambasada Statelor Unite. Cu ajutorul acestor specialiști, reprezentanții Bisericii Evanghelice C.A. vor să promoveze circuitul turistic din Transilvania și în SUA.

Pașaportul de vacanță

Conceput anul trecut pentru prima dată, ”Pașaportul de vacanță” este pus în vânzare și în acest an, pentru suma de 50 de lei. ”Acest «pașaport» le permite turiştilor vizitarea celor mai importante biserici și castele precum și intrarea în Muzeul Central al Bisericii Evanghelice C. A., în Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch. Nu este doar o colecție de bilete de intrare, ci posesorii lor primesc prin acesta statutul de vizitatori VIP în cadrul programului. În schimbul sumei de 50 Lei acest  paşaport de vacanța oferă accesul la 27 de obiective, precum la bisericile fortificate din Cristian și Biertan, la mănăstirea cisterciană de la Cârța si la Biserica Neagră din Braşov.  Kirchenburgenpass este valabil de la 20 aprilie până în 31 octombrie 2014”, arată reprezentanții Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu. ”Pașaportul” poate fi achiziționat atât de la biserici, cât și on-line, în urma unei comenzi făcută la adresa de e-mail [email protected]

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

oarecare din gloata

Acum 9 ani

si cind niste oarecare va sugerezeaza de potentialu turistic a sibiului si judetului vine neica aia de se dau cei mai destepti si ne face agramati nestiutori de carte ,ba revitalizata mocanita pe traseul valea hirtibaciului ,sibiu -agnita -sighisoara -rupea ,acolo unde a ramas bijuteriile de fortificati sasesti ,este o istorie de care sa-r interesa aia cu origini anglo -germanice ,aia de sunt motoru europei ,potential turistic neexploatat de gugustuci comunisti ,locuri de munca sigure si dezvoltarea zonei ,dativa deoparte daca nu va pricepeti ca p[e prostia si fudulia voastra sufera o tara intreaga ,bai patri -hotilor
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Extraordinara initiativa! Va rog, cine stie sa-mi spuna si mie care este biserica fortificata din imagine. Va multumesc!
Raspunde

hmmm

Acum 9 ani

E Manastirea Cisterciana de la Carta.
Raspunde

Aleahim

Acum 9 ani

mănăstirea cisterciană de la Cârța
Raspunde

cartan@toti

Acum 9 ani

Adica abatia cisterciana de la Carta....
Raspunde

@gloata agramata

Acum 9 ani

Ca sa vezi cum te spala sasii tai pe umbra de creier.. Citez din artico, ul de mai sus \"Turistii straini se minuneaza de frumusetea bisericilor cetati din jurul Sibiului.....\" \" Cei mai multi vizitatori au numarat Biserica Neagra din Brasov, Biserica din Deal din Sighisoara , bisericile fortificate din Prejmer , Harman , Viscri si Biertan\"... Curat articol de propaganda ieftina pentru creierul umbrit al unora ca si tine... Ramai in pusca mea la deconcentratele tale..
Raspunde

bibi

Acum 9 ani

Si brasovul face parts din imprejurimile Sibiului.
Raspunde

@gloata agramata

Acum 9 ani

Concluzia este ..sau Traian Deleanu este un idiot, sau se adreseaza unuor idioti ca si tine... Personal cred ca el nu este idiot, asadar concluzia e ca se adreseaza unor idioti
Raspunde

@bibi

Acum 9 ani

Asa e si Honterus banuiesc la fel ...hihihi...
Raspunde

simi

Acum 9 ani

Normal, jud.Sibiu e plin de biserici fortificate sasesti de o frumusete si valoare inestimabila,din pacate nepromovate si nesustinute de ministerul turismului
Raspunde

deac

Acum 9 ani

ba iasovenii astia de ne faceti gloata agramata si idioti,ba v-ati autocaracterizat,sunteti pe nicaierea,sunteti cu 1000 de ani in urma sibienilor,comentariile voastre-s apa de ploaie,n-au continut si viziune,lipitori parazitare din banii sibienilor,ala de-l tot faceti agramat da lectii la armate ca voi,gugustiuci retardati.
Raspunde

european

Acum 9 ani

trebuie sa vina americanii sa va deschida ochii asupra frumusetilor? Americanii care ca turisti sunt bomba de cultura si istorie europeana, care nu confunda Budapesta cu Bucuresti si Slovacia cu Slovenia, au trait pe continentul lor evul mediu intens, care respecta traditia crestina, parca venisera si chinejii sa va invete turism, ati fost recalcitranti?
Raspunde

@11

Acum 9 ani

N ai somn mai Xanax..stai naiba cu deconcentratele tale
Raspunde

Adrian

Acum 9 ani

\"Tare\" este deja un termen care duce către variantă manelistică! Imaginea care însoţeşte materialul, ca şi întregul probram cu 17 bis. fortificate, este deja o mare CACEALMA. Pentru că biserica Cârţei (acolo prezentată), nu a fost niciodată o biserică fortificată. Cantitatea de prostii făcute în restaurare, formele primitive şi incorecte de promovare turistică abundă în acest program ajuns la final. Pentru o mare cantitate din ele, vă sugerez să vedeţi FB Medievistica.
Raspunde

ger

Acum 9 ani

Felicitári pentru articol ! Frumos...
Raspunde

Crissalia Suruburi Sibiu

Acum 9 ani

Magazin Crissalia-suruburi pe malul Cibinului str. Metalurgistilor 3, Sibiu luni-vineri 08.00-18.00 tel. 0752 20.50.60 ***www.facebook.com/crissalia.suruburi ***www.suruburi-sibiu.ro/
Raspunde

toy

Acum 9 ani

si chiar de sunteti toti cu fundu in sus...uite eu habar nu aveam de pasaport, asa k primul concediu va fi la cetati si imi iau si prieteni nemti care habar nu au unde se afla sibiu!! eu fiind plecat din tara de 5 ani... multumesc presei si turnului sfatului!!
Raspunde

@toy

Acum 9 ani

interesant, eu pe unde am fost in Germania si ma intrebau de unde sunt,majoritatea stiau de Sibiu,s-ar putea ca la tine sa fi intervenit ... oftica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus