Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Cat de incapabil e Guvernul? Stati sa vedeti explicatiile!

Am căutat responsabilii celor trei proiecte (reabilitare Tribunal, Maternitate și construcție blocuri ANL) pe care ultimele cinci guverne ale României s-au tot chinuit să le ducă la bun sfârșit și nu au reușit. I-am căutat în ideea de a vedea cine ar trebui dat afară pentru că nu își face treaba. Ceea ce am descoperit era de așteptat pentru cei care au experiența lucrului cu instituțiile statului.

Săptămâna trecută, Turnul Sfatului vă prezenta detaliat situația proiectelor de reabilitare a clădirilor Tribunalului și Maternității și a celui de construire a patru blocuri ANL, proiecte relativ banale, dar care cumulează întârzieri totale de cinci ani. Săptămâna aceasta vă prezentăm rezultatul încercării noastre de a afla persoana care trebuie trasă la răspundere pentru că aceste proiecte nu sunt derulate așa cum ar trebui.

Nu mai au director

Lucrările de reabilitare a Maternității din Sibiu ar fi trebuit finalizate încă de acum mai bine de doi ani, iar cei de la Biroul de presă ne-au indicat că responsabil de implementarea acestor lucrări este ”directorul de proiect din Unitatea de Management al Proiectului”. Am găsit Unitatea, dar nu l-am mai prins și pe director, care tocmai a fost schimbat. Unul nou ar urma să înceapă lucrul în cursul acestei săptămâni.
În lipsa unei astfel de autorități, prin urmare, am fost preluați de o funcționară, care timp de aproximativ 14 minute ne-a explicat de ce e greu să fie implementat un proiect precum cel de la Sibiu și de ce întârzie și de ce nu puteau fi prevăzute situațiile care au dus la întârzierile acumulate. ”Păi, ultima oară, pe șantierul de la Sibiu directorul nostru cred că a fost la sfârșitul anului trecut sau la începutul acestui an, nu mai știu exact. Dar atunci a fost personal directorul de proiect pe șantier. Însă avem firmă de dirigenție, care e în fiecare zi acolo, pe șantier. Dar, de la noi nu se merge așa. Domnul director nu merge lună de lună să vadă, noi acum tocmai am venit de la Giurgiu. Am fost și la Brăila, la Galați, le luăm pe rând căci avem 20 și ceva de spitale în lucru. Când a fost la Sibiu, au fost vizite pe mai multe șantiere, un circuit mai mare. Ca să nu se facă o plimbare pentru fiecare spital”, ne-a explicat doamna funcționar cum stă treaba cu monitorizarea acestor lucrări.

Filosofia reabilitării

Aceeași doamnă a continuat printr-un discurs deloc motivațional. Căci, în definitiv, mesajul este că în această țară nimic nu se poate reabilita la termen. ”Toate lucrările la toate spitalele sunt întârziate datorită problemelor care sunt, privind lucrările neprevăzute care apar când reabilitezi o clădire deja existentă. Oricât ai fi de proiectant nu poți să prevezi și să îți dai seama ce este dedesubt. Se fac niște estimări. Și apoi, când constructorul dărâmă începi să descoperi. Că îți lipsesc anumite elemente și cantități pe care tu nu le ai prevăzute în contract, nu au putut fi prevăzute de proiectant. Și asta necesită niște analize de șantier, toate... plus bugetul, care este așa cum este, restrâns, îl știm foarte bine, toată țara suferă. Toate proiectele suferă, nu doar la noi, spitalele noastre. Se dă așa cu țârâita, foarte puțin. E foarte greu”, se mai plânge doamna de la Unitatea de implementare a proiectului, unitate în sarcina căreia cade reabilitarea Maternității sibiene.

Când e să te acoperi în hârtii...

Aceeași doamnă a ilustrat și modul în care poate fi omorâtă din hârtii o lucrare. ”Apare o fisură, un perete care trebuie îndreptat și constructorul nu face nimic fără o dispoziție de șantier. Știți foarte bine că lucrările se execută în baza unor proiecte tehnice avizate de verificatorul de proiect și sunt niște pași care durează. Deplasarea proiectantului care să vadă soluția, să o gândească... verificatorii, fiecare pe specialități, care și ei analizează și avizează soluția, după care se transmite către constructor. În cazul în care apar cantități care nu sunt prevăzute în contract, acestea trebuie introduse în contract. Nu se poate chiar așa, chiar dacă se dă o dispoziție de șantier. Deci sunt niște documente care trebuie aprobate în Minister și oriunde, cine ar face... Cu banii publici birocrația e un pic mai greoaie, nu poți să te joci, trebuie să arăți că acel ban l-ai cheltuit în scopul proiectului. Nu putem să arătăm cu degetul pe cineva, acela este de vină, pe el trebuie să îl responsabilizăm”. Femeia este încredințată că nici dacă ar fi transferate unor autorități locale, acest gen de lucrări tot nu ar putea fi terminate la timp. ”Să nu credeți că dacă autoritatea contractantă este în București, iar șantierul e la capătul țării e vreo diferență, deoarece circuitul documentelor este același. Acum suntem în era tehnologiei, avem faxuri, mailuri, telefoane, nu plecăm cu catâru' și plicul în traistă, să zicem, la București. Timpul nu se scurtează, dacă lucrează cei din teritoriu”.
Aceste explicații au fost date în condițiile în care Maternitatea din Sibiu este reabilitată din bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții – prin urmare chestiunea lipsei fondurilor este exclusă de la bun început.

Deci, conjunctura este foarte nefavorabilă. Nimeni nu și-a dorit ca lucrările la astfel de spitale să dureze atât de mult. Toată lumea și noi, aici, și la Ministerul Sănătății, toți vor să se termine... și constructorul, care să își ia banii... și spitalul dorește să poată să intre și să folosească spațiile, dar e foarte greu”, funcționară din Ministerul Sănătății


La Tribunal să vedeți. Unde e nevoie și de HG

Ministerul Justiției reabilitează Tribunalul din Sibiu din banii de împrumut luați de la Banca Mondială. Împrumut accesat printr-un acord care expiră în martie anul viitor, dată până la care va fi imposibil ca lucrarea de reabilitare a clădirii din Sibiu să fie finalizată.
Responsabilii din cadrul Ministerului Justiției pentru proiectul de la Sibiu sunt cei din cadrul Direcței Implementare Proiecte Finanțate din Împrumuturi Externe. L-am găsit la birou pe managerul tehnic al Direcției, Eugen Dârstaru. Ai cărui colegi vin la Sibiu cam o dată la o lună și jumătate, pentru a se convinge de problemele de aici. ”Problema faptului că acolo lucrurile merge destul de lent nu se datorează unei proaste sau defectuoase monitorizări din partea noastră. Ci din cauza unor factori absolut obiectivi, legați de proiectul lucrării. Au apărut o serie de probleme majore la momentul decopertării pereților și acestea au trebuit rezolvate printr-o nouă expertiză tehnică, urmând ca în baza acesteia să se elaboreze un proiect de completare sau, mai bine spus, un proiect nou. Sigur, chestiunea asta a condus la o valoare mai mare a investiției, care deocamdată este în stadiul de avizare și aprobare”, este prima parte a răspunsului dat de managerul tehnic.
Același traseu birocratic este invocat și în acest caz: reabilitarea Tribunalului de la Sibiu bate pasul pe loc deoarece noul proiect tehnic încă nu a fost avizat de toți cei chemați să facă acest lucru. Și asta nu este tot. ”După ce parcurgem etapele de avizare la nivelul Ministerului Justiției și, mai apoi, la nivel de Guvern – pentru că va trebui adoptată o nouă hotărâre de Guvern pentru noua valoarea a investiției – lucrarea va intra în ritm normal. Neavând aprobat noul proiect nu poți trece la execuție. Toată lumea este interesată să se miște mai repede lucrurile acolo, dar sunt o serie de formalități și de probleme birocratice care trebuie îndeplinite până când ajungi în faza să deblochezi ceea ce e în așteptare”, explică Eugen Dârstaru.

”Noi nu...”

Patru blocuri cu câte 22 de locuințe trebuia să predea Agenția Națională de Locuințe în cartierul Reșița încă de acum trei ani. În cel mai bun scenariu, locuințele vor fi terminate anul acesta. Biroul de presă al ANL nu ne-a răspuns la întrebarea referitoare la responsabilii pentru construcțiile de la Sibiu, așa că am căutat noi acei responsabili. După câteva telefoane purtate dintr-un birou în altul, am ajuns a ”Direcția Monitorizare Construire Locuințe”. ”Stați puțin că nu știu... Colegii mei de la Direcția de locuințe v-au făcut un răspuns, dar noi nu am avut legătură cu treaba aceasta. Noi suntem o direcție tehnică și nu suntem în măsură să vă răspundem”, a fost povestea clasică reformulată și din partea acestei direcții.

Citește și Cât de incapabil poate fi Guvernul? Atât de incapabil!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

sibian

Acum 10 ani

Nu se poate atata Iacopetenta Jos Guvernul!
Raspunde

rasinarean

Acum 10 ani

Guvernul asta parca este facut din sibieni din soiul get-beget cu pedigree.
Raspunde

iasovean

Acum 10 ani

ar fi bime s-a fie din sibieni dar deocamdata este de iasoveni ,[nita ,corlatean ,etc ]si rezultatele se vad cu ochiul liber ,ba rasinarean [iasovean ] dacaajungea un adevarat sibian la butoane eram in senghen si circulai pe vreo 1500 km de autostrada ,asa dute pe potecile alea care in fiecare wechend lasa victime ,s-au de ce crezi ca vrea ponta s-a ca faca autostrada de wechend s-a ajungeti simbata si duminica mai repede la imputitele alea de statiuni de pe valea prahovei ,in rest cit sunteti de prosti in a conduce nu este de mirare ,sti ca este o zicala intre soferi cind vezi o masina cu numar de bv s-a tragi repede pe dreapta ca de nu te trezesti daca te mai trezesti cu echipele de descarcerare
Raspunde

LaFlemme

Acum 10 ani

Si autoritatile sibiene se aseamana ca o picatura cu incompetenta guvernamentala. M-as fi revoltat daca lucrurile ar fi mers mai bine in ceea ce priveste organizarea celor de aici, din Sibiu. Dar toate institutiile din Sibiu, conduse de sibieni, cu angajati sibieni sunt la pamant: politia, dsp, mediul, judecatoria, primaria, etc. Cine nu are de-a face cu institutiile astea traieste in lumea lui perfecta, pana cand trebuie sa-si rezolve o problema ...
Raspunde

@3

Acum 10 ani

Da dar pana atunci sibienii se ocupa cu furtul banilor pt handicapati,sunt campioni la furat gaz de la eon, institutiile din sibiu sunt la butoanele unora gen carabulea,cheltuie toti banii orasului pe circ prin oras dupa care dau vina pe altii iar cu munca stau cam prost
Raspunde

european

Acum 10 ani

si stai sa vezi ca vine Pastele, pana la 1-2 Mai nu mai e mult, acusi incepe vacanta de vara...nici Craciunul nu mai e departe...spor la treaba! \"Surprizele\" la un proiect ca Tribunalul nu pot fi de asa natura incat sa dea peste cap tot proiectul, inseamna ca evaluarea de la inceput a fost superficiala, adica de 2 bani.
Raspunde

kwisatz

Acum 10 ani

In orice deviz de proiectare se specifica si cheltuieli neprevazute, tocmai pentru a justifica cheltuielile pentru tot felul de probleme care pot aparea pe parcurs. Probabil ca in cazurile acestea, banii alocati pentru cheltuieli neprevazute ori s-au furat ori au fost prea putini (cineva a facut greseli intentionate sau incompetente cand a calculat aceste cheltuieli).
Raspunde

@iasovean

Acum 10 ani

In Sibiu ai voie cu masini ? Eu credeam ca numai cu biciclete , fiindca fiind asa de micutz( sat) cu masina nici nu -ti dai seama cand iesi din el...si asta va face pe toti bujorei in obrajori plesnind a sanatate si putzind a branza!
Raspunde

@8

Acum 10 ani

Lasa-l pe saracu\' ca probabil e amarat . Nu cred ca au avut ai lui bani sa-l trimita la scoala. Cand tu faceai scoala el sarmanu mergea cu oile
Raspunde

ALCATRAZ 78

Acum 10 ani

BAI IASOVEAN NOI MIROSIM A BRANZA NU A BEUTURA CA VOI CAI VAI DE CAPUL VOSTRU CA ASA MIC CUM ESTE SIBIUL ATI VENIT SA TRAITI IN EL TOTI VOTCARASI DI PI LA IESI CA SO DUS CREANGA CU CIRESELE ATI MAI RAMAS NUMAI CU VOTCA DE AIA DE PLESNITI CU TOTI ORI VA LUATI VIATA CA MURITI DE FOAME
Raspunde

ALCATRAZ 78

Acum 10 ani

SI DACA NU VA PLACE LA SIBIU ZBUNGHITIO CAT MAI AVETI TIMP CA NE POLUATI ORASUL SI DACA NU SA VI LA MINE SA-TI ARAT BUJORENI IN OBRAJORI SI PE CELALALT SA-L TRIMIT LA FACULTATE CU TOATE PLATILE INCLUSE LA HAWARD DACA VREA
Raspunde

@11

Acum 10 ani

La Haward sau la Howard semidoctul natiei..ca nu cred ca ai vrut sa zici Harvard ca nu am prea vazut nespalti din Sibiu acolo
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus